αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Τι θα ισχύει στη Νέα ΚΑΠ για του Νέους Αγρότες;

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Γεωργός υπέβαλλε πρώτη φορά ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2014, χωρίς να είναι κάτοχος δικαιωμάτων και θα υποβάλλει και το 2015, μπορούν να του χορηγηθούν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης;

Τι ισχύει στη Νέα ΚΑΠ για τους Νέους Αγρότες;

Τι ισχύει στη Νέα ΚΑΠ για τους Νέους Αγρότες;

Γεωργός που υπέβαλλε πρώτη φορά ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2014, δεν έχει άμεση πρόσβαση στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Παρόλα ταύτα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, έχει τη δυνατότητα χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης:

Είσαι Νέος Αγρότης;

Διάβασε 4 ερωταπαντήσεις που σε αφορούν! 

  • είτε μέσω του Εθνικού αποθέματος 2015, όπου χορηγούνται δικαιώματα κατά προτεραιότητα σε νεοεισερχόμενους γεωργούς και γεωργούς νεαρής ηλικίας.
  • είτε αν άλλος γεωργός του μεταβιβάσει το δικαίωμα λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015, πουλώντας ή νοικιάζοντας του ταυτόχρονα επιλέξιμη έκταση. Με τη μεταβίβαση του δικαιώματος λήψης δεν μεταβιβάζονται δικαιώματα ή αξία δικαιωμάτων αλλά μόνο το δικαίωμα χορήγησης δικαιωμάτων.Να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση δικαιωμάτων και με τους 2 τρόπους. Αν κάποιος γεωργός πληροί τις προϋποθέσεις και για τους δύο τρόπους, θα πρέπει να επιλέξει έναν από τους δύο.

| Ποιος είναι επαγγελματίας αγρότης; |

Γεωργός έχει εγκριθεί για το πρόγραμμα του Νέου Αγρότη και έκανε πρώτη φορά ΟΣΔΕ 2014. Ο πεθερός (συνταξιούχος) λαμβάνει δικαιώματα για 90 στρέμματα, τα δήλωνε κανονικά στην ΕΑΕ 2013 και 2014. Μπορούν να μεταβιβαστούν όλα στο νέο Αγρότη? Μόνο με γη και συμβολαιογραφική πράξη? Έχει σημασία αν ήταν αγρότης το 2014 ή νεοεισερχόμενος το 2015; 

Το 2015 δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση δικαιωμάτων, διότι τα δικαιώματα έχουν καταργηθεί, και αποτελεί έτος χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. 

Μεταβίβαση δικαιωμάτων είναι δυνατή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης χορήγησης δικαιωμάτων, δηλαδή από το έτος αιτήσεων 2016 και μετά. Στο παραπάνω παράδειγμα, ο πεθερός φαίνεται έχει άμεση πρόσβαση στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης και ως εκ τούτου χορήγησης δικαιωμάτων ενώ ο Νέος Αγρότης φαίνεται πως όχι. Ο πεθερός μπορεί να μεταβιβάσει το δικαίωμα λήψης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, (όχι όμως και την αξία των δικαιωμάτων που είχε το 2014) με απαραίτητη προϋπόθεση την ταυτόχρονη πώληση ή ενοικίαση επιλέξιμης έκτασης. Στην περίπτωση αυτή κατανέμονται δικαιώματα βασικής ενίσχυσης στον νέο Αγρότη. Επίσης ο πεθερός έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση της δυνατότητας ενοικίασης των προς χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης με ενοικίαση γης, δηλαδή να κατανεμηθούν στον ίδιο τα δικαιώματα και αυτά αυτόματα να εκμισθωθούν στον νέα γεωργό (στην περίπτωση αυτή κατανέμονται δικαιώματα βασικής ενίσχυσης στον πεθερό, τα οποία όμως δηλώνει ο νέος αγρότης ως τη λήξη της ενοικίασης). Το αν ο Νέος Γεωργός ήταν αγρότης το 2014 ή είναι νεοεισερχόμενος το 2015 δεν παίζει κάποιο ρόλο στο παρόν παράδειγμα.

| Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών |

| Τι είναι το πρασίνισμα; |

Η μητέρα έκανε ΕΑΕ το 2013, το 2014 δεν έκανε ΕΑΕ το 2014 και προχώρησε σε μεταβίβαση στο γιο, ο οποίος έκανε ΟΣΔΕ 2014 και μπήκε και σε πρόγραμμα Νέου Αγρότη. Ο γιος τι πρέπει να κάνει? Να κάνει μεταβίβαση (entry ticket) και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα που του είχαν μεταβιβαστεί ή να ζητήσει από εθνικό απόθεμα και να πάρει τον περιφερειακό μέσο όσο; 

Γενικότερα ισχύει ότι, εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις μεταβίβασης δικαιώματος λήψης, θα του χορηγηθούν σίγουρα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ενώ η αξία τους εξαρτάται από το εάν εκείνος είχε στην κατοχή του δικαιώματα βασικής ενίσχυσης το 2014, η οποία και υπόκειται σε σύγκλιση ενώ στην περίπτωση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι κάτω των 40 ετών και νεοεισερχόμενος ενώ η αξία των δικαιωμάτων δεν υπόκειται σε σύγκλιση.
Δεδομένου ότι κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη, αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να ενημερώσει τον γεωργό για τις ισχύουσες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις. Στη συνέχεια ο γεωργός αποφασίζει ο ίδιος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα των εθνικών και ενωσιακών διατάξεων είτε με ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας είτε απευθυνόμενους στους πιστοποιημένους φορείς Α’ και Β’ βαθμού υποδοχής αιτήσεων.

| Ποια είναι η περιφερειακή κατανομή των καλλιεργειών στη Νέα ΚΑΠ; |

Τι σημαίνει «η αξία των δικαιωμάτων που έχω στην κατοχή μου» το έτος 2014;

Ένας γεωργός θεωρείται ότι κατέχει δικαιώματα ενίσχυσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του για το 2014 εφόσον έως την ημερομηνία αυτή του έχουν χορηγηθεί ή μεταβιβαστεί οριστικώς δικαιώματα ενίσχυσης. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και τα εκμισθωμένα σε τρίτο γεωργό δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης. Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το έτος αιτήσεων 2014.

  • Αν γεωργός ενεργοποίησε το 2014 το σύνολο των δικαιωμάτων του αλλά εισέπραξε λιγότερα χρήματα, λόγω εφαρμογής π.χ. ποινών, η μείωση αγνοείται και λαμβάνεται υπόψη η αξία του συνόλου των δικαιωμάτων που είχε στην κατοχή του.
  • Αν γεωργός ενεργοποίησε μέρος μόνο των δικαιωμάτων του το 2014 (λόγω πχ ενοικίασης των υπολοίπων σε τρίτο γεωργό) λαμβάνεται υπόψη η αξία του συνόλου των δικαιωμάτων που είχε στην κατοχή του

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το e – book για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών 

2014-ebook Νέοι Αγρότες | Μάθε πως να γίνεις

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.

Πηγή: opekepe.gr 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας