αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Πασιφλόρας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4.82 out of 5)

Loading...

Η πασιφλόρα, ή αλλιώς ρολογιά, ανήκει στην οικογένεια των Παθανθών και η επιστημονική της ονομασία είναι Passiflora incarnata

Τώρα μπορείτε να μας ακούσετε από παντού! Aντί να διαβάσετε το άρθρο μας, μπορείτε να το ακούσετε απλά πατώντας Play!

 Μορφολογικά χαρακτηριστικά

 

Η καταγωγή της είναι από τα τροπικά δάση της κεντρικής και νότιας Αμερικής, ωστόσο τη συναντάμε σε όλον τον κόσμο. Το φυτό καλλιεργείται εντατικά κυρίως για τα λουλούδια του. Η πασιφλόρα είναι αναρριχητική πόα, ξυλώδης και πολυετής. Το μέγιστο ύψος της είναι τα 10 μέτρα. Τα φύλλα της είναι μεγάλα και πλατιά με 3 ή 6 λοβούς. Ο βλαστός της είναι λεπτός. Τα άνθη της έχουν την ιδιότητα να ακολουθούν την πορεία του ήλιου. Τα άνθη τα συναντάμε σε λευκό, πορφυρό και μωβ χρώμα. Ο καρπός της θεωρείται από τα δημοφιλέστερα εξωτικά φρούτα, και δεν είναι άλλος από το γνωστό μας passion fruit, το οποίο τρώγεται.

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

 

Έδαφος

Η πασιφλόρα ευδοκιμεί σε εδάφη:

  • πλούσια
  • ελαφρώς όξινα
  • καλά αρδευόμενα
  • αργιλώδη

Κλίμα

Οι απαιτήσεις της πασιφλόρας είναι πολύ απλές. Προτιμάει περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια αλλά χρειάζεται προστασία από το άμεσο φως. Είναι ευαίσθητη στο ψύχος, καθώς μπορεί να χάσει τα φύλλα της.

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

 

Άρδευση

Η πασιφλόρα χρειάζεται συχνή άρδευση. Το ιδανικό πότισμα είναι 1 φορά/εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και 2 φορές/εβδομάδα το καλοκαίρι. Καλό είναι να έχει στεγνώσει το έδαφος πριν το πότισμα.

Λίπανση

Αναλόγως με τη φύτευσή της χρειάζεται και διαφορετική φροντίδα. Στα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρα εφαρμόζουμε υγρό λίπασμα μια φορά το μήνα από την περίοδο της άνοιξης ως το φθινόπωρο. Σε καλλιέργεια που βρίσκεται στο έδαφος εφαρμόζουμε κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, τις αρχές καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα γίνεται νωρίς την άνοιξη. Αφαιρούνται ξερά κλαδιά και περιορίζονται οι υπερβολικά ανεπτυγμένοι βλαστοί. Ενίοτε, χρειάζεται και κλάδεμα ανανέωσης στους βλαστούς, περίπου 50 εκατοστά από το έδαφος.

Επικονίαση

Κύριοι επικονιαστές του φυτού είναι τα έντομα και οι μέλισσες. Ορισμένες φορές κρίνεται αναγκαία και η τεχνητή επικονίαση.

 

Πολλαπλασιασμός

Με σπόρο

Μπορούμε να πάρουμε τον σπόρο από τα ώριμα άνθη της πασιφλόρας για να τον φυτέψουμε στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρα που γεμίζουμε με φυτόχωμα.

Με μοσχεύματα

Ο πιο διαδεδομένος και εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της πασιφλόρας είναι με την μέθοδο των μοσχευμάτων. Παίρνουμε τρυφερούς βλαστούς στις αρχές της άνοιξης ή ημιξυλώδεις βλαστούς στις αρχές του καλοκαιριού, μήκους 10-15 εκατοστών και αφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση, τους φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με φυτόχωμα γενικής χρήσης και άμμο, σε αναλογία 2:1. 

Με καταβολάδες

Στις αρχές της άνοιξης, παίρνουμε ένα μεγάλο βλαστό πασιφλόρας και χωρίς να τον κόψουμε, τον τοποθετούμε στο χώμα μιας γλάστρα. Μετά από 1-2 μήνες, η πασιφλόρα που έχει φυτευτεί στη γλάστρα θα βγάλει σταδιακά ρίζες. Στη συνέχεια, αποκόπτουμε το φυτό πασιφλόρας που έχει ριζώσει στη γλάστρα από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα καινούριο φυτό πασιφλόρας. 

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας