αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Τουλίπας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

 

Η Τουλίπα ανήκει στην τάξη Λειριώδη (Liliales) και στην οικογένεια Λειριοειδή (Liliaceae). Υπάρχουν 100 περίπου είδη τουλίπας που είναι όλα πολυετή ποώδη φυτά των περιοχών της Ευρώπης και της δυτικής και Κεντρικής Ασίας.

Χαρακτηριστικά της Τουλίπας

Η Τουλίπα είναι αγγειόσπερμο, μονοκοτυλήδονο φυτό, είναι βολβόριζο φυτό και ο βολβός του είναι ωοειδής και καλύπτεται από διάφορους μεμβρανοειδείς χιτώνες καστανού χρώματος.

Τα φύλλα της τουλίπας είναι μακριά και σαρκώδη, αυλακωτά με σχήμα λογχοειδές ή ωοειδές. Από το κέντρο των φύλλων βγαίνει ένας μακρύς βλαστός που φτάνει σε ύψος τα 70 εκατοστά και φέρει στην κορυφή του ένα μόνο μεγάλο άνθος, σχήματος κυπέλλου, μονόχρωμο σε ποικίλους χρωματισμούς. Τα κύρια χρώματα των ανθέων της τουλίπας είναι το κίτρινο και το κόκκινο, αλλά βρίσκουμε και λευκά, πορφυρά και ροζ άνθηκαρπός της τουλίπας είναι κάψα τριγωνικού σχήματος που φέρει πολλά μικρά σπόρια.

Μεγάλες οργανωμένες καλλιέργειες του φυτού βρίσκονται στην Ολλανδία, που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις γι’ αυτό η Ολλανδία ονομάζεται και ‘’χώρα της τουλίπας’’.

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

 

Έδαφος

Η τουλίπα αναπτύσσεται καλύτερα στα ελαφρά , αμμώδη έως αμμοπηλώδη κατά κύριο λόγο, εδάφη. Σε τέτοια εδάφη και για την βελτίωση των ιδιοτήτων τους προστίθεται οργανική ουσία σε αναλογία όγκου εδάφους – οργανικής ουσίας (τύρφης ή κομπόστ) 2:1. Εάν είναι περισσότερο αργιλώδες (βαρύ, πηλώδες) τότε πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να είναι εξασφαλισμένη η άριστη αποστράγγιση του εδάφους.

Κλίμα

Οι τουλίπες για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται πλήρη έκθεση στον ήλιο ή ελαφρά σκιά όσο πιο νότια καλλιεργούνται. Βέβαια όταν φυτεύονται σε ημισκιερές περιοχές τείνουν να γίνονται ή/και γίνονται πιο ψηλές ενώ η ανθοφορία τους διαρκεί περισσότερο.

 

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

 

Φύτευση

Οι τουλίπες είναι βολβοί ανοιξιάτικης ανθοφορίας και φθινοπωρινής φύτευσης που, όσο περίεργο και αν φαίνεται, μπορούν να φυτευθούν σχεδόν οπουδήποτε στον κήπο ή σε γλάστρα. Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για φυτεύσεις τουλίπας στον κήπο είτε στην γλάστρα, συστήνεται στον φιλανθή να τις φυτεύει πάντοτε ομαδικά.

 

Τι σημαίνει ‘ομαδικά’ ;

 

Σημαίνει πως για την δημιουργία ενός εξαιρετικά δυνατού χρωματικού αποτέλεσματος οι τουλίπες πρέπει να φυτεύονται σε ομάδες των 10-25 τουλάχιστον βολβών της ίδιας ποικιλίας. Είναι ευνόητο, πως ειδικά στον κήπο, όσο μεγαλύτερος είναι ο διαθέσιμος χώρος φύτευσης, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των προς φύτευση βολβών και ποικιλιών.

Λίπανση

Στην φάση της καλής ανάμιξης και ομογενοποίησης των υλικών που ενδείκνυνται για την σωστή φύτευση σε κατάλληλο έδαφος, μπορεί να προστεθεί στο εδαφικό μείγμα και λίπασμα ελεγχόμενης αποδέσμευσης.

Το λίπασμα συνιστάται να είναι του τύπου 1:1:1 (π.χ. 10-10-10) και η χορηγούμενη ποσότητα 80 – 100 g για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Άρδευση

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας φύτευσης των βολβών ακολουθεί άφθονο πότισμα. Στην συνέχεια χρειάζονται αραιό πότισμα, μια φορά τη βδομάδα, μέχρι να φυτρώσει ο ανθοφόρος βλαστός.

Πολλαπλασιασμός 

H τουλίπα σχηματίζει υπόγειους βολβούς και βολβίδια (μικρότεροι βολβοί) που είναι διογκωμένα μέρη ρίζας και βλαστού που φέρουν οφθαλμούς που δίνουν τη νέα βλάστηση. Ο πολλαπλασιασμός της τουλίπας, λοιπόν, μπορεί να γίνει με βολβούς και βολβίδια, τα οποία εμφανίζονται αφού ξεραθεί ο αρχικός βολβός. Συγκεκριμένα, μετά την άνθιση, στις αρχές του καλοκαιριού, τα φύλλα της τουλίπας ξεραίνονται και πρέπει να διακόψουμε το πότισμα για να ξεραθεί ο αρχικός βολβός. Στη συνέχεια, βγάζουμε προσεκτικά τους νέους βολβούς και τα βολβίδια από το χώμα, τους καθαρίσουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Για την σωστή συντήρηση των βολβών, τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος που δεν έχει υγρασία, μέσα σε χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν τρύπες για να τους διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση προκειμένουμε να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το επόμενο φθινόπωρο, οι βολβοί δίνουν νέα ανθοφορία σε αντίθεση με τα βολβίδια που θα δώσουν μόνο φύλλωμα.

Ασθένειες

  • Φουζάριο
  • Ανθράκωση
  • Βοτρύτη
  • Σκωρίαση
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας