αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Παυλώνιας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Η Παυλώνια είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο, που αναπτύσσεται με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα.

Χαρακτηριστικά

Οι ρίζες του φυτού αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος που μπορεί να φθάσει τα 10-18 μέτρα, ενώ το τελικό ύψος του δέντρου φτάνει τα 10-25 μέτρα. Τα φύλλα της είναι μεγάλα σε σχήμα καρδιάς και μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο μέχρι 75 εκατοστά. Έχει άνθη ρόζ- μώβ χρώματος σε σχήμα κώνου με άρωμα λεβάντας, που ανοίγουν την άνοιξη πριν τα φύλλα και είναι εντυπωσιακά κατά την πλήρη ανθοφορία.

Σκίαση στον κήπο | Ποια είναι τα κατάλληλα δέντρα;

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Δεν απαιτεί εδάφη με συγκεκριμένη σύσταση, είναι απαραίτητη όμως η άριστη αποστράγγιση. Επιβιώνει έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς οι ρίζες του αναγεννιούνται και αναπτύσσουν γρήγορα καινούργια στελέχη. Θεωρείται πρωτοπόρο δέντρο αναδάσωσης και οι ρίζες του προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους.

Η Παυλώνια δεν ενδείκνυται να φυτεύεται σε κατακλιζόμενα και πολύ υγρά εδάφη με στάσιμα νερά για μεγάλη χρονική περίοδο. 

Κλίμα

Η Παυλώνια δεν θα πρέπει να φυτεύεται σε ανεμόπληκτες περιοχές με συχνούς και ισχυρούς ανέμους, μεγαλύτεροι των 4 Μποφόρ.

Καλλιεργητικές Τεχνικές 

Φύτευση

Πριν την φύτευση της Παυλώνιας, συνιστάται βαθύ όργωμα, έως και 1 μέτρο, για το σπάσιμο τυχόν συμπαγών εδαφικών οριζόντων (αργιλικά και ιζηματογενή στρώματα) και μετά καλό φρεζάρισμα. Δεν ενδείκνυται να φυτεύεται σε αβαθή και πετρώδη εδάφη, που συνήθως υπάρχουν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές σε πλαγιές με μέτριες και μεγάλες κλίσεις. Για δημιουργία φυτείας φυτεύονται περίπου 70-80 δένδρα ανά στρέμμα.

Άρδευση

Κατά την θερινή και ξηρή περίοδο, από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβρη, τουλάχιστον τα 3 πρώτα έτη, η Παυλώνια απαιτεί τακτικό πότισμα, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, 20 με 50 λίτρα ανά δέντρο, ανάλογα με το μέγεθος του φυτού, την περιοχή και τον καιρό.

Λίπανση

Το θέμα της λίπανσης είναι σχετικό αλλά η προσθήκη 50-100 γραμμαρίων ανά φυτό ενός πολλαπλού λιπάσματος (N-P-K εμπλουτισμένο με μακροστοιχεία και μικροστοιχεία) κάθε 20 με 30 ημέρες αυξάνει την απόδοση.

Κλάδεμα

Εφόσον ο σκοπός της φυτείας είναι η παραγωγή πολύτιμου τεχνικού ξύλου, τα παράφυλλα και οι μασχαλιαίοι νεαροί κλαδίσκοι, μεταξύ φύλλων και κορμού, θα πρέπει να απομακρύνονται χειρωνακτικά τα πρώτα 3 έτη και αργότερα να γίνεται κατάλληλο κλάδεμα στους χαμηλότερους σπονδύλους για να δημιουργείται άκλαδος κορμός σε ένα ύψος τουλάχιστον 8 με 10 μέτρων.

Φυτοπροστασία

Το θέμα της φυτοπροστασίας έχει να κάνει κυρίως με την καταπολέμηση φυλλοφάγων εντόμων τους ζεστούς και ξηρούς μήνες. Προτείνεται η μηχανική καταπολέμηση, φρεζάρισμα ή κοπή ή καταστροφή των ζιζανίων. Εναλλακτικά, σε αραιούς φυτευτικούς συνδέσμους, μπορεί να γίνεται έλεγχος των ζιζανίων.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας