αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Μέθοδοι Φυτοπροστασίας στο σπίτι

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Όλοι όσοι ασχολούνται με φυτά και καλλιέργειες έχουν έρθει αντιμέτωποι με έντομα, εχθρούς και ασθένειες. Με αφορμή το διεθνές έτος υγείας των φυτών, θα θέλαμε να προτείνουμε κάποιους βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης με απλά, οικονομικά υλικά που όλοι μας διαθέτουμε, ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία του μπαλκονιού ή και του κήπου μας.

 

Ποιες είναι μερικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε  με απλά υλικά για αποτελεσματική και άμεση Βιολογική Φυτοπροστασία, ακόμη και στο σπίτι;

2020 | Διεθνές έτος υγείας των φυτών 

 

  • Εντομοκτόνο από σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά: το σκεύασμα αυτό προστατεύει τα λαχανικά και τα καρποφόρα δέντρα από μελίγκρες, θρίπες, βρωμούσες και τετράνυχους. Η δοσολογία είναι 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια καυτερή πιπεριά, 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και 100 γραμμάρια νερό, όλα πολτοποιημένα σε μπλέντερ. Έπειτα, προσθέτουμε ένα ακόμα λίτρο νερό. Μετά από 24 ώρες, το σουρώνουμε και το φυσικό εντομοκτόνο είναι έτοιμο για χρήση, με ιδανική συχνότητα τις 2 εβδομάδες.
  • Εντομοκτόνο από πράσινο σαπούνι: το πράσινο σαπούνι αντιμετωπίζει επιτυχώς έντομα όπως η μελίγκρα και ο αλευρώδης. Η δράση του είναι περισσότερο προληπτική παρά κατασταλτική. Οι αναλογίες είναι 15 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5 ml. Για καλύτερη προστασία επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε εβδομάδα.
  • Εντομοκτόνο από στάχτη: σε βρεγμένα φυτά σκονίζουμε στάχτη ξύλου για να αποφύγουμε εχθρούς όπως η μελίγκρα και τα μυρμήγκια.
  • Εντομοκτόνο από πιπέρι καγιέν: η σκόνη από το πιπέρι προστατεύει τα φυτά μας από κάμπιες σε λαχανοκομικές και καλλωπιστικές καλλιέργειες, όπως και σε αρωματικά φυτά. Οι αναλογίες είναι 300 γραμμάρια αλεύρι, 80 γραμμάρια πιπέρι καγιέν ανακατεμένα και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός υφάσματος όπως τούλι ή καλσόν πασπαλίζουμε το φύλλωμα. Ιδανικό χρονικό διάστημα επαναληπτικής εφαρμογής είναι 2 βδομάδες και προτιμούμε τις πρωϊνές ώρες.
  • Εντομοκτόνο από τσουκνίδα: η τσουκνίδα έχει εντομοαπωθητικές ικανότητες, συγκεκριμένα απωθεί τη μελίγκρα, τους αλευρώδεις και τους θρίπες. Σε ένα λίτρο νερό βάζουμε 20 γραμμάρια αποξηραμένης τσουκνίδας και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για μια μέρα. Εφαρμόζουμε ανά 10 ημέρες.
  • Μυκητοκτόνο: για την αποφυγή ασθενειών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλια του γλυκού μαγειρική σόδα, 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι, 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, όλα ανακατεμένα σε 2 λίτρα νερό. Στο τέλος προσθέτουμε και 1 κουταλιά του γλυκού ξύδι. Εφαρμόζουμε στο φύλλωμα των φυτών. Κατάλληλη συχνότητα εφαρμογής για καλύτερα αποτελέσματα είναι ανά δύο εβδομάδες κατά τη δύση του ηλίου. 
  • Απωθητικό σαλιγκαριών: τα σαλιγκάρια μπορούμε να τα απωθήσουμε με δύο τρόπους : ένας τρόπος είναι να ρίξουμε διάσπαρτα στο χώμα στάχτη, την οποία αποφεύγουν, άρα θα λειτουργήσει ως εμπόδιο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να ¨φυτέψουμε¨κεσεδάκια (πχ από γιαούρτι) στο χώμα μέχρι την επιφάνεια του εδάφους και να τα γεμίσουμε με μπύρα. Ταυτόχρονα θα τοποθετήσουμε μαρουλόφυλλα στο χώμα μεταξύ των φυτών. Η μυρωδιά της μπύρας απωθεί τα σαλιγκάρια.

     

 

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας