αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών καθιερώθηκε το 1995, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχίας των Συνεταιρισμών και εορτάζεται το πρώτο Σάββατο κάθε Ιουλίου.

Ο Συνεταιρισμός αποτελεί μία μορφή επιχειρηματικότητας, που συσπειρώνει τους μικρο-παραγωγούς.

Σήμερα, οι παραγωγοί συνεταιρισμών ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως. 

Οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις που δημιουργούνται από και για τους ανθρώπους ώστε να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες των μελών τους.

Μέσω ενός συνεταιρισμού, μειονεκτούντα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικονομικές ευκαιρίες, να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τους αφορούν και να μετατρέψουν τον ατομικό κίνδυνο σε συλλογικό κίνδυνο.

Παγκόσμιες ημέρες

Η θεμελιώδης διαφορά των συνεταιρισμών είναι ότι έχουμε μέλη, όχι μετόχους οι οποίοι λαμβάνουν δημοκρατικά τις αποφάσεις για την λειτουργία τους. Αυτά τα μέλη μπορεί να είναι εργαζόμενοι, παραγωγοί ή πελάτες ανάλογα με το είδος του συνεταιρισμού. Την ίδια στιγμή είναι ιδιοκτήτες της συνεταιριστικής επιχείρησης. Έτσι ελέγχουν και μοιράζουν τα κέρδη οι ίδιοι.

 

Οι συνεταιρισμοί είναι μοναδικοί επειδή μέλη τους είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις υπηρεσίες ή προϊόντα τους οι οποίοι συμμετέχουν σε διαφορετικά επίπεδα.

Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι βρίσκουν δουλειά και έχουν άμεσα μερίσματα στους συνεταιρισμούς εργαζομένων, οι παραγωγοί προωθούν τα προϊόντα τους και έχουν μερίσματα από την πώληση τους στους συνεταιρισμούς παραγωγών, και οι καταναλωτές έχουν άμεσα μερίσματα στους συνεταιρισμούς χρηστών (καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, στεγαστικοί συνεταιρισμοί, συνεταιριστικές τράπεζες κ.λ.π.).


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας