αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ελίχρυσου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4.75 out of 5)

Loading...

Η επιστημονική ονομασία Helichrysum stoechas – Ελίχρυσος ο πολύτιμος είναι το αγριολούλουδο της ελληνικής υπαίθρου, και πρόκειται για το φυτό  Αμάραντος ή Μάης ή δάκρυα της Παναγίας ή Σερμπεβίβα.

Το γένος helichrysum περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη με εξάπλωση σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Πολλά καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου δέκα είδη. Συναντιέται κυρίως στις περιοχές του Nομού Πρεβέζης, Νομού Θεσπρωτίας και στις Ιόνιους νήσους.

Τα ανθάκια του είναι μικρά κίτρινα και ο βλαστός του λεπτός. Όταν ξηραθεί, το φυτό κρατάει το σχήμα του και οι κορυφές των λουλουδιών το κίτρινο χρώμα τους, γι αυτό και τα λένε και «αθάνατα» ή «αμάραντα». 

Χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικά σε βάζα, κορσάζ, ανθοδέσμες και είναι δημοφιλείς με τους crafters. Το φυτό αυτό είναι ελκυστικό για τις μέλισσες τις πεταλούδες και τα πουλιά. Έχουν πολλά χρώματα όπως ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, φωτεινό κίτρινο, χρυσαφί, μοβ, λευκό ή σχεδόν λευκό χρώμα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Δείτε εδώ πως μπορείτε να επιδοτηθείτε για την εγκατάσταση της καλλιέργειας!

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Σπέρνεται απευθείας στον αγρό αν και προτιμάται η μέθοδος της μεταφύτευσης, μόλις περάσουν και οι τελευταίες παγωνιές και η θερμοκρασία είναι πάνω από 22 – 25οC ( Μάρτιο – Απρίλιο).

 

Συγκομοιδή

Συγκομίζεται όταν τα άνθη είναι ανοιχτά κατά 2/3. Τα λουλούδια διατηρούνται για μήνες αν αποξηρανθούν κρεμώντας τα ανάποδα. Χρησιμοποιούνται για εσωτερικές συνθέσεις με αποξηραμένα λουλούδια.

 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος  

Ο αρωματικός ημίθαμνος, φύεται σε ακαλλιέργητους τόπους τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε παραθαλάσσια μέρη. Προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε φτωχά εδάφη με ph 6.6 – 7.5 και προτιμά ηλιόλουστα μέρη

 

Κλίμα 


Αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και στις ξερές περιόδους και επιβιώνουν στις ελαφριές παγωνιές και έχουν μέτριες ανάγκες σε νερό.  Σε ξηρές περιόδους απαιτείται άρδευση 1-2 φορές την εβδομάδα. Είναι αρκετά ανθεκτικά στα έντομα και τις ασθένειες.

 

Θεραπευτικές Ιδιότητες

 

Ο ελίχρυσος χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Ευρώπη για χοιράδωση, δηλαδή φυματίωση των λεμφαδένων, άσθμααρθρίτιδα και πονοκεφάλους, αλλά και για σκουλήκια των εντέρων.

Οι βλαστοί και τα άνθη του φυτού εμφανίζουν αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές και καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Το αιθέριο έλαιο του φυτού έχει επουλωτικές, αντιγηραντικές, αναπλαστικές, αντιφλεγμονώδεις, αιμοστατικές και λιπολυτικές ιδιότητες. Συνιστάται για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως έγκαυμα, ακμή, έρπης, πληγές, μώλωπες και εκζέματα. Έχει αποδειχθεί επίσης, η έντονη αντιοξειδωτική και καρκινοκατασταλτική δράση του φυτού λόγω των περιεχόμενων σε αυτό φαινολικών ενώσεων (3,5-O-dicaffeoylquinic acid, O-acetylhexoside).

Στη λαϊκή ιατρική το αιθέριο έλαιο φαίνεται να εμφανίζει σπασμολυτικές, αναλγητικές, αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, χολαγωγές, διουρητικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων.

Χορηγείται ως επουλωτικό, καταπραϋντικό και αναπλαστικό τοπικά στο δέρμα υπό τη μορφή αιθέριου ελαίου (2-3 σταγόνες), συχνά σε μίγμα με αιθέρια έλαια άλλων φυτών.

Επίσης, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, τους μυϊκούς και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, το βήχα και τη συμφόρηση, την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς και για να προωθήσει την αίσθηση της γενικής ευημερίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας