αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Πράσου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4.91 out of 5)

Loading...

Καλλιέργεια Πράσου| Αγροσύμβουλος

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Τα σπορεία δημιουργούνται από τον Απρίλη – Μάιο. Για την παραγωγή σπόρου καλλιεργείται ως διετές φυτό, ενώ για την παραγωγή φυτού ως μονοετές. Γενικά η φυτρωτικότητα του σπόρου είναι πολύ δύσκολη.

Μεταφύτευση

Τα ριζίδια μύστακες κατά την μεταφύτευση, είναι καλύτερα να κόβονται με ένα ψαλιδάκι και μετά να φυτεύονται. Για την καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη των φυταρίων η σπορά πρέπει να πραγματοποιείται κατά τον Ιούνιο – Ιούλιο.

Ποικιλίες

1. Γενικά μακριά (καλέμι). Με μακρύ τρυφερό ψευδοβλαστό. Kαλλιεργούνται περισσότερο στη Βόρειο Ελλάδα.

2. Άργους – μακριά. Καλλιεργούνται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά περισσότερο στη Μακεδονία, παρόλο που οι Αργήτες έχουν το όνομα «πρασάδες».

3. Κοντά – Αρτάκης Ευβοίας . Βραχυστέλεχα. Καλλιεργούνται περισσότερο στη Νότια Ελλάδα.

4. Σκαντζσόπρασσο. Ο βολβός αυτής της ποικιλίας είναι πιο ογκώδης και περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα οι θρεπτικές ουσίες. Έχει εξαφανισθεί από την Ελλάδα, αλλά είναι η συνηθισμένη ποικιλία στην Αίγυπτο.

Τόπος καταγωγής!

Το πράσο (Allium porrum) κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ρωσία. Στις περιοχές αυτές είναι αυτοφυές το άγριο πράσο με πολύ έντονη οσμή και καυστικότατη γεύση

Παραγωγή σπόρου

Για την παραγωγή σπόρου, είτε αφήνονται επιτόπου ορισμένα φυτά να σποροποιήσουν ή ξεριζώνονται και τοποθετούνται σε άμμο ή φυτόχωμα και μεταφυτεύονται την Άνοιξη. Με την εμφάνιση των ανθικών κεφαλών και αφού μαυρίσουν οι σπόροι, κόβονται και μεταφέρονται στην αποθήκη.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή τους αρχίζει το φθινόπωρο. Διαλέγονται τα φυτά που έχουν διάμετρο τουλάχιστον 3 εκ. Τα πράσα μπορούν να διατηρηθούν καλά για 1-3 μήνες σε θερμοκρασία 0 °C και σχετική υγρασία 85-90%. Στους -2 °C παγώνουν.

Αποδόσεις

Οι εκτάσεις τη δεκαετία του ’60 έτειναν να σταθεροποιηθούν στα 20.000 στρέμματα, στην πορεία άρχισαν να μειώνονται σταθερά, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξομειώνονται.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ από το 2010, καλλιεργούνται περί τα 17.000 στρέμματα που δίνουν περίπου 39.000 τόνους πράσα. Το 2010 οι αποδόσεις κυμαίνονταν στους 2,3 τόνους/στρέμμα, ωστόσο τα στοιχεία των παραγωγών για τη φετινή περίοδο δείχνουν ότι δεν φτάνουν τους 2 τόνους/στρέμμα.

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της επιλογής σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας