αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Πρίμουλας| Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4.79 out of 5)

Loading...

Το είδος Primula Veris είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των primulaceae που φύεται σε υψόμετρα 700-2.300 μέτρα σε δασικές περιοχές. Το «Λουλούδι του Δαρβίνου» ή Πρίμουλα της Άνοιξης έχει μεγάλη εμπορική αξία, περίπου 50.000€ το κιλό αποξηραμένο, το οποίο εμπορεύεται προς Γερμανία και άλλες χώρες.

| Τα Φυτά του Χειμώνα |

Η Πρίμουλα πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη primus που σημαίνει «πρώτος», καθώς το φυτό ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα. Έχει πολλά είδη που καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς κυρίως σκοπούς.

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Η πρίμουλα είναι μια πολυετής πόα. Τη συναντάμε σε περισσότερα από 400 είδη στην εύκρατη ζώνη, σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερική. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και δίχρωμες ποικιλίες. Στα περισσότερα είδη πρίμουλας το ύψος και η διάμετρος κυμαίνεται μέχρι 30 εκατοστά. Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τα τέλη της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού. Οι στεφάνες του άνθους πρέπει να συλλέγονται χωρίς τον πράσινο κάλυκα, από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο και να ξηραίνονται γρήγορα στη σκιά.

Η υπερσυλλογή του φυτού το έχει κάνει εξαιρετικά σπάνιο, γι΄αυτό, θα πρέπει να το μαζεύουμε όταν το βρίσκουμε σε αφθονία και ακόμη και τότε, να το συλλέγουμε σε περιορισμένη ποσότητα. Περιέχει  συστατικά όπως βιταμίνη C και μέταλλασαπωνίνες (πάνω από 10%), γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα και διάφορες άλλες ουσίες.  Η στεφάνη και το ρίζωμά της περιέχουν αιθέρια έλαια.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες 

Έδαφος

Μεταφυτεύουμε τις πρίμουλες σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Ενσωματώνουμε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, ενώ παράλληλα προσθέτουμε κομπόστ και κοπριά στο εδαφικά μείγμα.

Κλίμα

Η πρίμουλα ευδοκιμεί σε θέσεις προστατευμένες από τον μεσημεριανό ήλιο, καθώς η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει. Επίσης, τα ζεστά ή ψυχρά ρεύματα αέρα συντελούν στην ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πότισμα

Η πρίμουλα έχει ανάγκη την εδαφική υγρασία και θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο που χρειάζεται πότισμα κάθε δύο μέρες. Φροντίζουμε να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας.

Λίπανση

Λόγω της μειωμένης ανάγκης της πρίμουλας σε θρεπτικά στοιχεία, οι απαιτήσεις της σε λίπασμα δεν είναι μεγάλες. Όσον αφορά την πρίμουλα της γλάστρας θα χρειαστεί υγρό λίπασμα  μια φορά τον μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ενώ η πρίμουλα του κήπου θα χρειαστεί πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Εχθροί και ασθένειες

Να σημειώσουμε πως η πρίμουλα προσβάλλεται από μελίγκρα που κατσαρώνει το φύλλωμα της και αφήνει μελιτώδη εκκρίματα. Για να την προστατεύσουμε ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λιτρο νερό.

Μερικές πληροφορίες για την Πρίμουλα...

Τα φρέσκα φύλλα και η ρίζα της έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου. Τα άνθη της έχουν λεπτή και γλυκιά μυρωδιά και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, γλυκά και να γίνουν ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό αφέψημα. Από τα άνθη της παρασκευάζεται κρασί αλλά και μαρμελάδα.

Επίσης έχει και θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις, όπως :

    • Είναι εξαιρετικό χαλαρωτικό και ηρεμιστικό βότανο. Καταπραϋνει τις αντιδράσεις στο στρες και την ένταση, χαλαρώνει τη νευρική υπερδιέγερση και διευκολύνει τον ξεκούραστο ύπνο. Δρα κατά των νευρικών πονοκεφάλων.
    • Χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα και το βήχα
    • Η ρίζα της χρησιμοποιείται σαν αποχρεμπτικό, διουρητικό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό
    • Εξωτερικά, έχει αντιεκχυμωτικές ιδιότητες.
    • Καταπολεμά τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς.
    • Βοηθά στις δερματοπάθειες. Τα άνθη της με μορφή αλοιφής, χρησιμοποιούνται για εγκαύματα από τον ήλιο, για την ιλαρά, για κηλίδες του δέρματος κ.λ.π.
  • Ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα.

Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή η σύνδεση της πρίμουλας με μύθους και προλήψεις. Λέγεται, ότι πολλοί την θεωρούσαν ως φυτό της νιότης και της τύχης, αλλά είχε χρησιμοποιηθεί  και σε έθιμα του θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το Μεσαίωνα, ήταν γνωστή σαν βότανο του Αγίου Πέτρου και για το λόγο αυτό ήταν περιζήτητη από τους φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας