αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Μπρόκολου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4,91 out of 5)

Loading...

Ένα λαχανικό πλούσιο σε σίδηρο!

 

kalliergeia-mprokolou_agrosimvoulos

Χαρακτηριστικά

Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή. Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου”.

Το μπρόκολο προήλθε από φυτό άγριου λάχανου και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μπρόκολο είναι γνωστό εδώ και 2000 χρόνια. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ιταλοί τιμούσαν ιδιαίτερα το μπρόκολο και το συμπεριελάμβαναν στη δίαιτά τους.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μπρόκολου είναι μεταξύ 10 και 20ο C. Αν η θερμοκρασία άνω των 26ο C, τότε η ταξιανθία του μπρόκολου θα ανθήσει γρήγορα ώστε να παράγει σπόρο και δε θα είναι φαγώσιμη.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Η σπορά του μπρόκολου αρχίζει στο σπορείο, διότι οι σπόροι είναι μικροί και εύκολα φεύγουν από τη θέση που τους, με αποτέλεσμα την ανομοιομορφία σποράς. Επίσης, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, όταν το φυτό είναι μικρό και ευαίσθητο και γίνεται τροφή για σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες. Σε 4 με 6 εβδομάδες, τα σπορόφυτα θα έχουν φτάσει σε ύψος τα 7 με 10 εκατοστά, θα έχουν αναπτύξει 4 πραγματικά φύλλα και θα είναι έτοιμα για μεταφύτεψη. Αν σπορά γίνει απευθείας στον αγρό, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Ο συνήθης τρόπος φύτευσης των μπρόκολων είναι σε σειρές. προτείνεται ο φυτευτικός συνδυασμός 30×60 επί της γραμμής και 60×90 μεταξύ των γραμμών.

Συγκομιδή

Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με την εποχή σποράς ή μεταφύτευσης. Από τα μπρόκολα συλλέγονται όσο οι ταξιανθίες που είναι ανώριμες και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη. Στο κέντρο του στελέχους αναπτύσσεται μία μεγάλη κεντρική ταξιανθία. Αυτή είναι η πρώτη που κόβεται. Στη συνέχεια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται μικρότερες πλευρικές ταξιανθίες που και αυτές μετά από λίγο καιρό μπορούν να συγκομισθούν.

Θέλεις μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας