αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Μάνγκο | Καλλιεργητικές τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,86 out of 5)

Loading...

Το βοτανικό όνομα του Μάνγκο είναι Mangifera indica L και είναι τροπικό αειθαλές, αγγειόσπερμο, δικότυλο, καρποφόρο δέντρο.

mango

Χαρακτηριστικά

Το μέγεθος του Μάνγκο μπορεί να ποικίλει από αυτό ενός μικρού θάμνου έως το ύψος των 15 – 30 μ. στις τροπικές περιοχές. Ωστόσο, το ύψος των περισσοτέρων καλλιεργούμενων ποικιλιών κυμαίνεται από 3 – 10 μ. εξαρτώμενο από την ποικιλία και τις πρακτικές κλαδέματος. Ο καρπός του βοτανικά ταξινομείται ως δρύπη. Είναι καρπός κλιμακτηρικός, μεγάλος, σαρκώδης, με το σχήμα του να εξαρτάται από την ποικιλία, και μπορεί να είναι επιμήκη, ωοειδές ή ένα ενδιάμεσο σχήμα αυτών των δύο. Το χρώμα των νεαρών φύλλων ποικίλλει ανάλογα την ποικιλία από ανοικτό καφέ έως βαθύ μωβ, χαρακτηριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάκριση μεταξύ των ποικιλιών.

Αποτελεί ήδη μια νέα καλλιέργεια στην Κρήτη, αφού υπάρχουν μέχρι σήμερα 3 εμπορικές φυτείες Μάνγκο στο νομό Χανίων.

Υπάρχουν 2 βοτανικοί τύποι του Μάνγκο, αυτοί είναι οι εξής :

  • Τύπος Ινδοκίνας,
  •  Ινδικός Τύπος

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Το Μάνγκο μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών, από αλκαλικά, ασβεστώδη εδάφη έως αργιλώδη. Υπερβολικά φτωχά εδάφη θα πρέπει να αποφεύγονται όπως και υπερβολικά γόνιμα εδάφη, αφού σε τέτοια πλούσια εδάφη προωθείται η υπερβολική βλάστηση του δέντρου σε βάρος της ανάπτυξης των ανθέων και καρπών. Καλύτερη παραγωγή δίδεται σε καλά στραγγιζόμενα αμμώδη ή ακόμα και πετρώδη εδάφη που στραγγίζουν γρήγορα μετά την υγρή περίοδο, αναγκάζοντας τα δέντρα σε μια λανθάνουσα περίοδο, απαραίτητη για μια καλή επερχόμενη ανθοφορία.

To κατάλληλο pH για την καλλιέργεια του Μάνγκο βρίσκεται μεταξύ 6 και 7,2. 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Άρδευση

Η καλύτερη παραγωγή γίνεται όταν επικρατεί μια ξηρή περίοδος δύο μηνών πριν την άνθηση, γι’ αυτό οι αρδεύσεις το διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Κατάλληλο πρόγραμμα αρδεύσεων είναι όταν γίνονται λίγες αρδεύσεις αλλά με μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε αυτό να φθάσει σε βάθος έως 1,2 μέτρα.

Γνωρίζεις τα υπόλοιπα υποτροπικά είδη;

Λίπανση

Για την καλλιέργεια του Μάνγκο είναι απαραίτητη η εφαρμογή αζωτούχων λιπάνσεων, προκειμένου να αναπτυχθεί και να αποδώσει ικανοποιητικά. Κατά τα 3 πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση, θα πρέπει να χορηγείται αρκετό Άζωτο, ώστε να παρεμποδιστεί η άνθηση και να προωθηθεί η βλάστηση. Ο χρόνος εφαρμογής των μακροστοιχείων Φωσφόρου και Καλίου δεν είναι τόσο κρίσιμος όσο είναι ο χρόνος εφαρμογής του αζώτου.

Κλάδεμα

Εφόσον οι συνθήκες είναι κανονικές δεν είναι απαραίτητο το ετήσιο κλάδεμα. Γενικότερα εφαρμόζονται 2 είδη κλαδέματος και αυτά είναι :

  • Κλάδεμα ώστε να βελτιωθεί η ανάπτυξη του δέντρου για να παραχθούν καρποί καλής ποιότητας και για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την καρποφορία της επόμενης χρονιάς.
  • Κλάδεμα που αποσκοπεί στην ανανέωση των γέρικων και εξασθενημένων δέντρων.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας