αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Μαϊντανού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Ο μαϊντανός ανήκει στο γένος Petroselinum και στο είδος crispum. Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη και ειδικότερα από τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

 Χαρακτηριστικά

Είναι ποώδες, αρωματικό φυτό με μεγάλη θρεπτική αξία, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και περιέχει βιταμίνες Α, Β, C. Καλλιεργείται για το φύλλωμά του και τη σαρκώδη ρίζα του. Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι θεραπευτικές του ιδιότητες.

Έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις;

Όχι αφού αναπτύσσεται σε πληθώρα εδαφών!

 Έδαφος

Καλλιεργείται σε γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Η σπορά του φυλλώδη μαϊντανού γίνεται απευθείας στο έδαφος από το Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ του ριζώδη γίνεται πρώτα σε σπορεία και μετά ακολουθεί η μεταφύτευση τους όταν έχουν αποκτήσει 3-4 φύλλα. Οι αποστάσεις φύτευσης επί των γραμμών είναι 15 cm και μεταξύ των γραμμών 30 cm. Κατάλληλη θερμοκρασία για το φύτρωμα είναι 20-30 °C και 15-18 °C για την ανάπτυξη. Η προετοιμασία του εδάφους θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε το έδαφος να είναι ψιλοχωματισμένο για να μπορούν να φυτρώσουν οι σπόροι. Συνήθως μετά το όργωμα ακολουθεί δισκοσβάρνισμα.

Λίπανση

Λίπανση μπορεί να γίνει με κοπριά σε ποσότητα 3-4 τόνους/στρ. Επιφανειακή λίπανση γίνεται σταδιακά σε μικρές ποσότητες στην διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο θα πρέπει να απομακρύνονται τα ζιζάνια με σκάλισμα ή ξεβοτάνισμα, ενώ λόγω της ταχείας ανάπτυξης του απαιτείται αφαίρεση των πλάγιων βλαστών, για ανάσχεση της ανάπτυξης. Απαιτείται άρδευση σε όλη την καλλιεργητική περίοδο ώστε το έδαφος να είναι συνέχεια υγρό.

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Η συγκομιδή του φυλλώδη μαϊντανού γίνεται με κόψιμο τον φυτών από τη βάση για να βγάλει νέα φύλλα. Η κοπή γίνεται όταν τα φυτά έχουν περίπου 15 cm ύψος. Η απόδοση είναι 2,5-3 τόνους/στρ, ενώ στην περίπτωση του ριζώδη μαϊντανού ξεριζώνεται όλο το φυτό, αφαιρώντας το υπέργειο μέρος. Οι αποδόσεις φτάνουν τους 3 – 4 τόνους/στρ.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας