αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ευκάλυπτου | Καλλιεργητικές τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Ο ευκάλυπτος ( Eucalyptus ) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το οποίο ανήκει στην τάξη Μυρτώδη και στην οικογένεια των Μυρτίδων.

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Το δέντρο αυτό είναι αειθαλές και ζει περίπου 15 χρόνια. Το ύψος του φτάνει στα 70 μέτρα και η περιφέρεια του στα 8 μέτρα. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, έμμισχα, λογχοειδή, με λεπτές νευρώσεις και εκφύονται κατ” εναλλαγή. Ο φλοιός του είναι ξερός και ξεφλουδίζεται αφήνοντας ένα σταχτί χρώμα. Το ριζικό του σύστημα είναι βαθύ και εκτεταμένο. Τα άνθη του φέρουν λευκούς στήμονες και εκφύονται σε πλευρικούς οφθαλμούς. Ο καρπός είναι κάψα και οι σπόροι ελλειπτικού σχήματος και μαύρου χρώματος.

 Ο ευκάλυπτος είναι ένα δέντρο με έντονη εμπορική σημασία, καθώς χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία, σε κατασκευές, επιλέγεται για αναδασώσεις μιας που είναι αρκετά ανθεκτικός, αξιοποιείται για τις θεραπευτικές του δράσεις, τοποθετείται ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπους και αποτελεί ενεργειακή καλλιέργεια. 

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε έναν ευκάλυπτο σε υποβαθμισμένα και μη γόνιμα εδάφη. Χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα σε διαφόρους εδαφικούς τύπους και αλατότητες εδαφών. Προτιμά, ωστόσο, καλά στραγγιζόμενα αργιλώδη εδάφη με σχετικά χαμηλό pH. 

Κλίμα

Προσαρμόζεται εύκολα σε συνθήκες κρύου – ζέστης και υγρασίας – ξηρασίας. Είναι φυτό που αναπτύσσεται ιδανικά στην εύκρατη ζώνη και σε ορεινές περιοχές.

 

Καλλιεργητικές φροντίδες

Άρδευση

Ο ευκάλυπτος απορροφά μεγάλα ποσοστά υγρασίας από το έδαφος και σε επικλινείς περιοχές μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διάβρωση. Για το λόγο αυτό θεωρείται μια καλλιέργεια που δε χρειάζεται άρδευση. Ωστόσο, σε περίπτωση παραγωγής ξηρής βιομάζας, την περίοδο του καλοκαιριού τα νεαρά φυτά χρειάζονται άφθονο νερό.

Κλάδεμα

Οι ευκάλυπτοι είναι απαραίτητο να κλαδεύονται είτε κάθε χρόνο είτε περιοδικά, ανάλογα με το είδος διαμόρφωσης. 

Λίπανση

Η λίπανση συμβάλλει στην ταχύτερη παραγωγή βιομάζας. Στα φτωχά εδάφη καλό θα ήταν να εφαρμόζουμε νωπή τύρφη και οστεάλευρο.

Πολλαπλασιασμός

Ο ευκάλυπτος πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα περίπου 6 μηνών ή με σπόρο.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή καθορίζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε περιοχή.

 

Εχθροί και ασθένειες

Εχθροί

Οι δύο βασικοί εχθροί του ευκάλυπτου είναι το υμενόπτερο Ophelimus eucalypti και το ρυγχωτό σκαθάρι. Για την καταπολέμησή τους χρησιμοποιούμε χρωματικές παγίδες, αυτοσχέδιες χρωματικές παγίδες με νερό ( για το Ophelimus eucalypti) και εγκεκριμένο εντομοκτόνο σκεύασμα ( για το ρυγχωτό σκαθάρι ) .

Ασθένειες

Οι ευκάλυπτοι προσβάλλονται από κερκόσπορα και αρμιλλάρια. Για την αντιμετώπιση της κερκόσπορας χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα ωιδοκτόνα. Για να καταπολεμήσουμε την αρμιλλάρια συνιστάται ξερίζωμα και απομάκρυνση των μολυσμένων ριζών, εναλλαγή καλλιέργειας ή και χημικά μέτρα. Το έδαφος πρέπει να μένει καθαρό από ασθένειες, επομένως πρέπει να είμαστε σχολαστικοί στην αντιμετώπιση.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας