αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ρόκας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Η ρόκα (Eruca sativa) είναι χειμερινό είδος, αν και ανθίζει από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 20 – 100 εκατοστά, λόγω των διακλαδιζόμενων βλαστών. Τα άνθη του φυτού είναι μπεζ με διάμετρο 2 – 4 εκατοστά και σχηματίζουν ταξιανθία κόρυμβο, με την τυπική δομή του άνθους των σταυρανθών.

kalliergeia-rokas_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Ρόκας | Αγροσύμβουλος

Τα πέταλα είναι μπεζ, με μωβ πορφυρές νευρώσεις και οι στήμονες κίτρινοι. Το φυτό αποβάλλει τα σέπαλά του, αμέσως μετά την άνθιση. Τα φύλλα του είναι πτεροειδή, έλοβα με 4 – 10 μικρούς, πλευρικούς λοβούς και ένα μεγάλο, ακραίο λοβό. Ο βλαστός και τα φύλλα της ρόκας τρώγονται σε διάφορες σαλάτες, ενώ σε ορισμένες περιοχές μαγειρεύονται. Η ρίζα του φυτού είναι πασσαλώδης.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Η σπορά γίνεται με το χέρι (στα πεταχτά), από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο, με αποστάσεις φύτευσης 25 – 30 cm μεταξύ των γραμμών. Σε μεγάλες εκτάσεις η σπορά γίνεται με σπαρτικές μηχανές.

Ποια είναι η συχνότητα άρδευσης; 

Άρδευση

Η άρδευση πρέπει να είναι περιορισμένη, διότι το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει σήψη στις ρίζες και να μειώσει την ποιότητα του προϊόντος. Ένας καλός τρόπος άρδευσης είναι ή άρδευση με ψεκασμό ή με τεχνητή βροχή, ιδίως κατά την διάρκεια φύτρωσης των σπόρων.
Η συχνότητα της άρδευσης δεν είναι πάντοτε η ίδια, αλλά αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όπου η εξατμισοδιαπνοή είναι μεγαλύτερη το πότισμα μπορεί να γίνει 3 φορές την μέρα, ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα όπου η εξατμισοδιαπνοή είναι πολύ μικρότερη η άρδευση μπορεί να γίνει 2 φορές την ημέρα. Η έγκαιρη άρδευση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την διατήρηση της ανάπτυξης των νέων σπόρων οι οποίοι χρειάζονται συνεχώς πότισμα και για την διατήρηση επαρκούς υγρασίας στην επιφάνεια του εδάφους.

Λίπανση

Το λίπασμα που εφαρμόζεται είναι δολομιτικός ασβεστόλιθος. Εφαρμόζεται σε βάθος περίπου 10 εκατοστών, ενώ για οργανική λίπανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας, όπου στην περίπτωση αυτή τα υπολείμματα απλώνονται σε όλο το χωράφι και αναμοχλεύονται με το έδαφος με ειδικό μηχάνημα, σε βάθος περίπου 10 cm. Αυτή η διεργασία μπορεί να γίνει από το Μάιο έως τον Αύγουστο.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή της ρόκας αρχίζει από τα μέσα Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται συνήθως μέχρι την αρχή της Άνοιξης. Η ρόκα μπορεί να συγκομιστεί είτε με το χέρι είτε μηχανικά.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας