αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κτηνοτροφικού Μπιζελιού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,50 out of 5)

Loading...

Το κτηνοτροφικό μπιζέλι καλλιεργείται στις βόρειες και ορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων ετήσιων ψυχανθών.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Εδάφη

Όσον αφορά τα εδάφη, τα πλέον κατάλληλα είναι τα γόνιμα αργιλλοπηλώδη με καλή στράγγιση. Εδάφη πλούσια σε ασβέστιο είναι ευνοϊκά, πιθανόν όμως σε τέτοια εδάφη να εμφανισθούν συμπτώματα τροφοπενίας σιδήρου. Όσον αφορά το pH του εδάφους, δεν πρέπει να ξεπερνά το 7 και να είναι χαμηλότερο του 5,6.

Κλίμα

Μπορεί να αντέξει μέχρι και – 16ο C. Είναι όμως φυτό ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, κατά την περίοδο της άνθησης, όπου δεν γονιμοποιούνται τα άνθη με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης σε καρπό.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Η σπορά πραγματοποιείται με τη σπαρτική των σιτηρών με συνεχή σπορά επί της γραμμής και αποστάσεις 18-25 cm μεταξύ των γραμμών. Στις βόρειες και κρύες περιοχές γίνεται την άνοιξη, ενώ στις νότιες και θερμές περιοχές, το Φθινόπωρο. Η ελάχιστη θερμοκρασία φυτρώματος είναι γύρω στους 5ο C.

Η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιείται ανά στρέμμα είναι 15-16 kg για καρποδοτική καλλιέργεια και 17-18 kg για σανοδοτική καλλιέργεια.

Συγκομιδή – Αποδόσεις

Το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής του κτηνοτροφικού μπιζελιού για σανό είναι όταν έχουν σχηματισθεί καλά οι περισσότεροι λοβοί του.
Για την παραγωγή καρπού και επομένως και σπόρου το κτηνοτροφικό μπιζέλι πρέπει να συγκομίζεται όταν οι λοβοί του έχουν ωριμάσει φυσιολογικά και συγκεκριμένα όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των λοβών
αποκτήσει το κιτρινοπράσινο χρώμα.

Οι αποδόσεις σε σανό ανέρχονται στα 2000 – 2500kg /στρ και σε καρπό 300-400 kg/στρ.

 Εχθροί και Ασθένειες

Καταπολέμηση Ζιζανίων

Εκτός από τα καλλιεργητικά μέτρα της αμειψισποράς και της πυκνής σποράς για την καταπολέμηση των ζιζανίων χρησιμοποιούνται και φυτοφάρμακα αμέσως μετά τη σπορά και πριν φυτρώσουν τα μπιζέλια.

 Για την απόληψη υψηλών αποδόσεων το μπιζέλι χρειάζεται επάρκεια υγρασίας ιδίως κατά το στάδιο της άνθησης.

Θέλεις μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας