αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Tσάι Μatcha | Καλλιεργητικές τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

  

To matcha  τσάι παράγεται από τα φύλλα του φυτού Camelia  sinensis  απo  το οποίο προέρχεται καιτο κλασικό τσάι. 

Μatcha Τσάι | Αγροσύμβουλος

Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι μερικές εβδομάδες πριν την συγκομιδή του  (matcha  τσάι)  το φυτό καλύπτεται εμποδίζοντας έτσι το ηλιακό φως με αποτέλεσμα την δημιουργία χλωροφύλλης η οποία δίνει και αυτό το έντονο χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Μετά την συλλογή τα φύλλα μετατρέπονται σε σκόνη η οποία διαλύεται απευθείας σε οποιοδήποτε παρασκευή. Μια άλλη ουσιώδης διαφορά με το κλασικό τσάι είναι η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως η περιεκτικότητα του σε  επιγαλοκατεχίνες  η οποία μπορεί να γίνει έως και 3 φορές μεγαλύτερη από το κλασικό τσάι του βουνού αυτό οφείλετε κυρίως στο γεγονός ότι στο  matcha τσάι καταναλώνονται ολόκληρα τα φύλλα του φυτού και όχι απλά το εκχύλισμα τους

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις 

Αποτελεί από τις αρχαιότερες ποικιλίες της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αειθαλής θάμνος με λευκά άνθη και κίτρινους στήμονες που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα ύψος.

Καλλιεργείτε σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε οργανικά πλούσια όξινα και καλά  στραγγιζόμενα  εδάφη με σταθερή υγρασία που συνήθως ευδοκιμούν υπό σκιά. Σημαντική ως προς την ανάπτυξη του φυτού είναι και η προστασία από τους ισχυρούς ανέμους. Μπορούν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν διακοσμητικό φυτό λόγο του εξαιρετικού φυλλώματος και ανθών.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κλάδεμα 

Η καταλληλότερη περίοδος για κλάδεμα είναι μετά την ανθοφορία με επιπρόσθετο όφελος το να δοθεί στο φυτό το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος .

Παρασκευή

Η παρασκευή του matcha είναι μια αργή διαδικασία καθώς η άλεση των φύλλων αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία επειδή η μύλοι δεν πρέπει να ζεσταθούν πολύ (πχ. 30 γραμμάρια μπορεί να θέλουν και μια ώρα άλεσμα). Χωρίς τον σωστό εξοπλισμό και τεχνική, το matcha μπορεί να «καεί» και να υποβαθμιστεί η ποιότητα.  

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας