αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κουρκουμά | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Ο Κουρκουμάς ή κουρκούμη ή κιτρινόριζα (Curcuma longa) είναι ένα πολυετές ποώδες, φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό και ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae

Τώρα μπορείτε να μας ακούσετε από παντού! Aντί να διαβάσετε το άρθρο μας, μπορείτε να το ακούσετε απλά πατώντας Play!

                                                   

Κουρκουμάς, το εντυπωσιακό φυτό που μας δίνει ένα υπέροχο μπαχαρικό!

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Ο κουρκουμάς είναι ένα τροπικό βολβώδες φυτό που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει σε ύψος περίπου το ένα μέτρο, ενώ τα στενόμακρά φύλλα του φτάνουν ακόμα πιο ψηλά δίνοντας μία εξωτική αίσθηση. Κάτω από το έδαφος, ο κουρκουμάς σχηματίζει ριζώματα σε αποχρώσεις του κίτρινου ή του πορτοκαλί, ανάλογα την ποικιλία, που όταν αποξηρανθούν και τριφτούν μας δίνουν το γνωστό μπαχαρικό που θα το συναντήσουμε και με τις ονομασίες κιτρινόριζα ή τουρμερίκ.

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Ο κουρκουμάς ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές και θέλει υγρό και ζεστό περιβάλλον για να έχει καλή ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, ο κουρκουμάς, είτε φυτεύεται στο χώμα είτε σε γλάστρα χρειάζεται ελαφρύ και γόνιμο υπόστρωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Κλίμα

Ιδανικές θερμοκρασίες είναι μεταξύ 20-35°C και γι’ αυτό σε βόρειες περιοχές αναγκαστικά τον διατηρούμε ως φυτό εσωτερικού χώρου. Ο κουρκουμάς χρειάζεται ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί σε εξωτερικό χώρο, ενώ αν τον διατηρούμε μέσα στο σπίτι επιλέγουμε φωτεινό σημείο που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Άρδευση

O κουρκουμάς χρειάζεται τακτικά ποτίσματα κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 1-2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Σε συνθήκες καύσωνα και ξηρής ατμόσφαιρας, καλό είναι να διαβρέχουμε τα φύλλα του κουρκουμά για να αυξάνουμε την σχετική υγρασία και να μην παρουσιαστούν ξηράνσεις στο φύλλωμα του. Χρειάζεται προσοχή κατά το πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στη ρίζα και κηλίδες στα φύλλα.

Κλάδεμα

Ο κουρκουμάς δεν χρειάζεται κλάδεμα κατά την καλλιέργεια του. Η μόνη σχετική φροντίδα που μπορεί να χρειαστεί είναι η αφαίρεση κιτρινισμένων και ξεραμένων φύλλων.

Λίπανση

Σχετικά με τη λίπανση του κουρκουμά, από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία του.

 

Πολλαπλασιασμός

Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό του κουρκουμά, αυτός γίνεται κυρίως με διαίρεση των ριζωμάτων του και σπάνια με σπόρους καθώς δεν βλαστάνουν εύκολα. Αναλυτικότερα, βγάζουμε τα ριζώματα του κουρκουμά στα τέλη φθινοπώρου όταν αρχίζουν να κιτρινίζουν τα φύλλα του και τα αποθηκεύουμε σε ξηρό σκοτεινό χώρο.

Στις αρχές της άνοιξης που θα βλαστάνουν σιγά σιγά τα ριζώματα, τα διαχωρίζουμε έτσι ώστε κάθε κομμάτι του ριζώματος να περιέχει ένα οφθαλμό που να βλαστάνει. Στη συνέχεια φυτεύουμε τα τεμαχισμένα ριζώματα στο χώμα ή σε γλάστρα.

 

Εχθροί και ασθένειες της καλλιέργειας

Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα από προσβολές από έντομα και ασθένειες, μόνο ο τετράνυχος μπορεί να κάνει ζημιά στο φύλλωμα του.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας