αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιεργητικές Εργασίες Ιανουαρίου

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4.94 out of 5)

Loading...

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι δενδροκομικές εργασίες είναι σχετικώς περιορισμένες, γιατί την εποχή αυτή ο καιρός είναι βροχερός και επικρατούν πολλοί παγετοί.

Καλλιεργητικές Εργασίες Ιανουαρίου | Αγροσύμβουλος

Καλλιεργητικές Εργασίες Ιανουαρίου

Στους οπωρώνες, οι συνηθέστερες εργασίες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο είναι:

• Οι αρόσεις ή οι περιλακκώσεις των δέντρων.

• Οι λιπάνσεις και η συνέχιση των κλαδευμάτων. Για τις λιπάνσεις στους πολύ ορεινούς και ψυχρούς τόπους, ενδείκνυται η χρήση ημι-αποσυνθεμένης κοπριάς, γιατί εκτός της λιπαντικής της αξίας, διατηρεί το έδαφος θερμό και προστατεύει τις ρίζες από τις επιδράσεις των παγετών, στα ευαίσθητα οπωροφόρα όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, συκιές.

• Το κλάδεμα, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται με ήπιο και ξηρό καιρό και ποτέ με παγετούς, βροχές ή σφοδρούς ανέμους. Σε αντίθετη περίπτωση οι πληγές που δημιουργούνται δύσκολα επουλώνονται και η προσβολή από μύκητες είναι ευκολότερη. Κατά τη περίοδο αυτή κλαδεύονται κυρίως τα γιγαντόκαρπα, όπως οι μηλιές, οι απιδιές, οι κυδωνιές και οι καστανιές.

• Οι φυτεύσεις των οπωροφόρων σε θερμά και προφυλαγμένα μέρη.

• Στα σπορεία και τα φυτώρια εκτελούνται οι εκσκαφές και οι λιπάνσεις των βραγιών, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων από τα σπορεία.

• Ενστρωμάτωση σε άμμο σκληροκέλυφων σπόρων, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα , τα κεράσια.

• Απομάκρυνση βλαβερών εντόμων, που κρύβονται στους ξηρούς φλοιούς, τα φύλλα ή και εντός του ξύλου των δέντρων. Επιβάλλεται η επισταμένη και προσεκτική έρευνα των κλαδιών και των κορμών όλον των οπωροφόρων, για την απομάκρυνση και καταστροφή των ευρισκόμενων αυγών, προνυμφών ή τελείων εντόμων, που διαχειμάζουν.

Παράλληλα πρέπει να καταστρέφονται τα βρύα, οι λειχήνες και οι πολύσποροι (ίσκες), που καλύπτουν συνήθως τα γηραιά δέντρα, με απόξεση και επάλειψη των πασχόντων μερών με πυκνή διάλυση θεϊκού χαλκού.

Αυτοί οι ψεκασμοί εφαρμόζονται και στα υγιή οπορωφόρα για να τα προφυλάσσουν από διάφορες παρασιτικές ασθένειες και προσβολές.

Ποια λαχανικά μπορώ να σπείρω τον Ιανουάριο;

Κατά τον Ιανουάριο ξεκινάει η πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο στις νότιες πεδινές περιοχές της Ελλάδος) ενώ μπορούν να φυτευτούν κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι.

Το Ιανουάριο συγκομίζονται λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.

Μάθε περισσότερα!

Πως; Με σεμινάρια μέσω του υπολογιστή σου

Παρακολούθησε τα σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει η Αγροσύμβουλος και ενημερώσου αναλυτικά για όποια καλλιέργεια σε ενδιαφέρει!

Συμπλήρωση την αίτηση ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της επιλογής σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας