αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Πλεονεκτήματα της Υδροπονικής Καλλιέργειας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4.77 out of 5)

Loading...

Η Υδροπονία τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία και έχει γίνει αρκετά δημοφιλής.

Υδροπονική καλλιέργεια φυτών

Ο βασικότερος λόγος αυτής της απότομης άνθισης του κλάδου πηγάζει από την πληθώρα πλεονεκτημάτων που εμφανίζει η υδροπονική καλλιέργεια.

Αναλυτικά μερικά από τα Πλεονεκτήματα της Υδροπονίας έπειτα από έρευνες και μελέτες που έχουν διεξαχθεί αναφέρονται ως εξής :

  • Δεν χρειάζεται έδαφος

Αντίθετα με την παραδοσιακή γεωργία όπου απαιτούνται δαπανηρές διαδικασίες, όπως η απόκτηση γης με κατάλληλο έδαφος και συνεχής προετοιμασία του εδάφους, στην υδροπονία δεν χρειάζεται έδαφος καθώς η καλλιέργεια φυτών γίνεται κυρίως σε αδρανές υπόστρωμα. 

Έτσι επιτυγχάνουμε την ανάπτυξη καλλιεργειών με διάρκεια στον χρόνο, καθώς μπορούμε οι ίδιοι να ελέγχουμε και να ορίζουμε τον χώρο ανάτυξης των ριζών των φυτών.

  • Καλύτερη χρήση χώρου

Οτιδήποτε κρίνεται ως απαραίτητο συστατικό των φυτών παρέχεται και διατηρείται στο σύστημα, οπότε μπορούμε να καλλιεργήσουμε με την μέθοδο της υδροπονίας ακόμα και μέσα σε ένα μικρό χώρο στο σπίτι.

 

 Στο έδαφος οι ρίζες των φυτών επεκτείνονται και απλώνονται σε αναζήτηση τροφών και οξυγόνου. Σε μια υδροπονική καλλιέργεια οι ρίζες είναι σε μια δεξαμενή γεμάτη οξυγονωμένο θρεπτικό διάλυμα και σε απευθείας  επαφή με ζωτικής σημασίας μεταλλικά στοιχεία.  

 

Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ μικρότερες αποστάσεις, κατά συνέπεια γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση χώρου!

  • Έλεγχος του κλίματος

Όπως και στα θερμοκήπια, έτσι και σε μια υδροπονική καλλιέργεια μπορούμε να έχουν τον πλήρη έλεγχο του κλίματος, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της έντασης του φωτός και τη σύνθεση του αέρα.

 

 Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της υδροπονίας είναι ότι μπορούμε να καλλιεργούμε ολόκληρο το χρόνο ανεξάρτητα από την εποχή. 

 

  • Εξοικονόμηση νερού

Το νερό ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται συνεχώς, έτσι η κατανάλωση του είναι πάρα πολύ μικρή. Τα φυτά παίρνουν το απαραίτητο νερό και το υπόλοιπο επιστρέφει στο σύστημα. Τα φυτά που αναπτύσσονται υδροπονικά χρησιμοποιούν περίπου το 10% του νερού σε σύγκριση με το αν καλλιεργούνταν σε έδαφος.

Τυχόν απώλειες νερού, μπορούν να προκύψουν μόνο σε δύο περιπτώσεις:

  1. Κατά την εξάτμιση του νερού
  2. Σε τυχόν διαρροές.

Αλλά μια αποτελεσματική υδροπονική εγκατάσταση θα περιορίσει τις διαρροές ή ακόμα και θα τις εξαλείψει τελείως.

 

Ενώ το νερό θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα στο μέλλον όταν η παραγωγή τροφίμων προβλέπεται να αυξηθεί αρκετά, η υδροπονία θεωρείται βιώσιμη λύση για μια μεγάλης κλίμακας παραγωγής τροφίμων. 

 

  • Αποτελεσματική χρήση των θρεπτικών ουσιών

Πριν από το φύτεμα καλό είναι να κάνουμε έλεγχο στο τι χρειάζονται τα φυτά και τις συγκεκριμένες ποσότητες των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται σε συγκεκριμένα στάδια ώστε να αναμειχθούν αναλόγως με το νερό. Τα θρεπτικά συστατικά διατηρούνται στη δεξαμενή, επομένως δεν υπάρχουν απώλειες όπως γίνεται στο έδαφος. Συμπεραίνουμε λοιπόν πώς στην υδροπονία έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται τα φυτά. 

  • Δεν υπάρχουν ζιζάνια- Μειωμένη χρήση Ζιζανιοκτόνων

Η καταπολέμηση των ζιζανίων είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία για τους κηπουρούς και τους γεωργούς που καλλιεργούν σε εδάφη. Τα ζιζάνια και τα έντομα και οι ασθένειες μειώνονται αισθητά στην υδροπονική καλλιέργεια, και έτσι χρησιμοποιούνται λιγότερα χημικά. Αυτό μας βοηθάει να καλλιεργούμε πιο καθαρά και υγιεινά τρόφιμα

  • Λιγότερες ασθένειες

Όπως και με τα ζιζάνια, έχοντας ξεφορτωθεί το χώμα, τα φυτά γίνονται λιγότερο ευάλωτα σε έντομα και σε ασθένειες. Επίσης, καλλιεργώντας σε κλειστό κύκλωμα μπορούμε εύκολα να έχουμε πλήρη έλεγχο των περισσότερων μεταβλητών.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας