αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Κριτήρια επιλογής δέντρων στα αστικά κέντρα !

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,83 out of 5)

Loading...

Η σωστή επιλογή δέντρων ,που αξίζει να φυτευτούν στο αστικό περιβάλλον, είναι πολύ σημαντική καθώς υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που καθορίζουν τη βιωσιμότητα τους  και την αρμονική εγκατάσταση τους.

Οι παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε σχετίζονται με τις απαιτήσεις των ειδών, αλλά και από το τοπίο που πρόκειται να δημιουργηθεί.

 

Κριτήρια

Κλίμα

Επιλέγονται τα εγγενή είδη ή αυτά που είναι καλά προσαρμοσμένα στο μεσογειακό κλίμα. Αυτό επιτρέπει πιο υγιή, πιο ανθεκτικά δείγματα που χρειάζονται λιγότερη συντήρηση και εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα έχουν καλύτερη φυσική εμφάνιση. Γενικά, πρέπει να επιλέγονται τα καλύτερα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον είδη.

Χώρος εγκατάστασης

Ο διαθέσιμος χώρος καθορίζει πώς μεγαλώνουν τα δέντρα. Ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονται στα κτίρια, το πλάτος του δρόμου και τα πεζοδρόμια, τον όγκο της κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών και ούτω καθεξής, επιλέγονται κατάλληλα είδη όσον αφορά το μέγεθος του δέντρου, δηλαδή τη διάμετρο της κόμης και το ύψος του ενήλικου δέντρου. Αυτό μειώνει την ανάγκη για κλάδεμα και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.

Βιωσιμότητα

Κάθε είδος δέντρου προσφέρει μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη. Η αύξηση της ποικιλομορφίας των δέντρων στην πόλη και η διασφάλιση ότι τα επιλεγμένα είδη δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού των δέντρων του δρόμου δημιουργεί μεγαλύτερη βιοποικιλότητα δέντρων αλλά και πανίδας, καθώς και μείωση της ευπάθειας τους σε παράσιτα και ασθένειες.

«Φιλικά» προς το κοινό

Είναι σημαντικό να επιλέγονται είδη που δεν προκαλούν ενόχληση. Για παράδειγμα τα δέντρα που έχουν αγκάθια, που προκαλούν αλλεργίες ή σπάνε εύκολα τα κλαδιά τους καλό είναι να αποφεύγονται .

Μακροζωία

Λόγω του ότι το αστικό περιβάλλον δεν ευνοεί την ανάπτυξη των δέντρων και μειώνει σημαντικά τη ζωή τους, πρέπει να επιλέγονται ανθεκτικά είδη έτσι ώστε να μπορέσει να επιβιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το τοπίο που έχει δημιουργηθεί.

Εποχιακές αλλαγές  

Οι εποχιακές αλλαγές στα δέντρα είναι αισθητικά ευχάριστες .Για το λόγο αυτό, κατά τη διαδικασία επιλογής πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος άνθησης, είτε τα είδη είναι φυλλοβόλα είτε αειθαλή, οι αλλαγές στο χρώμα των φύλλων και στα χρώματα του φλοιού, καθώς και τις μυρωδιές που δίνουν τα δέντρα.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας