αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κενάφ | Καλλιεργητικές τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4.82 out of 5)

Loading...

Το κενάφ είναι ετήσιο, C3 φυτό, ανήκει στο γένος Hibiscus της οικογένειας Malvaceae. 

Τώρα μπορείτε να μας ακούσετε από παντού! Aντί να διαβάσετε το άρθρο μας, μπορείτε να το ακούσετε απλά πατώντας Play!

Η καταγωγή του είναι από την Ευρώπη, αλλά το βρίσκουμε περισσότερο στην Αφρική και Νότια Αμερική. Καλλιεργείται κυρίως για εμπορικούς λόγους, παράγονται από αυτό ίνες, χαρτοπολτός, χαλιά, μονωτικά υλικά, τροφές ζώων κ.α. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σκέψεις για χρήση ως ενεργειακή πρώτη ύλη ως στερεό βιοκαύσιμο.

 

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το κενάφ αυτογονιμοποιείται. Είναι ποώδες φυτό με πασσαλώδη ρίζα που φτάνει σε μεγάλο βάθος. Το ύψος του είναι 1,5-2,4 μέτρα. Τα στελέχη του είναι ευθυτενή, ακανθώδη και χωρίς διακλαδώσεις. Τα φύλλα του είναι έμμισχα, εκφυόμενα κατ’ εναλλαγή και φέρουν λοβούς. Τα άνθη του είναι μασχαλιαία, μονήρη και φέρουν 5 σέπαλα, 5 πέταλα και στήμονες ενωμένους στη βάση. Έχει επιφυή ωοθήκη. Ο καρπός του είναι κάψα με 20-25 σπόρους και βάρος 25g/1000 κόκκοι.

 

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Ιδανικό pH για την καλλιέργεια είναι 7-8, αλλά αντέχει έως 5,5-8,5. Χρειάζεται καλά στραγγιζόμενα εδάφη, αμμοπηλώδη, με ουδέτερη αντίδραση και υψηλή περιεκτικότητα σε χούμο.

 

Κλίμα

Προτιμά τροπικά κλίματα με ιδανικές θερμοκρασίες 15-27 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Άρδευση

Το κενάφ χρειάζεται σίγουρα εδαφική υγρασία. Για να πετύχουμε υψηλή απόδοση σε βιομάζα εφαρμόζουμε 250-400 mm νερού (στα μεσογειακά κλίματα). 

 

Λίπανση

Οι απαιτήσεις του κενάφ είναι σε άζωτο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. 

 

Φύτευση

Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται με σπόρο και σπαρτικές μηχανές την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου (αναλόγως την περιοχή). 

 

Συγκομιδή

Αναλόγως με τον σκοπό που καλλιεργούμε το κενάφ, προσέχουμε και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αν εκμεταλλευόμαστε την ίνα, τότε μας ενδιαφέρει να συγκομίσουμε πριν την έναρξη της ανθοφορίας. Αν το προορίζουμε για βιομάζα, τότε θα προσέξουμε την περιεκτικότητα της υγρασίας και των ανόργανων υλών.

 

 

Εχθροί-Ασθένειες-Ζιζάνια

 

Εχθροί

Εχθροί του κενάφ είναι οι σιδηροσκώληκες, οι αγροτίδες, οι θρίπες, οι αφίδες, το πράσινο σκουλήκι και οι νηματώδεις του γένους Meloidogyne. Οι τρόποι καταπολέμησής τους είναι χημικοί με την εφαρμογή οργανοφωσφορικών, με τη μέθοδο της αμειψισποράς και με την επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών.

 

Ασθένειες

Μία από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες για την καλλιέργεια του κενάφ είναι η ριζοκτονίαση (Rhizoctonia solani). Σημαντική απειλή για την καλλιέργεια επίσης αποτελεί η προσβολή από τους μύκητες Botrytis cinerea οι οποίοι προσβάλλουν τα στελέχη και Pythium spp. και προκαλούν σηψιριζίες, ιδιαίτερα σε εδάφη που κατακρατούν νερό. Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει με επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών, καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας και αμειψισπορά. Στις χώρες καλλιέργειας του κενάφ έχουν αναφερθεί επίσης προσβολές από διάφορα βακτήρια όπως του γένους Pseudomonas, Xanthomonas και Erwinia.

 

Ζιζάνια

Ο έλεγχος των ζιζανίων είναι απόλυτα απαραίτητος κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας και μέχρι τα φυτά να αποκτήσουν ύψος 30cm. Δεδομένης της γρήγορης ανάπτυξης του αλλά και των αλληλοπαθητικών του ιδιοτήτων, το κενάφ ανταγωνίζεται ικανοποιητικά τα ζιζάνια στα επόμενα στάδια. Η καταπολέμηση ζιζανίων πραγματοποιείται με την εφαρμογή των κατάλληλων προφυτρωτικών ή/και μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων. 

 

Θέλεις μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας