αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Πρακτικές Συμβουλές Διαχείρισης Άγχους | COVID-19

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4.71 out of 5)

Loading...

Η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται και επιδρά στην παγκόσμια υγεία και οικονομία σε πρωτόγνωρο βαθμό. Διανύουμε μια περίοδο με μεγάλη αβεβαιότητα που αναγεννά έντονα αισθήματα άγχους σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όμως, αναρωτηθήκατε τι μπορούμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε για να αναζωπυρώσουμε την ψυχική και σωματική υγεία μας αυτή την περίοδο;

 

  • Αποδεχόμαστε τα συναισθήματα μας.

Άγχος, φόβος, απελπισία, απαισιοδοξία ή εκνευρισμός είναι κάποια από τα συναισθήματα που μας ταλανίζουν την συγκεκριμένη περίοδο. Νιώθουμε ότι αμφιταλαντευόμαστε στα άκρα ή αισθανόμαστε απομονωμένοι και αποκτούμε μελαγχολικές τάσεις.

 

Έρευνες αποδεικνύουν ότι, όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε και παλεύουμε να διώξουμε μακριά αυτό που μας δυσκολεύει, τόσο αυτό μεγαλώνει και αποκτά μεγαλύτερη δύναμη πάνω μας.

Αντίθετα, είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα και να δώσουμε χώρο στο άγχος να υπάρχει στις ζωές μας , αλλά με μία ισορροπία. Μόλις νιώσουμε τα κύματα της αγωνίας και του φόβου να μας κατακλύζουν, βοηθά να τα αναγνωρίσουμε, να τα υποδεχόμαστε, χωρίς να τα κρίνουμε και να τα εκφράσουμε. Είναι προσιτό να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας πώς  κάθε τι που νιώθουμε είναι περαστικό και εφήμερο. 

 

Αυτό που μας δυσκολεύει σήμερα, αύριο θα μεταμορφωθεί και θα αλλάξει.

  • Ηρεμούμε το νευρικό μας σύστημα με απλές ασκήσεις mindfulness. 

Η καθημερινή έμπρακτη υποστήριξη του νευρικού μας συστήματος ώστε να μπορεί να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ψυχραιμία τη δυσκολία των περιστάσεων, είναι απαραίτητη.

 

Τι σημαίνει όμως αυτό και πώς το κάνουμε;

Ακούμε ότι είναι σημαντικό να ηρεμήσουμε αλλά δεν ξέρουμε πώς! Εάν δεν έχουμε ήδη μια καθιερωμένη πρακτική διαλογισμού mindfulness, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μερικές απλές πρακτικές:

Διαφραγματική Αναπνοή

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η διαφραγματική αναπνοή  ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Μειώνει τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό. Ενώ έχει και τη δυνατότητα να κατευνάσει άμεσα τα συμπτώματα του άγχους και του φόβου. Η συχνότερη εξάσκηση αυτής της μεθόδου,  βοηθά το νευρικό μας σύστημα να επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας όταν κάτι μας δυσκολεύει και ενεργοποιεί την αντίδραση στρες μέσα μας.

Διπλάσια Διάρκεια Εκπνοής

Όσο περισσότερο εστιάζουμε στην εκπνοή, τόσο ενθαρρύνουμε την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος που επαναφέρει τον οργανισμό σε ισορροπία μετά από έντονο στρες και ευνοεί τη λήψη πιο ώριμων αποφάσεων σε κατάσταση άγχους.

Άσκηση Συμπόνοιας & Ενσυναίσθησης “Σαν κι Εμένα”

Εάν νιώθουμε απομονωμένοι, με αυτή την πρακτική εστιάζουμε στην αίσθηση της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους που περνούν αντίστοιχες δυσκολίες με εμάς αυτή την περίοδο. Είναι ένας τρόπος να διευρύνουμε το πεδίο της αντίληψής μας ώστε να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε όλο αυτό. Μπορούμε να αφήσουμε τη ζεστασιά και τη διάθεση να βοηθήσουμε, να ευχηθούμε το καλύτερο, την πρόθεσή μας να δούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους υγιείς και ευτυχισμένους να γεμίσει όλο μας το σώμα. Αυτή η άσκηση μπορεί να μας προσφέρει να ανακούφιση και την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Mindful Walking

Το περπάτημα με επίγνωση, γνωστό και ως διαλογισμός περπατήματος, μας δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας, που συχνά διασπάται μέσα στην ημέρα και να επανέλθουμε στο παρόν μέσα από τις αισθήσεις του σώματος που κινείται. Είτε περπατάμε μεταξύ δύο ορόφων στο κτίριο όπου δουλεύουμε, είτε στο δρόμο μιας πόλης είτε μέσα στη φύση, είναι μια ευκαιρία να φύγουμε από τον αυτόματο πιλότο με τον οποίο λειτουργούμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας. Κάθε φορά που περπατάμε, τρέχουμε ή ακόμη και κάθε φορά που ασκούμαστε, είναι μια ευκαιρία να καλλιεργήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση, αν κινούμαστε συνειδητά.

 Άσκηση Ευγνωμοσύνης

Μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας και να νιώθουμε αβεβαιότητα για το μέλλον, να φοβόμαστε ότι εμείς ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο θα αρρωστήσει. Μπορούμε να θυμόμαστε να αναγνωρίζουμε τις μικρές στιγμές χαράς καθώς και όλα αυτά για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη τώρα. Όσο περισσότερο καλλιεργούμε αυτό το αίσθημα, τόσο ηρεμεί το νευρικό σύστημα και νιώθουμε μεγαλύτερη χαλάρωση και ασφάλεια.

 Άσκηση Αναπνοής 

Μια από τις βασικότερες ασκήσεις mindfulness είναι η παρατήρηση της αναπνοής. Παίζει τεράστιο ρόλο την ψυχοσύνθεση και την λειτουργία μας ο τρόπος με τον οποίο στεκόμαστε και αναπνέουμε.

 

 

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ | ΜΑΘΕ | ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ

Ερωταπαντήσεις | COVID-19

 

  • Μετριάζουμε την έκθεση μας στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο συνεχόμενος κατακλυσμός ειδήσεων που προβάλουν καταστροφικά σενάρια πλήττει σημαντικά τη ψυχική μας υγεία. Παρόλο που είναι απαραίτητο να παραμένουμε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις που αλλάζουν καθημερινά, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε επίγνωση στον τρόπο που επιλέγουμε να ενημερωθούμε, μειώνοντας την αλόγιστη έκθεσή μας στα μέσα επικοινωνίας.

Έτσι καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να διαβάζουμε, να βλέπουμε ή να ακούμε νέα που μας κάνουν να νιώθουμε άγχος ή αναστάτωση. Κλείνουμε την τηλεόραση και αν χρειάζεται απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις από τα social media στο τηλέφωνό μας. 

 

  • Παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους που διατρέχουμε από επίσημους φορείς, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και τις συνθήκες ζωής μας και παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.Ένας από τους πιο άμεσους τρόπους να κατευνάσουμε το άγχος για το μέλλον είναι να αισθανθούμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

 

  • Φροντίζουμε να έχουμε επαρκή έκθεση σε φυσικό φώς και καθαρό αέρα.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας μέσα στο σπίτι. Για αυτό θα πρέπει να προβούμε καθημερινά σε ενέργειες που θα ανανεώνουν τον χώρο μας και εμάς. Έτσι,φροντίζουμε να ανοίγουμε καλά τα παράθυρα αρκετές φορές την ημέρα ώστε να μπαίνει φυσικό φως και καθαρός αέρας. Εάν είναι εφικτό, καθόμαστε στη βεράντα ή σε κήπο. Η επαφή με το φυσικό φως είναι σημαντική για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας στον οργανισμό, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας καθώς βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που διαχειρίζονται συναισθήματα όπως το στρες και το άγχος.

 

  • Απολαμβάνουμε τις μικρές στιγμές

Η δυσκολία των περιστάσεων μας έχει αναγκάσει να απομονωθούμε, να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας και να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Κάνουμε όλοι μια πραγματική παύση. Μπορούμε να εστιάσουμε στα θετικά στοιχεία αυτής της κατάστασης και να απολαύσουμε όσο  μπορούμε τις στιγμές με τη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων, που πιο πριν ίσως είμασταν πολύ απασχολημένοι για να ζήσουμε. Ας δώσουμε σημασία σε κάθε μικρή στιγμή, αναγνωρίζοντας αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας.

Ας καλλιεργήσουμε όσο μπορούμε τη συμπόνοια και την κατανόηση, τη φροντίδα για αυτούς που αγαπάμε αλλά και το νοιάξιμο για αυτούς που δυσκολεύονται, έστω και αν μας είναι άγνωστοι.

 

Αυτές και άλλες εξίσου αποτελεσματικές πρακτικές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

 
 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας