αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Μελιτζάνας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής!

Καλλιέργεια Μελιτζάνας | Αγροσύμβουλος

Χαρακτηριστικά

Η μελιτζάνα (Solanum melongena)καλλιεργείται ως ετήσιο στις εύκρατες ζώνες και ως πολυετές στις τροπικές. Έχει τάσεις ανάπτυξης προς τα άνω και έχει βλαστάνουσα κορυφή. Οι βλαστοί στην αρχή της ανάπτυξης τους είναι τρυφεροί, ποώδεις και με την πάροδο του χρόνου γίνονται ξυλώδεις. Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα επί των βλαστών, μεγάλα και ελλειψοειδή ενώ η ρίζα αναπτύσσεται σε ενδιάμεσο βάθος.
Όσον αφορά τα άνθη, ανάλογα με το μήκος του στύλου, αυτά διακρίνονται σε μακρόστυλα, ψευδοκοντόστυλα και πραγματικά κοντόστυλα. Τα άνθη αυτογονιμοποιούνται. Ο καρπός είναι ράγα διαφόρων σχημάτων, σφαιροειδής, απιοειδής, ωοειδής, επίμηκης ή κυλινδρικός. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, υδατάνθρακες και σε μικρότερο ποσοστό από λίπη και πρωτεΐνες.
Η καλλιέργεια μπορεί να είναι υπαίθρια ή θερμοκηπιακή.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Κλίμα

Οι θερμοκρασίες που απαιτεί η καλλιέργεια για να αναπτυχθεί άριστα είναι αρκετά υψηλές γι αυτό και χαρακτηρίζεται ως καλοκαιρινή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη των 22ο C και τη νύχτα κάτω των 18ο C, ενώ η ελάχιστη σχετική υγρασία που χρειάζεται φτάνει το 75%.

Ποια εδάφη είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια;

Αμμοπηλώδη, πλούσια σε οργανική ουσία! 

Έδαφος

Το ιδανικό έδαφος για τη μελιτζάνα, είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία καλά αποστραγγιζόμενο, ενώ το pH του, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8. Πριν από τη φύτευσή των φυταρίων το έδαφος χρειάζεται να καθαριστεί και να λιπανθεί οργανικά αλλά και με άζωτο. Προαιρετικά συστήνεται η κάλυψή του με μαύρο φιλμ ώστε να βοηθηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας την οποία τόσο ανάγκη έχει η καλλιέργεια.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φύτευση

Η φύτευση των φυταρίων που έχουν ληφθεί από κάποιο φυτώριο, είτε έχουν παραχθεί από τον ίδιο τον παραγωγό, γίνεται τέλη Μαΐου όταν οι θερμοκρασία έχει περάσει τους 22 °C. Τα φυτά φυτεύονται σε λάκκους πάνω σε γραμμές, με αποστάσεις φύτευσης 0,7-0,9m μεταξύ των γραμμών και 0,5-0,6m επί των γραμμών. Ακολουθεί καλό πότισμα. Μόλις τα φυτάρια φτάσουν τα 30 cm, θα χρειαστεί να υποστηριχθούν με κάποιο τρόπο, όπως ακριβώς και οι ντομάτες.

Άρδευση

Απαιτούνται τακτικές αρδεύσεις, καθώς η καλλιέργεια χρειάζεται πολύ νερό, χωρίς βέβαια να γίνονται υπερβολές. Τα ποτίσματα είναι τόσα, ώστε το έδαφος να διατηρεί πάντα υγρασία χωρίς να λιμνάζει.

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Η συγκομιδή αρχίζει 60-80 ημέρες μετά τη φύτευση και ανάλογα πάντα με την ποικιλία. Οι μελιτζάνες θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος, ενώ η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή. Αν αφεθούν και ωριμάσουν πάνω από το επιθυμητό όριο, αποκτήσουν δηλαδή καφέ όψη, απαγορεύεται η κατανάλωσή τους, καθώς τότε παράγουν μια επιβλαβή για τον οργανισμό ουσία τη σολανίνη, που είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καταναλώνονται πράσινες οι πατάτες.
Οι καρποί πρέπει να συλλέγονται τακτικά, ώστε να αυξάνει η παραγωγή, και πάντα με κάποιο αιχμηρό μέσο αποφεύγοντας έτσι τη συστροφή του μίσχου τους.

Οι μέγιστες αποδόσεις σε υπαίθρια πάντα καλλιέργεια, σύμφωνα με παραγωγούς, αγγίζουν τα 200 κιλά ανά στρέμμα, με το κόστος να αγγίζει τα 500 με 600 ευρώ το στρέμμα.
Οι τιμές του προϊόντος στην αγορά, εξαρτώνται άμεσα από την εποχή, και κυμαίνονται μεταξύ 0,3 και ο,6 ευρώ το κιλό η μέγιστη. Οι ποικιλίες Π.Ο.Π αγγίζουν χαρακτηριστικά μεγαλύτερες τιμές.
Τα φυτά μελιτζάνας μπορούν κάλλιστα να συγκαλλιεργηθούν με φυτά βασιλικού, αμάραντο καθώς και φασόλια.

Εχθροί και Ασθένειες

Τα φυτά προσβάλλονται δυστυχώς από πληθώρα εντόμων και μικροοργανισμών και ιών οι κυριότεροι από τους οποίους είναι : δορυφόροι, αφίδες, αλευρώδη, τετράνυχος, πράσινο σκουλήκι ενώ είναι πιθανό να επηρεαστούν επίσης από προσβολές ωιδίων αγγουριάς ή ντομάτας, ξηρή σήψη ή τάπωμα.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Η Αγροσύμβουλος, κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά και δίνει την δυνατότητα στους νέους αγρότες  και σε όλους τους ενδιαφερόμενους  να μάθουν την αξία και τις προοπτικές των εναλλακτικών καλλιεργειών, μέσα από τα σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας