αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Μειονεκτήματα της Υδροπονικής Καλλιέργειας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4.46 out of 5)

Loading...

Παρ’ όλο που η υδροπονία έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία, υπάρχει και η αρνητική πλευρά.

Υδροπονική καλλιέργεια φυτών

Οι λόγοι που αποτρέπουν αρκετούς γεωργούς και καλλιεργητές να ασχοληθούν με την υδροπονία αναφέρονται ως εξής :

  • Χρόνος και Διαρκής Δέσμευση

 Η συστηματική και σκληρή δουλειά και η υπευθυνότητα αποδίδουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε οποιαδήποτε καλλιέργεια και πόσο μάλλον στην υδροπονική όπου τα φυτά αν μείνουν χωρίς φροντίδα θα ξεραθούν αρκετά γρήγορα χωρίς την κατάλληλη προσοχή.

  • Τεχνικό και Εμπειρικό Υπόβαθρο

Αρχικά χρειάζονται ειδικές γνώσεις ώστε να γνωρίζουμε τι φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε και πως θα επιβιώσουν σε περιβάλλον χωρίς χώμα. Το υδροπονικό σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο, λόγω της ύπαρξης πολλών τύπων εξοπλισμού που απαιτούν απαραίτητες γνώσεις για τις συσκευές. Επιπλέον, μερικά λάθη στην εγκατάσταση των συστημάτων είναι ικανά να αποτρέψουν την σωστή ανάπτυξη των φυτών.

  • Κίνδυνοι Νερού και Ηλεκτρισμού

Σε ένα υδροπονικό σύστημα χρησιμοποιούνται κυρίως νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Χρειάζεται προσοχή στον ηλεκτρισμό σε συνδυασμό με το νερό. Πάντα έχουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια όταν δουλεύουμε σε συστήματα με ηλεκτρικό εξοπλισμό.

  • Βλάβες συστήματος

Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια για τη διαχείριση ενός υδροπονικού συστήματος. Εφόσον δεν έχουμε πάρει προφυλάξεις για τυχόν διακοπή ρεύματος, το σύστημα θα σταματήσει να λειτουργεί αμέσως και τα φυτά θα ξεραθούν μέσα σε λίγες ώρες. Οπότε θα πρέπει να υπάρχει εφεδρική  γεννήτρια ρεύματος και σχεδιασμός εκ των προτέρων για τέτοιες περιπτώσεις.

  • Αρχικά Έξοδα

Αν και η υδροπονία είναι συνήθως φθηνότερη με την πάροδο του χρόνου, απαιτεί ένα σημαντικό προκαταβολικό κόστος. Το κόστος της πρώτης εγκατάστασης θα είναι αρκετό, λόγω της αγοράς εξοπλισμού, όπως δοχεία, φώτα, αντλίες, χρονοδιακόπτες, καλλιεργητικά μέσα και πιθανά ακόμα εργαλεία που θα κριθούν απαραίτητα.

 

  Μόλις το υδροπονικό σύστημα είναι έτοιμο, τα έξοδα θα μειωθούν και θα είναι μόνο για θρεπτικές ουσίες, οι οποίες κοστίζουν περισσότερο από ότι για τις συμβατικές καλλιέργειες, και για τον ηλεκτρισμό. 

 
  • Οι ασθένειες ίσως εξαπλωθούν γρήγορα

Στην υδροπονία τα φυτά καλλιεργούνται σε κλειστό κύκλωμα με νερό. Στην περίπτωση που υπάρξουν φυσικές λοιμώξεις ή παράσιτα, εξαπλώνονται πιο γρήγορα στα φυτά που είναι στην ίδια δεξαμενή.

Παρ’ όλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθένειες και τα παράσιτα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα στα μικρά συστήματα και στις ερασιτεχνικές υδροπονικές καλλιέργειες

 

 Δεν υπάρχει κίνδυνος αν έχετε μικρή εγκατάσταση. Το θέμα με τις ασθένειες είναι αρκετά περίπλοκο ωστόσο για τις μεγάλες υδροπονικές μονάδες. 

 

Πώς μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα στις μεγάλες εγκαταστάσεις;

Ένα καλό σχέδιο διαχείρισης ασθενειών εκ των προτέρων μπορεί να βοηθήσει στην ορθή αποτροπή των επικείμενων κινδύνων. Για παράδειγμα, καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο καθαρή πηγή νερού χωρίς ασθένειες και να γίνεται συχνός έλεγχος του συστήματος.

Εφόσον υπάρξει κλιμάκωση των ασθενειών, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποστειρώσουμε το μολυσμένο νερό, τα θρεπτικά συστατικά και όλο το σύστημα.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας