αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Περγαμόντο | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το Περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) ή αλλιώς Κίτρον.

Χαρακτηριστικά

Για την καταγωγή του περγαμόντο έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις. Η πρώτη αναφέρει ότι το περγαµόντο είναι υβρίδιο και προήλθε από τη διασταύρωση της νερατζιάς µε τη λεµονιά, ενώ η δεύτερη κάνει λόγο για προέλευση του είδους αυτού από µετάλλαξη της νερατζιάς. Το δέντρο μοιάζει αρκετά με αυτό της λεµονιάς, είναι μέτρια ζωηρό, ορθόκλαδο χωρίς αγκάθια ενώ τα φύλλα είναι µεγάλα, λογχοειδή και µυτερά. Τα άνθη του είναι λευκά και στα φύλλα, υπάρχουν ελαιοφόροι αδένες, στους οποίους περιέχεται αιθέριο έλαιο. Οι καρποί είναι µεγάλου µεγέθους, έχουν σχήµα σφαιρικό, διαπεραστικό άρωµα. Ο φλοιός είναι παχύς, στενά προσκολληµένος στην σάρκα, η οποία έχει κιτρινοπρασινωπό χρώµα µε ξινή και πικρή γεύση µε λίγα µονοεµβρυονικά σπέρµατα.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κλάδεμα

Γίνεται συνήθως κάθε 2-3 χρόνια, μόνο περιστασιακά σε ετήσια βάση. Στην περιοχή Καλαβρία, Ιταλίας γίνεται το Φεβρουάριο μετά από συγκομιδή. Η λειτουργία απαιτεί ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τη διατήρηση κάθε δέντρο σε καλή κατάσταση.

Άρδευση

Η άρδευση είναι ως επί το πλείστον με εναέριους ψεκαστήρες, αλλά η αρχαιότερη άρδευση με λεκάνη εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Η ποσότητα του νερού άρδευσης ετησίως στην Ιταλία είναι περίπου 600 nm/εκτάριο.

Φύτευση

Ο φυτευτικός συνδυασμός είναι 4m x 4m, ενώ οι παλαιότερες καλλιέργειες κυμαινόταν κυρίως στην Ιταλία έως 5m x 5m ή 6m x 4m.

Λίπανση

Γενικά, συνιστάται μία βασική λίπανση το χειμώνα όπου θα προστεθούν το σύνολο των ποσοτήτων σε κάλιο και φωσφόρο και μέρος του αζώτου. Το άζωτο στις περισσότερες περιπτώσεις προστίθεται κατά 2/3 στα τέλη Χειμώνα με αρχές Άνοιξης και κατά 1/3 στα τέλη Άνοιξης με αρχές Καλοκαιριού.

Οι όψιμες καλοκαιρινές αζωτολιπάνσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί ζημιώνουν την ποιότητα των καρπών και προκαλούν όψιμη βλάστηση η οποία ζημιώνεται από το φυλλοκνίστη το καλοκαίρι και από τα πρώτα κρύα το φθινόπωρο-χειμώνα.  

Πριν την εγκατάσταση των δένδρων, συστήνεται η προσθήκη 3-4 τόνων χωνεμένης κοπριάς ανά στρέμμα, εφόσον το έδαφος περιέχει λιγότερο από 2% σε οργανική ουσία, καθώς και η ενσωμάτωση 20-30 μονάδων φωσφόρου και 40-60 μονάδων καλίου στο στρέμμα.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας