αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Μυκητολογικές Ασθένειες | Φυτόφθορα

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Οι μύκητες του γένους Phytophthora μεταδίδονται μέσω του εδάφους και προκαλούν ασθένειες στα μέρη των δέντρων που έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με το έδαφος.

Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora spp.

Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για μύκητα εδάφους, που επιβιώνει στο έδαφος για πολλά χρόνια. Για να αναπτυχθεί και για να μολύνει έχει ανάγκη μεγάλης εδαφικής υγρασίας. Η μόλυνση ευνοείται από την ύπαρξη πληγών. Οι προσβολές είναι συχνές και σοβαρές στις ποτιστικές καλλιέργειες και παρουσιάζονται μετά από περίοδο βροχών.

Η Phytophthora προσβάλει πλήθος καλλιεργούμενων και αυτοφυών φυτών, και έχει ένα μεγάλο εύρος ξενιστών. Μερικά από τα σημαντικότερα είδη είναι η τομάτα, η  πατάτα, οι μελιτζάνες, πιπεριά, μαρούλι, λάχανο, αγγούρι, κολοκύθι, κρεμμύδι κ.α

Πολλά είδη Phytophthora είναι παθογόνα φυτών μεγάλης οικονομικής σημασίας και αποτελούν το πιο καταστροφικό παθογόνο των σολανωδών καλλιεργειών. Οι φυτοφθόρες έχουν επίσης προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στη γεωργική βιομηχανία.

Συμπτώματα

Οι μύκητες του γένους Phytophthora προσβάλουν τα φυτά σ’ όλα τα στάδια ανάπτυξης τους και προκαλούν:

  • τήξη των φυταρίων τους
  • έλκος του λαιμού
  • σηψιρριζίες
  • προσβολές φύλλων
  • σήψη καρπών

Η προσβολή του λαιμού εκδηλώνεται στη βάση του στελέχους ως υδατώδης επιμήκης κηλίδα, που σύντομα γίνεται πρασινοκαστανή ή καστανή και ο φλοιός γίνεται μαλακός και βυθίζεται. Συχνά η μόλυνση αρχίζει από τις ρίζες. Όταν η προσβολή περιβάλει το στέλεχος τα φυτά μαραίνονται απότομα και ξηραίνονται.

Στους καρπούς, ιδίως σε αυτούς που ακουμπούν ή βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος, η ασθένεια εκδηλώνεται με το σχηματισμό υδατώδους κηλίδας με ασαφή όρια που σύντομα μεγαλώνει και καλύπτει μεγάλο μέρος του καρπού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η επιδερμίδα παραμένει ανέπαφη και οι προσβεβλημένοι ιστοί διατηρούνται σφικτοί, ενώ η προσβολή μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι το κέντρο του καρπού.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Αποφυγή επαφής των καρπών με το έδαφος με κατάλληλη υποστύλωση των φυτών κατά τη διάρκεια ανάπτυξης τους και με τοποθέτησή τους σε απολυμασμένες «κλούβες» κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τους
  • Αμειψισπορά τουλάχιστον 3 ετών με κολοκυνθοειδή και είδη άλλων οικογενειών

Χημική καταπολέμηση

  • Απολύμανση του νερού άρδευσης, με τοποθέτηση στον κεντρικό αγωγό ενός σακιδίου από χοντρό ύφασμα, που περιέχει κρυσταλλικό θειϊκό χαλκό για 2-3 διαδοχικές αρδεύσεις
  • Αν δεν γίνει αυτή η επέμβαση, πρέπει να εφαρμοστούν ριζοποτίσματα με χαλκούχα (π.χ. οξυχλωριούχος χαλκός)
  • Αν παρατηρηθεί προσβολή των καρπών, πρέπει να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα σκευάσματα

Βιολογική καταπολέμηση

Στο εξωτερικό κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα ανταγωνιστικών μυκήτων, όπως τα Bio-Fungus (Trichoderma spp.), Trichopel, Trichoject, Trichodowels και Trichoseal ( I.harzianum και T. viride) και βακτηρίων, όπως το Mycostop (Steptomyces griseoviridis). 

 

Σε γενικές γραμμές, η Phytophthora spp. είναι δύσκολο να ελεγχθεί χημικά, και επομένως η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών αποτελεί την κύρια στρατηγική.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καταπολέμηση της ασθένειας;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας