αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Σουσαμιού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,80 out of 5)

Loading...

Το σουσάμι θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά και η σημασία του στους αρχαίους πολιτισμούς υπήρξε σημαντική.

Ιστορική Ανασκόπηση

Οι Αιγύπτιοι άλεθαν τα σπέρματα και χρησιμοποιούσαν το σουσάμι ως αλεύρι ενώ οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν και κύμινο για την παρασκευή μιας κρέμας που άλειφαν επάνω στο ψωμί. Κατά το παρελθόν πίστευαν επίσης ότι είχε μυστικές δυνάμεις και το σουσάμι διατηρεί ακόμη κάτι από τις μαγικές ιδιότητες που του αποδίδονταν, όπως φαίνεται και από την έκφραση «άνοιξε σουσάμι».

Στο παρελθόν επιλεγόταν η καλλιέργεια του σουσαμιού αντί της αγρανάπαυσης. Με την πάροδο των χρόνων όμως μειώθηκαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ο λόγος ήταν οι επιδοτήσεις που άρχισαν να δίνονται σε ανταγωνιστικές προς το σουσάμι καλλιέργειες όπως είναι ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, αλλά και το γεγονός ότι το σουσάμι δεν εντάχθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική στα ελαιούχα φυτά, όπως είναι η σόγια, η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος.

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Το σουσάμι είναι ετήσιο, δικοτυλήδονο, ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος 0,8-2 μέτρα. Καλλιεργείται για τους ελαιούχους σπόρους του. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή ή παλαμοειδή. Σχηματίζει άνθη στις μασχάλες των φύλλων σε ομάδες (1-5) με χρώμα ελαφρά ρόδινο, λευκό ή λευκοκίτρινο και τα οποία φέρουν 4 στήμονεςΟ καρπός του σουσαμιού είναι κάψα με σχήμα ωοειδές ή επιμήκης και περιέχει μεγάλο αριθμό σπόρων.Το χρώμα των σπόρων είναι λευκό, ωχροκίτρινο, καστανό ή μαύρο αναλόγως της ποικιλίας.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Προτιμά κυρίως αμμοπηλώδη εδάφη που διατηρούν ικανοποιητικό ποσοστό υγρασίας, ενώ δεν ευδοκιμεί σε βαριά και συνεκτικά εδάφη όπως τα αργιλώδη.

Κλίμα

Πρόκειται για φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία. Απαιτεί θερμό κλίμα για μακρύ χρονικό διάστημα, επειδή για να βλαστήσει ο σπόρος απαιτείται θερμοκρασία γύρω στους 18- 20ο C ενώ είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο βλαστικός του κύκλος ολοκληρώνεται σε 3-4 μήνες και έτσι ενδείκνυται  ως επίσπορη καλλιέργεια. Η ανάπτυξη του ευνοείται από μέτριες βροχοπτώσεις και μπορεί να καλλιεργηθεί και σε περιοχές με υψόμετρο έως 1500 μέτρα.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

 Αρχικά θα πρέπει να γίνει ένα όργωμα για την καλή προετοιμασία του εδάφους καθώς και καλλιεργητής ώστε να μπορούν να φυτρώσουν οι μικροί σε μέγεθος σπόροι του σουσαμιού. Η σπορά συνήθως γίνεται από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.Η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιείται είναι 0,8- 1,5 kg/στρ.

Λίπανση

Οι αρδευόμενες καλλιέργειες απαιτούν λίπανση. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται μία ποσότητα 10 kg/στρ Αζώτου, 8 kg/στρ Φωσφόρου και 8 kg/στρ Καλίου.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται με εκρίζωση των φυτών ή με θεριζοαλωνιστική μηχανή που χρησιμοποιείται στην συγκομιδή του αραβοσίτου στο οποίο λείπει το εκκοκιστικό εξάρτημα. Επειδή υπάρχει κίνδυνος «τινάγματος» των σπόρων, για την αποφυγή των απωλειών, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν έχουν αρχίσει να ανοίγουν οι περισσότεροι λοβοί.

Η εποχή της συγκομιδής εξαρτάται από την ποικιλία. Στις ποικιλίες που οι κάψες ανοίγουν εύκολα η συγκομιδή πρέπει να γίνεται πρώιμα και με το χέρι για την αποφυγή ανάμειξης ποικιλιών.

Ποιες είναι οι αποδόσεις του σουσαμιού;

Σε ξηρική καλλιέργεια οι αποδόσεις κυμαίνονται από 40-50 kg/στρ ενώ σε αρδευόμενα εδάφη μπορούν να αποδώσουν 250 kg/στρ.

Εχθροί και Ασθένειες

Κυριότερος εχθρός του σουσαμιού στην Ελλάδα είναι το έντομο Antigastra catalounelis, οι προνύμφες του οποίου καταστρέφουν τα φύλλα , τα άνθη και τους καρπούς.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας