αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Λωτού | Rojo brilliante | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4.71 out of 5)

Loading...

Με εξεζητημένη γεύση, μεγάλο μέγεθος καρπού και καθαρή επιδερμίδα, η Ποικιλία Λωτού, Rojo brilliante, κατάγεται από την Ισπανία όπου και υπάρχει εδώ και 50 χρόνια και η καλλιέργεια της ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα.

Τώρα μπορείτε να μας ακούσετε από παντού! Aντί να διαβάσετε το άρθρο μας, μπορείτε να το ακούσετε απλά πατώντας Play!

                                                     

Η ποικιλία δίνει ένα λαίμαργο και ορθόκλαδο κατά τα πρώτα χρόνια δένδρο. Εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία ωστόσο απαιτεί 6-7 έτη για πλήρη παραγωγή. Έχει την ίδια συμπεριφορά με την ποικιλία καραλιόκ ή σοκολατίνα.

Αν και το όνομα του (Rojo Brillante = Έντονο Κόκκινο) παραπέμπει στο κόκκινο χρώμα, κατά την συγκομιδή το χρώμα του καρπού και της σάρκας είναι ανοιχτό πορτοκαλί. 

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Ο καρπός της ποικιλίας Rojo brilliante έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα ωοειδές μακρόστενο και στρογγυλό στη βάση. Η σάρκα του είναι τραγανή κατά την κατανάλωση και η γεύση του εξεζητημένη, παρόμοια με του μάνγκο και του ροδάκινου. Κατά την ωρίμανση αλλάζει ο χρωματισμός και το φρούτο αποκτά εξτρά γλυκάδα όπως συμβαίνει με τις μπανάνες. Έχει καθαρή επιδερμίδα.

 

Καλλιέργεια Λωτού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Απαιτεί γόνιμα εδάφη που στραγγίζουν επαρκώς με ph 6-7.4. Εξίσου σημαντική είναι και η απαραίτητη  υγρασία στο έδαφος για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή.

Κλίμα

Τα ζεστά κλίματα βοηθούν στην καλλιέργεια του λωτού και στην παραγωγή ποιοτικών καρπών. Αντίθετα, σε πιο ψυχρές περιοχές, ο καρπός μπορεί να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η καλλιέργεια του λωτού είναι καλύτερο να αποφεύγεται σε περιοχές με πολύ έντονο αέρα, καθώς μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο στα κλαδιά.

 Η καλλιέργεια του λωτού παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας. Δηλαδή μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά μικρότερης παραγωγής.

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Άρδευση

Ο λωτός έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό ανεξαρτήτως ποικιλίας και χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Απαιτείται αρκετό πότισμα κατά την ανάπτυξη του, καθώς και την περίοδο που δένουν οι καρποί. Κατά την ωρίμανση των καρπών, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά παρά μόνο όταν στεγνώνει το έδαφος. 

Λίπανση

Είναι απαραίτητο λοιπόν να προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και κάλιο στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

Συγκομιδή – Συντήρηση

Η σάρκα του είναι υγρής μορφής, κεντρικά ινώδης με λίγα νημάτια. Είναι χρώματος κίτρινο-πορτοκαλί κατά την εποχή της ωρίμανσης για συγκομιδή τόσο στους γονιμοποιημένους καρπούς όσο και στους μη γονιμοποιημένους. Μετά την μεθωρίμανση τους (εμπορική ωρίμανση) τα φρούτα που είναι προϊόντα γονιμοποίησης παίρνουν ένα χρώμα πορτοκαλί-κόκκινο ενώ όσα προέρχονται από παρθενοκαρπία παίρνουν χρώμα πορτοκαλί-κοκκινωπό.  Η συγκομιδή πραγματοποιείται στα μέσα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ενώ η μεθωρίμανση (εμπορική ωρίμανση) διαρκεί από αρχές έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας