αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κόλιανδρου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4.81 out of 5)

Loading...

Το μπαχαρικό με την ιδιαίτερη γεύση!

Το γένος Coriandrum περιλαμβάνει καλλιεργούμενα φυτά C. sativum και αυτοφυή είδη του.

Καλλιέργεια Κόλιανδρου | Αγροσύμβουλος

Ο κορίανδρος είναι μονοετής πόα με έντονη οσμή. Την περίοδο της άνθησης τα φυτά μπορούν να φτάσουν σε ύψος 20-140cm. Ο βλαστός είναι όρθιος με χρώμα πράσινο ενώ την περίοδο της άνθησης γίνεται βιολετί ή και κόκκινο. Ο βλαστός των ώριμων φυτών είναι κούφιος, ενώ η διάμετρος του βλαστού στη βάση της ρίζας είναι πάνω από 2cm. Φύλλα σύνθετα κατ’ εναλλαγή, με τρία φυλλάρια έλλοβα -3 ή και περισσότερους οδοντωτούς λοβούς. Τα φύλλα την περίοδο της άνθησης γίνονται βιολετί ή και κόκκινα. Η ταξιανθία είναι ένα σύνθετο σκιάδιο (umbel). Τα άνθη έχουν 5 πέταλα, χρώματος ροζ ή μερικές φορές λευκό. Ο καρπός είναι σφαιρικός ή οβάλ με διάμετρο πάνω από 6mm.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Προτιμά εδάφη γόνιμα, ενώ την πρώτη περίοδο ανάπτυξης του απαιτεί ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας, μετά την ανάπτυξη του βλαστού όμως είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια την περίοδο της ανθοφορίας αυξάνουν την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.

Καλλιεργητικές τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με απευθείας σπορά στο χωράφι. Οι αποστάσεις φύτευσης 50-80 cm μεταξύ των γραμμών και 7-10 cm επι της γραμμής. Επομένως απαιτούνται από 300g (μικρόκαρπες) έως και 2 kg (μεγαλόκαρπες) ανάλογα με το βάρος των καρπών. Σπέρνονται με πνευματική μηχανή από μέσα Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου. Σε θερμοκρασία 15-17 0C τα φυτά μπορούν να φυτρώσουν μέσα σε 2 βδομάδες.

Καταπολέμηση ζιζανίων

Η καταπολέμηση ζιζανίων πραγματοποιείται με σκαλίσματα 2 φορές, το πρώτο όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος 10 cm και το δεύτερο όταν ξαναβγούν ζιζάνια.

Προετοιμασία Εδάφους

Πριν την εγκατάσταση της φυτείας απαιτείται βαθύ όργωμα και φρεζάρισμα.

Είναι απαιτητικό είδος σε λίπανση;

H απόδοση της καλλιέργειας αυξάνεται με την προσθήκη Ρ και Κ, ενώ το Ν δεν ασκεί ιδιαίτερη επίδραση στην απόδοση!

Εχθροί και Ασθένειες

Προσβάλλεται από Pseudomonas syringae pv. coriandricola, προκαλεί νεκρώσεις και μειώνει τον αριθμό των καρπών. Ramularia coriandri, Fusarium oxysporum

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Τα φυτά συλλέγονται 1 βδομάδα πριν την πλήρη ωρίμανση και αφήνονται στο χωράφι να ξεραθούν. Κατόπιν αλωνίζονται με θεριζοαλωνιστική μηχανή σιταριού στην οποία έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις στα κόσκινα και στο μπροστινό τμήμα κοπής. Συνήθως η συγκομιδή γίνεται Ιούνιο. Η μέγιστη απόδοση σε καρπό φτάνει τα 300 kg/στρ., ενώ η μέση απόδοση κυμαίνεται 150-200 kg/στρ. Οι καρποί αποθηκεύονται όταν η υγρασία βρίσκεται περίπου στο 9%.

Χρήσεις και ιδιότητες

Ο κορίανδρος χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση αλλά και στα τρόφιμα. Τα αιθέρια έλαια και τα λιπαρά οξέα του καρπού χρησιμοποιούνται είτε χωριστά είτε μαζί. Αφού πάρουμε τα αιθέρια έλαια με απόσταξη παίρνουμε τα λιπαρά οξέα είτε μηχανικά είτε με εκχύλιση.

Τα αιθέρια έλαια του κορίανδρου για τον αρωματισμό προϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων και στην σαπωνοποιία. Η αρχική χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων ήταν τα λικέρ, στη κόλα και στις σοκολάτες.

Ο κορίανδρος παράγει μεγάλη ποσότητα νέκταρ.

Σε μια ώρα μπορούν οι μέλισσες να συλλέξουν έως και 500 kg μέλι!

Το αιθέριο έλαιο των καρπών του χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική λόγω της ηρεμιστικής του δράσης. Οι καρποί του κοριάνδρου χρησιμοποιούνται σαν καρυκεύματα.
Χρησιμοποιείται σαν διορθωτικό γεύσης, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στην κατασκευή λικέρ και τον αρωματισμό μπύρας. Τα φύλλα του κορίανδρου λόγω της διαφορετικής -σε σχέση με τους καρπούς- και ιδιαίτερης οσμής τους χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε ποικιλία πιάτων (σούπες, σαλάτες, ντρέσιγκ). Ταιριάζει με κρέατα και μανιτάρια και είναι υπέροχο σε ντιπ με γιαούρτι ή αβοκάντο. Αποξηραμένο χρησιμοποιείται πολύ σε ψωμιά και τουρσιά. Στην Αλγερία, το χρησιμοποιούν μαζί με αλατοπίπερο για να παστώνουν τα κρέατα. Ο κορίανδρος δεν ξηραίνεται εύκολα, βάλτε τον στην κατάψυξη ή διατηρήστε στο μέσα σε λάδι ή αλάτι.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας