αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Μέτρα Καταπολέμησης Εχθρών και Ασθενειών στα Φυτά

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.60 out of 5)

Loading...

Για την προστασία της γεωργικής παραγωγής και των καλλιεργούμενων εκτάσεων μπορούμε να πάρουμε μέτρα που αφορούν είτε στο καλλιεργούμενο φυτό, ή στο φυτοπαράσιτο, ή στο περιβάλλον, είτε τέλος στο χρόνο αλληλεπίδρασης ξενιστή και φυτοπαράσιτου.

Βέβαια οι απώλειες της γεωργικής παραγωγής δεν προκαλούνται μονάχα από την παρουσία διαφόρων ειδών φυτοπαράσιτων, αλλά και από μια ποικιλία περιβαλλοντικών καταπονήσεων , που δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση, και αφορούν τις ακραίες τιμές θερμοκρασίας ή τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, και δύσκολα εκτιμιούνται.

 

| Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε διάφορες Μέθοδους Φυτοπροστασίας στο σπίτι; |

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα Μέτρα Καταπολέμησης Εχθρών και Ασθενειών στα Φυτά ;

Διοικητικά

Περιλαμβάνουν όλα τα νομοθετικά μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και την εφαρμογή τους. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι :

  • Φυτοϋγιειονομικοί Έλεγχοι, για την αποφυγή εξάπλωσης του φυτοπαράσιτου από χώρα σε χώρα. Γι΄αυτό και τα εξαγόμενα προϊόντα  θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύονται από μια σειρά πιστοποιητικών φυτοϋγείας, ανάλογα με το καθεστώς της κάθε χώρας και τους διεθνείς κανονισμούς.
  • Ενέργειες Εξάλειψης και Περιορισμού της Εξάπλωσηςμέσω της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης παραγωγών και καταναλωτών σχετικά με το εισαγόμενο προϊόν και την καθοδήγηση για αποτελεσματική και προσοδοφόρα καλλιέργεια του.
  • Έγκαιρη Διάγνωση Καιρικών Φαινομένων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άμβλυνση ή την όξυνση του φυταπαρασίτου και της εξάπλωσης του και επιτρέπουν την λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για την διατήρηση της καλλιέργειας.
  • Χρήση Πιστοποιημένου Υγειούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού, που θα αποτελέσει αρωγό στην διαδικασία αποφυγής της εισόδου και εξάπλωσης φυτοπαράσιτων που μεταφέρονται με σπόρο, μοσχεύματα ή δενδρύλλια.

Καλλιεργητικά

Είναι το σύνολο όλων των μεθόδων καλλιεργητικής πρακτικής που εφαρμόζονται τους γεωργούς και περιλαμβάνουν διαδικασίες όπως η αμειψισπορά, η αγρανάπαυση, η εδαφοκατεργασία, η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, το κλάδεμα και άλλα. Στόχος είναι η ανάπτυξη ευνοϊκών συνθηκών για το φυτό και δυσμενών για το φυτοπαράσιτο.

Χρήση Ανθεκτικών Ποικιλιών

Με αυτή την μέθοδο προβλέπεται η αντιμετώπιση των φυτοπαράσιτων με την καλλιέργεια ποικιλιών που δεν προσβάλλονται σε βαθμό που να προκαλείται οικονομική ζημιά. Όμως είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα η δημιουργία ανθεκτικών ποικιλιών.

Βιολογικά 

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την χρήση άλλων οργανισμών, εξαιρουμένου του ανθρώπου. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες Βιολογικής Καταπολέμησης των Φυτοπαράσιτων, με εντομοπαθογόνους μικροοργανισμούς, παρασιτοειδή και ωφέλιμα αρπακτικά κ.α., αλλά η μέθοδος αυτή βρίσκεται σε αναπτυσσόμενο στάδιο ακόμη.

Χημικά

Τέλος, η χημική καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων, περιλαμβάνει την χρήση χημικών ενώσεων, όλων πλην των ιών. Είναι ίσως ο πιο διαδομέμενος τρόπος καταπολέμησης, διότι είναι και ο μόνος που  μπορεί να προκαλέσει θανάτωση, παρεμπόδιση ή επιβράδυνση της ανάπτυξης των μη επιθυμητών παθογόνων. Οι χημικές ενώσεις μπορεί να είναι συνθετικές ή φυσικής προέλευσης.

Η συνδιασμένη εφαρμογή όλων των παραπάνω μεθόδων ονομάζεται Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση και αποτελεί βασική προϋπόθεση στα συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρησης στην γεωργία.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας