αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ρεπανιού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4.83 out of 5)

Loading...

Ένα λαχανικό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό!

Χαρακτηριστικά

Το ρεπάνι (Raphanus sativus L.) είναι φυτό χαμηλής και σχετικά γρήγορης ανάπτυξης. Έχει πλούσιο φύλλωμα και η γογγυλόριζα του είναι συνήθως σφαιρική και κόκκινη αν και σε ορισμένες ποικιλίες εμφανίζεται επιμήκης με χρώμα ερυθρό ή λευκό. Η σάρκα της είναι λευκή, συνεκτική και τρυφερή. Το ριζικό του σύστημα μπορεί να φτάσει σε βάθος 30 – 40 cm. Το ανθικό στέλεχος εκπτύσσεται από το κέντρο της κορυφής της γογγυλόριζας και φτάνει έως και το 1 m.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Το ρεπάνι προτιμά κλίμα δροσερό και απαλλαγμένο από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στις ψυχρές περιοχές δεν καλλιεργείται τους μήνες με τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις θερμές περιοχές πρέπει να προστατεύεται από τους θερμούς και ξηρούς ανέμους γιατί υποβαθμίζουν την ποιότητα της γογγυλόριζας.

Σε ποια εδάφη αποδίδει περισσότερο;

Αποδίδει καλύτερα σε εδάφη ελαφρά – μέσης σύστασης, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και με ελαφρώς όξινη αντίδραση (pH=6-7) τα οποία διατηρούν επαρκή υγρασία.  Σε ξηρά εδάφη οι γογγυλόριζες δεν είναι καλής ποιότητας και έχουν σχετικά πικρή γεύση.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Το ρεπάνι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται σε αλίες (πότισμα με καταιονισμό ή με κατάκλιση) και σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 30-45 cm και σε βάθος 1 cm. Για έκταση ενός στρέμματος απαιτούνται 2 κιλά σπόρου . Η σπορά μπορεί να κλιμακωθεί από τον Αύγουστο μέχρι τον Απρίλιο και να γίνεται κάθε 10ήμερο. Σε περιοχές που το φθινόπωρο και την άνοιξη επικρατεί ζεστός καιρός, η σπορά περιορίζεται στους δροσερούς μήνες, καθώς η ζέστη οδηγεί τη γογγυλόριζα σε σπογγοποίηση.

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Το μέγεθος της γογγυλόριζας είναι το βασικό κριτήριο της εμπορικής ωρίμανσης, για την έναρξη της συγκομιδής. Η συγκομιδή γίνεται 2 – 4 μήνες μετά από τη σπορά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Συνήθως όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες η συγκομιδή πραγματοποιείται εντός 2 μηνών, από τη σπορά. Τα φυτά εκριζώνονται, στη συνέχεια πλένονται και οργανώνονται δεσμίδες.

Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 1-2 τον/ στρεμ. 

Συντήρηση

Το ρεπάνι χωρίς τα φύλλα συντηρείται για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο (περισσότερο από 2 μήνες σε 0ºC και σχετική υγρασία 90-95%). Στο οικιακό ψυγείο συντηρείται για 3-5 ημέρες όταν περιλαμβάνουν και τμήμα φυλλώματος ή 2 εβδομάδες χωρίς αυτό.

Εχθροί και Ασθένειες

Δεν παρουσιάζονται σοβαρές προσβολές από έντομα και ασθένειες, λόγω του μικρού βιολογικού κύκλου της καλλιέργειας. Τις σοβαρότερες ζημιές μπορεί να κάνει η αλτερνάρια (κηλιδώσεις στα φύλλα με κοκκινωπή απόχρωση, αντιμετωπίζεται με αμειψισπορά και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας), οι αφίδες και η μύγα της ραφανίδας που προσβάλλει τις ρίζες.

Θέλεις μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας