αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Τζίντζερ | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το τζίντερ ή αλλιώς πιπερόριζα (Zingiber officinale) είναι πολυετές φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό και ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae.

Έχει κονδυλώδες ρίζωμα με χαρακτηριστική καφέ φλούδα στο εξωτερικό του, ενώ εσωτερικά έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και αναδύει χαρακτηριστικό πικάντικο και λεμονοειδές άρωμα. Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα από μητρικές φυτείες με μήκος 3-5 εκατοστά, και κάθε χρόνο μπορεί να φτάσει σε ύψος ως 1 μέτρο και 20 εκατοστά από οφθαλμούς στα ριζώματα του φυτού. Τα φύλλα που προκύπτουν είναι μυτερά, λεία και μακριά, με μήκος περίπου 1,5 με 2,5 εκατοστά και πλάτος 8 με 15 εκατοστά, ενώ ο μίσχος τους αναπτύσσεται αντιδιαμετρικά, κατ’ εναλλαγή των πλευρών. 

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Κλίμα

Το τζίντζερ ευδοκιμεί σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία και υψηλή θερμοκρασία .Τα ικανοποιητικά επίπεδα θερμοκρασίας για την ανάπτυξη του φυτού κυμαίνονται στους 25-35°C ενώ ως άριστη θερμοκρασία θεωρείται η θερμοκρασία των 25-26°C. Οι απαιτήσεις του φυτού σε βροχόπτωση είναι της τάξης 1500-2500 mm το χρόνο. Ο κυριότερος παράγοντας ο οποίος έχει καταλυτική επίδραση στην ανάπτυξη του φυτού τζίντζερ και επηρεάζει καθοριστικά τις αποδόσεις της καλλιέργειας είναι η σκίαση, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια.

Έδαφος

Αν και το τζίντζερ ευδοκιμεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη τα οποία είναι πλούσια σε οργανική ύλη και έχουν βάθος τουλάχιστον 30 cm, δεν ανέχεται τα πολύ υγρά, βαριά και κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη. ιδανικά εδάφη για την καλλιέργεια του τζίντζερ θεωρούνται αυτά στα οποία το επίπεδο του pH κυμαίνεται στο 5.5—6.5, χωρίς πέτρες, αμμοπηλώδη και με επάρκεια σε οργανική ουσία.

 Καλλιεργητικές τεχνικές

Φύτευση

Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι οι αρχές της Άνοιξης ή του Φθινοπώρου με σπόρο και μοσχεύματα, καθώς και με αποστάσεις 30 – 40 cm.

Άρδευση

Μέχρι να βλαστήσουν τα ριζώματα πρέπει να αρδεύονται σπανίως, δηλαδή όταν χρειάζεται, ενώ κατά την περίοδο της βλαστικής ανάπτυξης των φυτών απαιτείται συχνότερη και πιο πλούσια άρδευση, ομοιόμορφα κατανεμημένη.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται όταν κιτρινίσουν τα φύλλα και οι βλαστοί αρχίζουν να ξεραίνονται, δηλαδή 8-10 περίπου μήνες μετά την φύτευση, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η μεθωρίμανση των ριζωμάτων (μερική ξήρανση του ριζώματος) . Η συγκομιδή εξαρτάται από την μετέπειτα χρήση του ριζώματος, και συνήθως γίνεται με το χέρι αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε χώρες που καλλιεργείται συστηματικά το φυτό ,στις οποίες η συγκομιδή γίνεται με μηχανικά μέσα.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες συγκομιδής:

  • Η συγκομιδή του πράσινου ή φρέσκου τζίντζερ γίνεται 5-6 μήνες μετά την φύτευση και θεωρείται προϊόν υψηλής ποιότητας λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες. Το φρέσκο τζίντζερ, αν και πωλείται έως 50% σε καλύτερη τιμή από το αποξηραμένο, αντιπροσωπεύει σε ποσοστό μόνο το 5% της συνολικής ποσότητας που παράγεται από μία καλλιέργεια.
  • Η συγκομιδή του ώριμου τζίντζερ γίνεται όταν το υπέργειο τμήμα του φυτού έχει ξεραθεί εντελώς και τα ριζώματα είναι πλήρως διογκωμένα και γυαλιστερά, δηλαδή περίπου 10 μήνες από την φύτευση τους.

Αποδόσεις

Οι αποδόσεις του τζίντζερ σε μη αρδευόμενες καλλιέργειες κυμαίνονται από 2,0-3,0 τόνους ανά στρέμμα και περίπου 4 τόνους ανά στρέμμα σε αρδευόμενες καλλιέργειες  όμως μπορούν να φτάσουν και τους 7 τόνους ανά στρέμμα.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!

 


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας