αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Υσσώπου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4.80 out of 5)

Loading...

 Ο Ύσσωπος (Hyssopus officinalis) είναι πολυετής θάμνος της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae).

Χαρακτηριστικά του Υσσώπου

Πρόκειται για ένα αρωματικό-φαρμακευτικό φυτό το οποίο απαντάται αυτοφυές στις περισσότερες περιοχές των Βαλκανίων. Καλλιεργείται σε εμπορική κλίμακα στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική με κυριότερες χώρες παραγωγής την Γαλλία, Ουγγαρία και Ολλανδία.

Ο Ύσσωπος είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 60 cm. Τα άνθη του είναι κυανάροζ ή ιώδη και εκφύονται κατά σπονδύλους. Σε μερικές ποικιλίες στο ίδιο φυτό άλλοι βλαστοί μπορεί να φέρουν άνθη μπλε και άλλοι βλαστοί άνθη ροζ!!

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

 

Κλίμα

Ευδοκιμεί σε θερμά και ψυχρά κλίματα και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και στις χαμηλές του χειμώνα. Προτιμά συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας.

Έδαφος

Αναπτύσσεται καλύτερα σε πεδινά εδάφη με καλή στράγγιση. Το Ph του εδάφους πρέπει να κυμαίνεται από 6,5 έως 7,0Ακατάλληλα εδάφη θεωρούνται μόνο τα πολύ βαριά.

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρομοσχεύματα και με παραφυάδες. Η καλύτερη μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι με το σπόρο. Σχηματίζονται άφθονες παραφυάδες σε κάθε φυτό στο δεύτερο χρόνο της καλλιέργειας.

 

Πώς γίνεται η εγκατάσταση της καλλιέργειας;

Αρχικά η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για φθινοπωρινή εγκατάσταση ή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου για εαρινή σπορά. Τα φυτά δέχονται όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 cm οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Οι αποστάσεις φύτευσης στο χωράφι είναι 70-80 cm μεταξύ των γραμμών και 30-40 cm επί της γραμμής.

Καταπολέμηση ζιζανίων

Εφαρμόζεται κυρίως εδαφοκάλυψη στο 1ο και 2ο έτος από την εγκατάσταση. Όταν τα φυτά αναπτυχθούν καλύπτουν επαρκώς την επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη χώρου και φως για να αναπτυχθούν τα ζιζάνια.

Άρδευση

Ο Ύσσωπος μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποτιστικά και ξηρικά χωράφια. Γενικά είναι ανθεκτικό φυτό στη ξηρασία με αποτέλεσμα να δίνει ικανοποιητικές αποδόσεις σε νωπή φυτομάζα και αιθέριο έλαιο με τουλάχιστον 500 mm νερού!!

Λίπανση

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Εφαρμόζεται λίπανση με 5-6 μονάδες Ν, P2O5, K2O μόνο σε ποτιστικές καλλιέργειες. Στα ξηρικά χωράφια καλό είναι να μην εφαρμόζεται λίπανση καθώς δεν την αξιοποιούν.

Συγκομιδή

Αν η καλλιέργεια προορίζεται για παραγωγή αιθέριου ελαίου η συγκομιδή γίνεται στο στάδιο της πλήρους άνθισης στα τέλη Μαΐου.

Η συλλογή γίνεται με τα χέρια ή με χορτοκοπτικές μηχανές και αρχίζει από το 2ο έτος. Σε αρδευόμενες καλλιέργειες έχουμε 2 συγκομιδές ανά έτος με απόδοση έως 3 τόνους σε χλωρή δρόγη!!

 

Εχθροί – Ασθένειες

Πρόκειται για ανθεκτικό φυτό σε ασθένειες και εχθρούς.

Πρόβλημα δημιουργείται σε μικρή κλίμακα από τα παρακάτω:

  • την κουσκούτα
  • μύκητες του εδάφους (σηψιρριζίες).

 

Ποιες είναι οι χρήσεις του Υσσώπου;

  • Χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπους.
  • Μελισσοτροφικό φυτό λόγω της παραγωγής νέκταρ υψηλής ποιότητας
  • Ως αφέψημα το οποίο είναι αποτελεσματικό για την θεραπεία του βήχα,του κρυολογήματος καθώς και άλλων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.
  • Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών καθώς και στην αρωματοθεραπεία.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας