αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Καρπουζιού | Εποχή Σποράς

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4.58 out of 5)

Loading...

watermelon_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Καρπουζιού | Αγροσύμβουλος

 

Το καρπούζι είναι μονοετής καλλιέργεια και καλλιεργείται είτε όλο το χρόνο σε θερμοκηπιακές μονάδες είτε παραδοσιακά στην ύπαιθρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν πολυάριθμες ποικιλίες καρπουζιών με 3 κύριες να καλλιεργούνται στη χώρα μας, αυτές είναι η κλασική ερυθρόσαρκη, η ποικιλία λευκόσαρκη και η μοσχάτη.

Eδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Τα εδάφη στα οποία ευδοκιμεί θα πρέπει να είναι γόνιμα με αυξημένα ποσοστά οργανικής ουσίας, ελαφρώς όξινα και υγρά. Έχει ωστόσο παρατηρηθεί πως το μέγεθος του καρπού τείνει να αυξάνεται σε ελαφριά αμμώδη εδάφη με μικρότερες βέβαια αποδόσεις.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φύτευση – Σπορά

Τα καρπούζια φυτεύονται είτε απευθείας υπό μορφή σπερμάτων, είτε υπό μορφή μοσχευμάτων αυτούσιων ή εμβολιασμένων σε φυτά κολοκυθιάς, με το τελευταίο να αποτελεί αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.
Η φύτευση γίνεται από τον Απρίλιο ή Μάιο και ως τις αρχές καλοκαιριού, όταν το έδαφος έχει υγρασία, σε γραμμές και σε αρκετά μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις. Πιο συγκεκριμένα η φύτευση σπερμάτων γίνεται σε αποστάσεις 2,3 μέτρων και 0,80 μέτρων επί των γραμμών, ενώ η φύτευση μοσχευμάτων απαιτεί ελαφρώς μεγαλύτερες επί των γραμμών αποστάσεις, περίπου 1 μέτρο. Στην περίπτωση των μοσχευμάτων θα πρέπει να έχει γίνει προσεκτική επιλογή, όσων αφορά την ηλικία τους (πρέπει να είναι μικρότερα των 7 εβδομάδων) και να είναι απαλλαγμένα από παθογόνα.

Λίπανση

Μετά τη φύτευση, είναι απαραίτητη η χρήση καλά χωνεμένης κοπριάς που έχει ως σκοπό την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους, ενώ στη συνέχεια απαιτείται καλιούχος και φωσφορική λίπανση. Είναι πιθανό αργότερα να χρειαστεί επιπλέον επιφανειακή λίπανση.

Κλάδεμα

Κατά την ανθοφορία, πραγματοποιείται ένα κορφολόγημα, με τελικό αποτέλεσμα να παραμένουν 1-3 άνθη ανά φυτό, που σκοπό έχει την παραγωγή το πολύ τριών ραγών από το καθένα που θα υπερέχουν ποιοτικά, ως προς το μέγεθος και την ποσότητα σακχάρων τους.

Άρδευση

Το πότισμα, είναι αρκετά σημαντικό στην καλλιέργεια καρπουζιών αφού σχεδόν το 90% της ράγας του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Στην αρχή το πότισμα είναι αραιότερο, 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια η πυκνότητα αυξάνεται και γίνεται καθημερινό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία έχει αυξηθεί. Καλό είναι τα ποτίσματα να γίνονται αργά το απόγευμα ή πολύ νωρίς το πρωί όπου δεν υπάρχει εκτεταμένη ηλιοφάνεια. Τα απογευματινά ποτίσματα πλεονεκτούν έναντι των πρωινών καθώς στα πρωινά δεν προλαβαίνει πάντα να γίνει απορρόφηση αλλά διακόπτεται από την μεγάλη εξάτμιση των μεσημεριανών ωρών.

Εχθροί και Ασθένειες

Ζιζάνια

Η αντιμετώπιση τυχών ζιζανίων της καλλιέργειας είναι απαραίτητη γιατί υποβαθμίζουν την ποιότητα των καρπών, ανταγωνιζόμενα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και αποτελούν ξενιστές παθογόνων που προσβάλουν τα καρπούζια.

Ασθένειες

Η καλλιέργεια προσβάλλεται από πληθώρα παθογόνων, με την ανδρομύκωση του φουζαρίου να αποτελεί τη σημαντικότερη. Ο μύκητας αυτός μπορεί να προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή του φυτού καθώς προκαλεί φραγμό των αγγείων του και εμποδίζει την τροφοδοσία του με νερό και θρεπτικά συστατικά.

Εχθροί

Οι σημαντικότεροι εχθροί της καλλιέργειας του καρπουζιού είναι οι αφίδες, ο τετράνυχος και οι νηματώδεις.

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Η συγκομιδή, γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σταδιακά. Οι καρποί πρέπει να είναι ώριμοι για να συγκομισθούν ώστε τα επίπεδα των σακχάρων τους να είναι τα μέγιστα. Χαρακτηριστική μέθοδος αναγνώρισης αποτελεί το κιτρίνισμα και η μετέπειτα ξήρανση του μικρού υποκείμενου στον ποδίσκο του φύλλου. Η απομάκρυνση του καρπού από το φυτό γίνεται, χωρίς να κοπεί ο ποδίσκος για να μην υπάρχουν προβλήματα μολύνσεων, ενώ καταλληλότερη ώρα για τη συγκομιδή αποτελεί το βράδυ και αυτό γιατί τις πρωινές ώρες τα καρπούζια μπορεί να σπάσουν λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό.
Μετά τη συγκομιδή διατηρούνται σε θερμοκρασίες 10-15ο C και 90% σχετική υγρασία για χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις 3 εβδομάδες.
Τα μη εμβολιασμένα φυτά που προέρχονται απευθείας από φυτό του ίδιου είδους αποδίδουν περίπου στα 400-500 κιλά ανά στρέμμα ενώ τα εμβολιασμένα σε φυτά κολοκυθιάς περίπου στα 800-1200 κιλά ανά στρέμμα.

Κόστος Εγκατάστασης

Το κόστος εγκατάστασης φυτείας η οποία αποτελείται από μη εμβολιασμένα φυτά κυμαίνεται περίπου στα 400 με 500 ευρώ ανά στρέμμα ενώ με εμβολιασμένα σε φυτά κολοκυθιάς ανέρχεται στα 1000 ευρώ ανά στρέμμα. Τα κέρδη δεν είναι σταθερά και εξαρτώνται απόλυτα από την εποχή. Οι τιμές των πρώτων καρπουζιών που θα πωληθούν νωρίς το καλοκαίρι κυμαίνονται στα 0,20 ευρώ το κιλό, ενώ οι μετέπειτα οι τιμές πώλησης μέσα στο καλοκαίρι δεν ξεπερνούν τα 0.07 ευρώ ανά κιλό.

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της επιλογής σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας