αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια χαμομηλιού

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,71 out of 5)

Loading...

Η καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών μοιάζει να αποτελεί αντίδοτο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση!

kalliergeia-xamomiliou_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Χαμομηλιού| Αγροσύμβουλος

 

Το ενδιαφέρον για τα αντιοξειδωτικά έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και ειδικά για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην υγεία του ανθρώπου. Τα βότανα και τα αφεψήματα αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και μάλιστα πολλά από αυτά είναι αρκετά δημοφιλή στην Ελληνική επικράτεια. Το χαμομήλι αποτελεί ένα από τα βότανα που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις εναλλακτικές καλλιέργειες που προτιμούν οι Έλληνες παραγωγοί.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Το χαμομήλι δεν είναι φυτό με ιδιαίτερες απαιτήσεις αφού προτιμά εδάφη μέσης γονιμότητας με ουδέτερα pH, ενώ αναπτύσσεται εξίσου καλά και ως ξερικό. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Για να αναπτυχθεί καλά απαιτεί δροσερές, εύκρατες συνθήκες και θερμοκρασίες από 7 ως 26 °C. Μπορεί να επιβιώσει στις κρύες νύχτες του χειμώνα, ακόμη και σε θερμοκρασίες -12 °C. Χρειάζεται ζεστές και μεγάλες σε μήκος ημέρες. Κάτω από τέτοιες συνθήκες παράγει άφθονα άνθη και φθάνει στην βέλτιστη απόδοση σε αιθέριο έλαιο.

Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες;

Μπορεί να επιβιώσει στις κρύες νύχτες του χειμώνα, ακόμη και σε θερμοκρασίες -12 °C 

Στην καλλιέργεια του χαμομηλιού δεν παρουσιάζονται προβλήματα από εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές.

Η συγκομιδή γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άνθησης (Μάιο) με τσουγκράνες, χτένες ή συλλεκτικές μηχανές. Το συγκομισμένο τμήμα αποτελούν οι κεφαλίδες. Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται μετά το πέρας της πρωινής δροσιάς. Ακολουθεί η ξήρανση σε ξηραντήρια με ελεγχόμενες συνθήκες ή υπό σκιά σε δικτυωτά πλαίσια.

Απόδοση

Η απόδοση των νωπών κεφαλίδων φτάνει στα 300- 400 κιλά/ στρ και όταν ξεραθούν χάνουν το 70- 75% του βάρους τους. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο είναι από 1-3%, και εξαρτάται από την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες, ενώ μειώνεται κατά πολύ όσο αυξάνεται ο χρόνος αποθήκευσης (www.minagric.gr).

Ποια είναι η απόδοση του ανά στρέμμα;

Πόσο πωλείται το κιλό;

Η καλλιέργεια του χαμομηλιού θεωρείται από της ιδανικότερες για την ένταξη της στα βιολογικά προϊόντα, αφού συμφώνα με τα παραπάνω δεν απαιτεί καθόλου τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Το βιολογικό αποξηραμένο χαμομήλι πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 8 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης διπλασιάζονται όταν βέβαια πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.

Τρόποι διάθεσης του προϊόντος

Και στην περίπτωση του χαμομηλιού η μορφή διάθεσης του προϊόντος είναι συγκεκριμένη. Το χαμομήλι διατίθεται στην αγορά είτε ως αποξηραμένο χρησιμοποιώντας το εκχύλισμα του, είτε το απόσταγμα του, που είναι το αιθέριο έλαιο του. Ανάλογα με τη μορφή διάθεσης του, ο κάθε παραγωγός έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ολοκληρωμένη διαχείριση (παραγωγή, αποθήκευση, αποξήρανση, μεταποίηση) ή να περιοριστεί μόνο στο στάδιο της παραγωγής. Στην πρώτη περίπτωση εκτός από το κόστος παραγωγής, απαιτείται και ο κατάλληλος μεταποιητικός εξοπλισμός καθώς και οι κατάλληλοι διαμορφωμένοι χώροι, όπως χώροι αποθήκευσης, εξοπλισμός αποξήρανσης και απόσταξης. Το κόστος αυτής της εγκατάστασης είναι υψηλό. Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών ή ενός συνεταιρισμού, μέσω του οποίου θα μπορέσουν ευκολότερα να διεκδικήσουν κονδύλια για την εγκατάσταση μιας μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης αρωματικών φυτών.

Μια άλλη διέξοδος για τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά είναι η συμμετοχή του σε προγράμματα ενίσχυσης, μειώνοντας έτσι το κόστος εγκατάστασης και εξασφαλίζοντας τη διάθεση του προϊόντος, αφού πολλά προγράμματα ενισχύσεων, κατά το παρελθόν παρείχαν αυτή τη δυνατότητα.

Τέλος, ο παραγωγός μπορεί να διαθέσει μόνος το προϊόν σε εταιρίες ή βιομηχανίες. Αυτός ο τρόπος αποτελεί την λεγόμενη συμβολαιακή καλλιέργεια. Σε αυτή την περίπτωση τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα τυγχάνουν καλύτερες τιμές.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας