αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Λωτού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,53 out of 5)

Loading...

Ο λωτός είναι δέντρο φυλλοβόλο μικρό με 3-5 m ύψος, συχνά δίοικο ή μόνοικο. Κάποιες ποικιλίες έχουν μόνο θηλυκά άνθη στα πλάγια των βλαστών. Η άνθιση παρατηρείται αργά την Άνοιξη.

Καλλιέργεια Λωτού | Καλλιεργητικές Τεχνικές
Καλλιέργεια Λωτού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Χαρακτηριστικά

Ο λωτός παρενιαυτοφορεί, γι’ αυτό και το αραίωμα τις χρονιές με υψηλή ανθοφορία αμέσως μετά την άνθιση, είναι απαραίτητο. Ο καρπός είναι ράγα χρώματος πορτοκαλί με σπόρους ή άσπερμος, στις παρθενοκαρπικές ποικιλίες.  Ανάλογα με την ποικιλία ο καρπός είναι στυφός ή μη. Η στυφότητα προκαλείται από την πυκνότητα των φαινολών και τανίνων στον καρπό, οι οποίες δημιουργούν σύμπλεγμα με πρωτείνες στην επιφάνεια της γλώσσας προκαλώντας ξήρανση, τη γνωστή αίσθηση της στυφότητας.

Ποικιλίες

  • Hachiya (στυφός επιμήκης καρπός)
  • Fuyu και παραλλαγές της (όχι στυφός, επίπεδος καρπός, παρενιαυτοφορεί, αν καλλιεργείται σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες πριν τη συγκομιδή οι καρποί γίνονται στυφοί)
  • Jiro, άστυφη στην Καλιφόρνια
  • Rojo Brillante, κύρια στην Ισπανία, πολλές εξαγωγές

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Ο λωτός καλλιεργείται από εύκρατες έως τροπικές περιοχές. Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, αν και απαιτεί την επίδραση χαμηλών κατά το χειμώνα για τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών. Αντέχει μέχρι -15 °C.

Εδάφη

Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα ηλιόλουστα μέσης σύστασης έως βαριά εδάφη.

Προετοιμασία εδάφους

Γίνεται ένα όργωμα σε όλη την επιφάνεια του αγρού και σε βάθος 25-30 cm. Ακολουθούν λίπανση του εδάφους, φρεζάρισμα, και τέλος σχεδίαση φυτεύσεως και φύτευση των δενδρυλλίων.  Σε αβαθή και άγονα εδάφη και σε ποικιλίες μέσης ή και ανεπαρκούς ζωηρότητας, τα δενδρύλλια φυτεύονται σε αποστάσεις 4,5 x 4 m. Αντίθετα όταν η εγκατάσταση αφορά φυτά ποικιλίας με μεγάλη ζωηρότητα, σε εδάφη βαθιά, γόνιμα και καλά αποστραγγισμένα πρέπει να χρησιμοποιούνται λιγότερο πυκνά σχήματα εγκατάστασης, όπως είναι 5 x 5,5 m ή 6 x 6 m.

Συγκομιδή – Συντήρηση

Η συγκομιδή πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Μείωση παραγωγής, προκαλείται από ηλιόκαυμα και άνεμο, ενώ η υψηλή υγρασία κοντά στη συγκομιδή προκαλεί δερματώσεις. Για την αφαίρεση στυφότητας πριν τη συντήρηση ή διάθεση, οι καρποί διατηρούνται για 1- 3 ημέρες σε δωμάτιο με 90% CO2 ή με διατήρηση σε σακούλες με ή χωρίς προσθήκη 35% αλκοόλης σε νερό για 10 – 14 ημέρες στους 10 -15ο C. Ή με διατήρηση σε 0% O2. Αν συγκομιστούν άωροι καρποί, πρώτα αφαιρείται η στυφότητα και μετά ωριμάζουν παρουσία 5 ppm αιθυλενίου. Η συντήρηση γίνεται στους 0ο C με 5% CO2 + 2% O2 για 5 μήνες. Στους 0ο C μέσα σε σακούλες ερμητικά κλεισμένες (τροποποιημένη ατμόσφαιρα) για 4 μήνες.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας