αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Βιομηχανικής Kάνναβης

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,92 out of 5)

Loading...

Η βιομηχανική κάνναβη (Cannabis sativa)  είναι ετήσιο, ποώδες και συνήθως δίοικο φυτό, καθώς έχει χωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά.

viomixaniki-kanavi

Ανήκει στην οικογένεια Cannabaceae και εντάσσεται στην κατηγορία των κλωστικών φυτών. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σημαντικό κριτήριο για την καλλιέργεια κάνναβης με προσανατολισμό την παραγωγή ινών ή λαδιού είναι η περιεκτικότητα στην ουσία τετραϋδροκανναβιδιόλη (THC), η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο του 0,2% στους σπόρους του φυτού.

θέλεις να μάθεις

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την προέγκριση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης; 

Εδαφοκληματικές Συνθήκες

Έδαφος

Η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείται σε βαθιά, καλά αποστραγγιζόμενα και αεριζόμενα εδάφη με pH μεγαλύτερο του 6. Προτιμά όμως ουδέτερα έως αλκαλικά εδάφη με pH 7 – 7,5. Κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργειά του είναι οι μαύρες γαίες, το τσερνοζέμ, τα προσχωσιγενή εδάφη και τα ασβεστώδη εδάφη που είναι πλούσια σε χούμο.

Κλίμα

Η βιομηχανική κάνναβη είναι ετήσιο φυτό , εαρινής σποράς. Οι καλύτερες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή της είναι 25 – 28 oC.  Τα νεαρά φυτά αναπτύσσονται ικανοποιητικά και σε θερμοκρασίες 2 oC. Μόλις το φυτό αναπτύξει το τρίτο ζεύγος φύλλων, μπορεί να αντέξει για 4-5 ημέρες θερμοκρασίες μέχρι -5 oC.

Καλλιεργητικές τεχνικές

Σπορά

Η σπορά της βιομηχανικής κάνναβης ξεκινάει λίγο νωρίτερα από αυτή του αραβόσιτου. Στη χώρα μας η σπορά γίνεται από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου. Η ιδανική θερμοκρασία εδάφους είναι 12 – 14 oC και όχι χαμηλότερη από 6 – 8 oC.  Για παραγωγή ίνας η ποσότητα σπόρου που χρειάζεται είναι 3,5 – 5 κιλά\στρ σε βάθος 2cm, οι αποστάσεις των γραμμών είναι 15 – 18 cm. Για να έχουμε το μεγαλύτερο μήκος και τη μεγαλύτερη απόδοση, η σπορά είναι καλό να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Για παραγωγή σπόρου απαιτείται 1 – 2 κιλά\στρ. σε βάθος 2 cm και οι αποστάσεις των γραμμών είναι 50 – 60 cm.

Λίπανση

Η βιομηχανική κάνναβη έχει παρόμοιες ανάγκες σε λίπανση με αυτές του καλαμποκιού και του υψηλής απόδοσης σιταριού. Σε κανονικά εδάφη η συνήθης λίπανση είναι 10-12 κιλά το στρέµα, 7 κιλά P2O5 και 20 κιλά K2O το στρέµµα. Περίπου το 42% της βιομάζας των φυτών επιστρέφει στο έδαφος (φύλλα, ρίζες και κορυφές). Αυτά περιέχουν πάνω από τα μισά από τα θρεπτικά συστατικά που εφαρμόζονται στην καλλιέργεια. Πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα παραμείνουν διαθέσιμα και θα είναι διαθέσιμα για την επόμενη καλλιέργεια.

θέλετε να μάθετε

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις γεωργών βιομηχανικής κάνναβης

Άρδευση

Η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, γι’ αυτό πρέπει να αρδεύεται 4 – 5 φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Για να έχουμε μεγάλη ποσότητα και υψηλή ποιότητα ινών η καλλιέργεια πρέπει να αρδεύεται καλά στο στάδιο μεταξύ άνθησης και ωρίμανσης.

Καταπολέμηση ζιζανίων

Στην καλλιέργεια δεν πραγματοποιείται ζιζανιοκτονία ούτε με χημικά αλλά ούτε και με μηχανικά μέσα. Αν γίνει σωστή σπορά, περίπου ένα μήνα μετά, τα φυτά θα έχουν ύψος 25 cm και θα έχουν καλύψει το 90 % του εδάφους, και έτσι ανταγωνίζονται με επιτυχία τα ζιζάνια και λειτουργούν ως φυσικό ζιζανιοκτόνο.

 Συγκομιδή και αποδόσεις

Η συγκομιδή πραγματοποιείται, ανάλογα την περιοχή, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο είτε χειρονακτικά είτε με χορτοκοπτικές – αλωνιστικές μηχανές. Κατά τη συγκομιδή γίνεται η συλλογή του σπόρου, η κοπή των στελεχών, η ξήρανση τους στο χωράφι και η δεματοποίηση τους σε μπάλες με ειδικό αυτοδετικό μηχάνημα. Οι οποίες πρέπει να αποθηκεύονται σε κλειστούς χώρους, χωρίς υγρασία. Οι αποδόσεις της βιομηχανικής κάνναβης κυμαίνονται από 600 – 1000 κιλά\στρ σε ξηρά στελέχη, 80 – 100 κιλά\στρ σε ίνες και 80 – 120 κιλά\στρ σε σπόρο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας