αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Νέα ΚΑΠ | Πράσινη Ενίσχυση

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Στη Νέα ΚΑΠ οι άμεσες ενισχύσεις που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί, θα αποτελούνται από:

nea kap_prasinisma

Νέα Καπ | Πρασίνισμα

 

Τη Βασική Ενίσχυση: η οποία θα δίνεται στους γεωργούς, με τη μορφή των σημερινών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης και θα καταβάλλεται σε όλες τις επιλέξιμες εκτάσεις, με βάση το περιφερειακό μοντέλο.

Τη Πράσινη Ενίσχυση ή το «Πρασίνισμα» : σύμφωνα με το οποίο θα καταβάλλεται υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς που εφαρμόζουν γεωργικές πρακτικές όπως:

  • Τη διατήρηση βοσκοτόπων
  • Διαφοροποίηση καλλιεργειών
  • Διατήρηση μιας «περιοχής οικολογικής εστίασης», τουλάχιστον 5% της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης, για εκμεταλλεύσεις με έκταση μεγαλύτερη από 15 εκτάρια (εξαιρουμένων των μόνιμων λειμώνων).

Τι είναι διαφοροποίηση καλλιεργειών;

Διαφοροποίηση καλλιεργειών είναι η δέσμευση των γεωργών ότι θα αποφύγουν τη μονοκαλλιέργεια. Συγκεκριμένα η δέσμευση αυτή αφορά τους γεωργούς που έχουν αρόσιμη γη, δηλαδή γεωργική έκταση που δεν καλύπτεται από δενδρώνες, αμπέλια και βοσκοτόπους μεγαλύτερη ή ίση με 10 ha. Για τους γεωργούς αυτούς και εφόσον η αρόσιμη γη είναι μεταξύ των 10 ha και 30 ha, η υποχρέωση συνίσταται στο να έχουν πάνω σε αυτή τη γη τουλάχιστον δύο καλλιέργειες και η κύρια να μην υπερβαίνει σε έκταση το 75% της συνολικής αρόσιμης γης.

Δείτε Online τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης

Παράδειγμα

Ένας γεωργός που έχει 20 ha αρόσιμης γης, δεν μπορεί να βάλει αποκλειστικά και στα 20 ha βαμβάκι, αλλά πρέπει να βάλει έως 15 ha βαμβάκι και στα υπόλοιπα 5 ha κάποια άλλη καλλιέργεια (τουλάχιστον μια). Για τους γεωργούς που έχουν παραπάνω από 30 ha αρόσιμης γης, πρέπει να έχουν πάνω σε αυτή τουλάχιστον τρεις καλλιέργειες με την κύρια να μην υπερβαίνει το 75% και οι δύο μεγαλύτερες να μην υπερβαίνουν από κοινού το 95% της συνολικής αρόσιμης έκτασης. Για παράδειγμα, κάποιος με 40 ha αρόσιμης γης μπορεί να βάλει έως 30 ha βαμβάκι, έως 8 ha κάποια άλλη καλλιέργεια και να διαθέτει τουλάχιστον 2 ha με άλλη καλλιέργεια για να τηρεί την υποχρέωση της διαφοροποίησης καλλιεργειών.

Ποιοι γεωργοί εξαιρούνται από τη διαφοροποίηση καλλιεργειών;

Από τη διαφοροποίηση καλλιεργειών εξαιρούνται εφόσον το επιθυμούν- οι παραγωγοί που τηρούν τις απαιτήσεις του Καν. 834/2007 “περί βιολογικής παραγωγής” και για τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται με τη βιολογική μέθοδο. Εξαιρούνται επίσης όσοι έχουν καλλιέργεια στο 100% της αρόσιμης γης με ρύζι ή έχουν πάνω από το 75% της αρόσιμης γης καλλιεργημένο με αγρωστώδη / ποώδη κτηνοτροφικά φυτά ή /και αγρανάπαυση.

Παράδειγμα 1ο

Αν ένας γεωργός έχει 15 ha αρόσιμη γη και στα 13 ha έχει σπείρει μηδική ή έχει μηδική και αγρανάπαυση, εξαιρείται από την απαίτηση της διαφοροποίησης. Η εξαίρεση αυτή αφορά τις περιπτώσεις που η αρόσιμη γη που απομένει, δηλαδή το 25% κατ’ ελάχιστον, δεν υπερβαίνει τα 30 ha. Επίσης εξαιρούνται οι παραγωγοί που στη συνολική επιλέξιμη γεωργική έκταση, δηλαδή στην έκταση που καλύπτεται από αρόσιμη γη, δενδρώνες, αμπέλια και βοσκοτόπους, έχουν πάνω από 75% βοσκότοπους ή/και ποώδη / αγρωστώδη κτηνοτροφικά φυτά ή/και ρύζι και η έκταση που απομένει δεν είναι πάνω από 30 ha.

Παράδειγμα 2ο

Ένας γεωργός με 100 ha συνολική επιλέξιμη γη, εκ των οποίων τα 80 ha είναι βοσκότοπος, δεν έχει την υποχρέωση της διαφοροποίησης. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφ’ όσον η αρόσιμη γη που απομένει, δηλαδή το 25% κατ’ ελάχιστον, δεν υπερβαίνει τα 30 ha.

Τι θεωρείται διαφορετική καλλιέργεια για τη διαφοροποίηση καλλιεργειών;

Όπως έχει οριστεί στο σχετικό κανονισμό, ως διαφορετικές καλλιέργειες για τη διαφοροποίηση καλλιεργειών θεωρούνται οι καλλιέργειες που ανήκουν σε ξεχωριστά γένη με βάση τη βοτανική ταξινόμηση, π.χ. μια καλλιέργεια για το σιτάρι (μαλακό και σκληρό). Κατ’ εξαίρεση, ως ξεχωριστές καλλιέργειες θεωρούνται τα μεμονωμένα είδη των κραμβοειδών (λάχανο, κουνουπίδι, πέρκο κ.α.), των σολανώδων (πατάτα, ντομάτα, πιπεριά κ.α.) και των κολοκυνθοειδών (κολοκύθι, καρπούζι κ.α.) Επίσης, τα αγρωστώδη/ποώδη κτηνοτροφικά φυτά, όπως είναι π.χ. η μηδική, ο βίκος, το κτηνοτροφικό σιτάρι, ο αραβόσιτος ενσίρωσης κ.ο.κ., νοούνται όλα ως μία καλλιέργεια. Τέλος, ξεχωριστή καλλιέργεια θεωρείται η γη υπό αγρανάπαυση. Η σχετική ταξινόμηση γίνεται με βάση τις καλλιέργειες που δηλώνονται από τους γεωργούς κατά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.

Ποιοι γεωργοί πρέπει να διατηρούν Περιοχές Οικολογικής Εστίασης (ΠΟΕ);

Όλοι οι γεωργοί που τα αρόσιμα αγροτεμάχιά τους έχουν συνολική έκταση πάνω από 15 ha, πρέπει να διατηρούν ΠΟΕ έκτασης ίσης ή μεγαλύτερης από το 5% της συνολικής αρόσιμης έκτασης, εντός ή παραπλεύρως της έκτασης αυτής.

Ποιοι γεωργοί εξαιρούνται από την υποχρέωση διατήρησης ΠΟΕ;

Εξαιρούνται αυτοί που η εκμετάλλευσή τους καλύπτεται πάνω από το 75% με ποώδη / αγρωστώδη κτηνοτροφικά φυτά ή/και ρύζι ή/και αγρανάπαυση ή/και βοσκότοπο. Η εξαίρεση αυτή αφορά τις περιπτώσεις που η αρόσιμη γη που απομένει, δηλαδή το έως 25%, δεν υπερβαίνει τα 30 ha. Επίσης, αυτοί που πάνω από το 75% των αρόσιμων εκτάσεών τους καλύπτεται από ποώδη/αγρωστώδη κτηνοτροφικά φυτά ή/και αγρανάπαυση ή/και καλλιέργεια ψυχανθών. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφ’ όσον η αρόσιμη γη που απομένει, δηλαδή έως 25%, δεν υπερβαίνει τα 30 ha. Τέλος, από τη διατήρηση ΠΟΕ εξαιρούνται -εφόσον το επιθυμούν- οι γεωργοί που τηρούν τις απαιτήσεις του Καν. 834/2007 “περί βιολογικής παραγωγής” και μόνο για τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται με τη βιολογική μέθοδο.

Τι θεωρείται Περιοχή Οικολογικής Εστίασης;

Περιοχή Οικολογικής Εστίασης θεωρείται η γη υπό αγρανάπαυση, οι εκτάσεις με καλλιέργεια ψυχανθών, όπως βίκος, μηδική, τριφύλλι, όσπρια κ.α., οι δενδροστοιχίες, οι θαμνώνες και οι συστάδες δένδρων με αλληλεπικαλυπτόμενες κόμες, τα χαντάκια και τα ανοικτά υδατορεύματα για σκοπούς άρδευσης ή αποστράγγισης, εξαιρουμένων των τσιμεντένιων και το ακαλλιέργητο περιθώριο ενός μέτρου, κατά μήκος των υδατορευμάτων ή άλλων υδάτινων όγκων.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των γεωργών που διαθέτουν βοσκοτόπους;

Οι γεωργοί που διαθέτουν βοσκοτόπους εντός των περιοχών του Δικτύου Φύση 2000 (Natura), απαγορεύεται να τους οργώνουν και γενικότερα να μετατρέπουν τη χρήση τους.

Γεωργός μπορεί να είναι δικαιούχος πράσινης ενίσχυσης ακόμη και αν δεν δικαιούται βασική ενίσχυση;

Όχι, πρέπει να λαμβάνει βασική ενίσχυση για να λάβει το πρασίνισμα.


Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.

Πηγή: ΟΠΕΚΕΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας