αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Νέοι Αγρότες 2016

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,73 out of 5)

Loading...

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 3322)  ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.  Από 31-10-2016 έως 16-01-2017 ορίζεται η υποβολή αιτήσεων στήριξης.

neoi-agrotes_2016

Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Στις 20/04/2016 ανακοινώθηκε η προδημοσίευση του προγράμματος

Πότε είναι η τελευταία ημέρα υποβολής δήλωσης καλλιέργειας;

Στις 17/10/2016 ανακοινώθηκε με ΦΕΚ η εφαρμογή του προγράμματος

Στις 18/10/2016 ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας

Περίοδος υποβολής αιτήσεων από 31-10-2016 έως 30-11-2016

Στις 25/11/2016 ανακοινώθηκε η παράταση υποβολής αιτήσεων έως  23/11/2016

Στις 16/12/2016 ανακοινώθηκε δεύτερη παράταση υποβολής αιτήσεων έως 16/01/2017

e-meeting

25,00 

Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α” δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων.

Το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ως εξής:

 1. Για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν φυτική ή και μικτή παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 17.000 ευρώ και αυξάνεται στα 19.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.
 2. Για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν κτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 19.500 ευρώ ή 22.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

 

Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 100%.

| Πότε είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων στήριξης
των φακέλων υποψηφιότητας; |

| Μέχρι πότε μπορείς  να κάνεις δήλωση καλλιέργειας; |

| Ελάχιστα απαιτούμενα στρέμματα ανά καλλιέργεια |

| Διαδικασία Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών |  

| Τι είναι ημερομηνία Πρώτης Εγκατάστασης; | 

Δείτε εδώ την Πρόσκληση


Ποιοι είναι οι επιλέξιμοι δικαιούχοι; 

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα:

 • Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους
 • Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του Υπομέτρου 6.1.

Δεσμεύσεις και Υποχρεώσεις Δικαιούχων

Ο δικαιούχος αναλαμβάνει τις παρακάτω δεσμεύσεις καθώς και τις επί μέρους χρονικές προθεσμίες επίτευξης τους που αφορούν στα ακόλουθα:

 • Να αρχίσει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου το αργότερο εντός εννέα (9) μηνών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης. Ως έναρξη υλοποίησης θεωρείται η έναρξη δραστηριοτήτων στη ΔΟΥ από τον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης σχετικά με την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας ή τη διαχείριση του νομικού προσώπου με κύρια δραστηριότητα στη γεωργία .
 • Να αποκτήσει, το αργότερο εντός 18 μηνών, την ιδιότητα του «ενεργού αγρότη».
 • Να υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ ανελλιπώς καθ” όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου.
 • Η γεωργική εκμετάλλευση του/της υποψηφίου πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της.
 • Ο αρχηγός της εκμετάλλευσης να διατηρήσει τον τόπο μόνιμης κατοικίας του και την έδρα του νομικού προσώπου σε περιοχή εφαρμογής του υπομέτρου 6.1 εντός της ίδιας Περιφέρειας έως την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.
 • Να διατηρεί τουλάχιστον την αρχική παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) με την οποία εγκρίθηκε για το υπομέτρο 6.1 έως την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.
 • Έως την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, να διατηρήσει την βαθ- μολογία που επιτυγχάνει βάσει των κριτηρίων επιλογής σε επίπεδο ανώτερο ή τουλάχιστον ίσο με το επίπεδο της βαθμολογίας του τελευταίου δικαιούχου, εφόσον υπάρχουν επιλαχόντες.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ


Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος 


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας