αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κορομηλιάς | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Η κορομηλιά είναι ανθεκτική σε παγετούς, έχει γρήγορη ανάπτυξη και φθάνει σχεδόν τα 10 μέτρα ύψος.

Η κορομηλιά (Prunus cerasifera) ανήκει στο γένος Προύμνη (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι γνωστή και με διάφορες κατά τόπους ονομασίες όπως, αγριοδαμασκηνιάερικιάκουμπουλιάτζαρνικιά και άλλες. Το όνομα πήρε από τον καρπό της, το κορόμηλο, το οποίο είναι παραφθορά της λέξης καρυόμηλο (κάρυο = μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα).

Ιστορικά

Είναι γνωστό φρούτο από την αρχαιότητα. Πριν από 2000 χρόνια σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου καλλιεργούσαν κορομηλιές. Σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν αρκετές ποικιλίες. Η γειτονική μας Σερβία βέβαια είναι η πρώτη σε όλο τον κόσμο σε παραγωγή με 500 χιλιάδες τόνους τον χρόνο. Άλλες χώρες που καλλιεργούν κορομηλιές με μεγάλες παραγωγές είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα τόσο με καρπούς, παραφυάδες αλλά και με εμβολιασμό πάνω σε υποκείμενο αμυγδαλιάς.

Ανθοφορία-Απόδοση

Είναι σημαντικό είδος σε περιοχές που δεν υπάρχουν κύριες ανθοφορίες όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον διότι, ακόμη και με κρύο καιρό, είναι από τα πρώτα δένδρα που ανθίζουν σχεδόν σε όλα τα ύψη της χώρας μας στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Η διάρκεια της ανθοφορίας της είναι μέχρι να ολοκληρωθεί η καρπόδεση, δηλαδή περίπου δώδεκα ημέρες.

Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό και επειδή είναι σκληραγωγημένο αποτελεί υποκείμενο εμβολιασμού για μεγάλη ποικιλία οπωροφόρων δέντρων. Αναπτύσσεται καλύτερα μεμονωμένα και όχι σε συστοιχίες δέντρων. Αποδίδει καρπούς πολύ νωρίς, μόλις από τον τρίτο χρόνο της ζωής της.

Ποικιλίες

Οι καρποί της ονομάζονται κορόμηλα και υπάρχουν σε αρκετές ποικιλίες:

    • Τα πράσινα κορόμηλα έχουν αρωματική νόστιμη γλυκόξινη γεύση.
    • Τα κίτρινα είναι τα μικρότερα του είδους και τα πιο γλυκά.
    • Η μπουρνέλα είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος καρπός και θεωρείται ο πιο εύγευστος, λέγεται και τζάνερο. Έχει χρώμα κόκκινο, κιτρινωπό ή πράσινο ανάλογα με την ποικιλία.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Δείτε εδώ πως μπορείτε να επιδοτηθείτε για την εγκατάσταση της καλλιέργειας!

Χρήσεις – Ιδιότητες

Γενικά η γεύση του κορόμηλου είναι γλυκιά και αρωματική και διαφέρει ελάχιστα από ποικιλία σε ποικιλία. Τα κορόμηλα τρώγονται νωπά ως φρούτο, γίνονται μαρμελάδα και ζελέ. Γίνονται και λικέρ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης γνωστό και με την ονομασία σλίβοβιτς.

Τα κορόμηλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν ακόμα βιταμίνη Α και νικοτινικό οξύ. Είναι πολύ ωφέλιμα σε όσους πάσχουν από αρθριτικά, παραμορφωτική αρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Είναι ιδανικά και για όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Γενικά θεωρούνται άριστες αποτοξινωτικές τροφές.

Τα άνθη της κορομηλιάς περιέχουν 25 έως 30 στήμονες με πορτοκαλί-κίτρινη γύρη και καλή ποσότητα σε νέκταρ. Οι μέλισσες την επισκέπτονται μόλις την χτυπήσουν οι πρωινές ακτίνες του ήλιου μέχρι το απόγευμα, ακόμη και με ελαφρό αεράκι.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας