αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Σόργου

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,92 out of 5)

Loading...

Γνωρίζετε ότι το σόργο εξελίσσεται σε σημαντική πηγή για παραγωγή βιοαιθανόλης από τον καρπό του, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον αραβόσιτο;

Καλλιέργεια Σόργου | Αγροσύμβουλος

Το σόργο είναι ένα C4 φυτό που ανήκει στην οικογένεια Poaceae και αποτελεί το πέμπτο σε διάδοση σιτηρό στον κόσμο, καλλιεργούμενο σε πολλές χώρες της Αφρικής, Ασίας, Ωκεανίας και Αμερικής. Στη χώρα μας, το σόργο (σαρωθροποιίας) καταλάμβανε παλαιότερα μικρές εκτάσεις στον Έβρο.

Ανάλογα με τη χρήση τους τα σόργα διακρίνονται σε καρποδοτικά, χορτοδοτικά και ενδιάμεσους τύπους. Ο πιο διαδεδομένος καλλιεργούμενος τύπος σόργου είναι το καρποδοτικό σόργο που με βάση τα αγρονομικά χαρακτηριστικά του διακρίνεται στους τύπους: Kafir, Feterita, Durra, Sballu, Koaliang και Hegari.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλλιέργεια του σόργου είναι η φωτοπερίοδος που επηρεάζει άμεσα την ανθοφορία του φυτού. Το σόργο είναι φυτό βραχείας φωτοπεριόδου.

Η θερμοκρασία εδάφους επηρεάζει άμεσα την βλαστική ανάπτυξη του φυτού όπως επίσης και την ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος και κατ’ επέκταση την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Σε σύγκριση με τον αραβόσιτο, το σόργο είναι πιο ανθεκτικό σε υψηλές αλλά λιγότερο ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η βλάστηση του σπόρου και η βιωσιμότητα των σπορόφυτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η ελάχιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση και την ανάπτυξη των φυτών είναι 10 0C και 15 0C αντίστοιχα, ενώ σε θερμοκρασίες μικρότερες των 10 0C προκαλείται μείωση της φυλλικής επιφάνειας, του ύψους του φυτού και της παραγωγής βιομάζας. Οι περισσότερες ποικιλίες του σόργου για την ομαλή φυσιολογική λειτουργία τους απαιτούν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 16 0C. Όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι μικρότερη από 20 0C, η καλλιεργητική περίοδος επεκτείνεται κατά 10-20 ημέρες για κάθε μισό βαθμό κάτω από το όριο αυτό. Υψηλές θερμοκρασίες 6-9 ημέρες μετά την άνθηση, επιδρούν αρνητικά στην τελική απόδοση. Ο ρυθμός σχηματισμού των φύλλων αυξάνεται όταν η θερμοκρασία αυξάνεται από τους 13 0C σε 23 0C αλλά μειώνεται όταν αυτή ξεπεράσει τους 34 0C.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή σποράς;

Πόσα κιλά σπόρου απαιτούνται ανά στρέμμα;

Σπορά

Η ημερομηνία σποράς του σόργου εξαρτάται από την διαθέσιμη εδαφική υγρασία και τη θερμοκρασία του εδάφους που πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 0C. Γενικά, ακολουθεί την σπορά του αραβόσιτου κατά περίπου 2 εβδομάδες.

Η σπορά πραγματοποιείται, με κατάλληλα ρυθμισμένες πνευματικές σπαρτικές μηχανές, γραμμικά σε αποστάσεις 75 και 15 εκατ μεταξύ και επί της γραμμής αντίστοιχα, ενώ σε γόνιμα χωράφια ή/και αρδευόμενες καλλιέργειες οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών μπορεί να μειωθούν στα 50 εκατ. Η ποσότητα του σπόρου εξαρτάται από την διαθέσιμη υγρασία, το βάρος των χιλίων κόκκων και το εκατολιτρικό βάρος τους, τον επιθυμητό αριθμό των φυτών της καλλιέργειας, την εκτιμώμενη τελική απόδοση κ.α. Γενικά, η ποσότητα του σπόρου κυμαίνεται από 0.25 έως 1.5 χλγ/στρ με βάθος σποράς 3-6 εκατ.

Ζιζανιοκτονία

Με δεδομένη την αδυναμία του φυτού να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τα ζιζάνια στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, η κλασική προετοιμασία του αγρού πρέπει να ακολουθείται από ένα ή δύο ελαφρά σκαλίσματα λίγο πριν την σπορά, αποτελεί σημαντική καλλιεργητική πρακτική για τον έλεγχο των ζιζανίων.

Λίπανση

Οι απαιτήσεις λίπανσης του σόργου είναι γενικά μικρότερες κατά 30-35% από αυτές του αραβοσίτου. Το σόργο από το στάδιο ανάπτυξης 5 φύλλων και μετά χρησιμοποιεί το άζωτο με ταχείς ρυθμούς και το 65-70% του ολικού διαθέσιμου αζώτου έχει απορροφηθεί μετά το στάδιο σχηματισμού του περιανθίου. Κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του το φυτό χρειάζεται 10-15 μονάδες αζώτου.

Άρδευση

Κατ΄ελάχιστον πραγματοποιούνται τρεις αρδεύσεις που κατανέμονται πριν τη σπορά, πριν την εμφάνιση της ταξιανθίας και στα πρώτα στάδια γεμίσματος του σπόρου.

Συγκομιδή

Κατά την ωρίμανση οι σπόροι του σόργου αποκτούν το τελικό τους χρώμα κι σκληραίνουν ενώ το ποσοστό υγρασίας τους κυμαίνεται από 13-15 %. Ο καρπός όμως μπορεί να διαχωριστεί από την ταξιανθία και σε υγρασία 20-25 %. Σε ορισμένα υβρίδια που η ταξιανθία τους είναι αραιή η ωρίμανση του καρπού επιτυγχάνεται ταχύτερα.

Αποθήκευση

Η αποθήκευση του καρποδοτικού σόργου είναι όμοια με αυτή του αραβοσίτου. Η αποξήρανση του καρπού για την ασφαλή αποθήκευσή και συντήρησή του, σε περίπτωση που η υγρασία του είναι μεγαλύτερη από 13 %, πραγματοποιείται σε ξηραντήρια καλαμποκιού.

Χρήσεις

Τα στελέχη του σόργου έχουν υψηλή υγρασία και αρκετά υψηλά ζάχαρα (5-7 %) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ζωοτροφή (ενσίρωμα). Υπάρχουν μάλιστα υβρίδια που έχουν μεγαλύτερο από το σύνηθες ύψος και χαρακτηρίζονται ως διπλής χρήσης, λόγω της ταυτόχρονης υψηλής παραγωγής καρπού και βιομάζας. Τα στελέχη θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή θερμότητας στη μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης.

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της επιλογής σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας