αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Τα φυτά του Πάσχα !

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4.71 out of 5)

Loading...

Από την αρχή του εορτασμού του Πάσχα έως και σήμερα , διάφορα φυτά φαίνεται να είναι συνδεδεμένα με την εορτή αυτή για ποικίλους λόγους.

 

Είδη φυτών

 

Δάφνη (Laurus nobilis)

Συνδέεται με τη Κυριακή των Βαΐων, στη εκκλησία ο ιερέας μοιράζει φύλλα Δάφνης που συμβολίζουν τα Βάγια, δηλαδή τα φύλλα από φοίνικα που κρατούσε ο κόσμος που υποδέχτηκε τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα.

 

Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum)

Όταν ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό, συνειδητοποίησε το μεγάλο αμάρτημα που διέπραξε και αυτοκτόνησε. Λέγεται πως κρεμάστηκε σε ένα δέντρο Κουτσουπιάς. Στις μέρες μας λέγεται και «δέντρο του Ιούδα».

 

Παλιούρι (Paliurus spina-christi)

Είναι γνωστό ως το «αγκάθι του Χριστού», λέγεται ότι τα αγκαθωτά κλαδιά του θάμνου χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν το ακάνθινο στεφάνι που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Χριστού πριν από τη σταύρωση του.

 

 Παπαρούνα (Papaver rhoeas)

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση  η παπαρούνα φύτρωσε κάτω από τον σταυρό του Χριστού στον Γολγοθά και δέχτηκε τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το κατακόκκινο άλικο χρώμα της.

 

Πασιφλόρα (Passiflora edulis)

Είναι ένα φυτό το οποίο λέγεται πως το βρήκαν ιεραπόστολοι και το ονόμασαν Passion flower δηλαδή λουλούδι των Παθών. Συγκεκριμένα τα πέντε πέταλα και τα πέντε σέπαλα συμβολίζουν τους αποστόλους εκτός από τον Ιούδα και τον Πέτρο. Η μοβ κορόνα που εμφανίζεται στο εσωτερικό του άνθους συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι, οι πέντε στήμονες του φυτού τις πληγές του Ιησού και το στίγμα τού ύπερου με το κωνικό σχήμα συμβολίζει τα καρφιά της σταύρωσης Του.

 

Πασχαλιά (Syringa vulgaris)

Όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς στο Γολγοθά, εκεί κοντά είχε φυτρώσει αυτό το δένδρο, που βλέποντας τη σταύρωση Του, από τη θλίψη του, μαράζωσε και μαράθηκε. Τρεις μέρες αργότερα, μετά την Ανάσταση, το μικρό δένδρο ζωντάνεψε και μάλιστα γέμισε με πανέμορφα λουλούδια, για να γιορτάσει και αυτό, το χαρμόσυνο γεγονός. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάσθηκε πασχαλιά.

 

Ρόδο της Ιεριχούς (Anastatica hierochuntica)

Είναι το φυτό της Ανάστασης, που πολλές φορές συγχέεται με το Selaginella lepidophylla, αν και δεν μοιάζουν καθόλου , μόνο ότι «ανασταίνονται» με τη βροχή. Γι’αυτό το λόγο πήρε αυτό το όνομα.

 

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Η Αγία Ελένη ήταν αυτή που αποφάσισε να βρει και να ξεθάψει τον Τίμιο Σταυρό. Κάποια μέρα, καθώς η Αγία Ελένη βάδιζε μέσα σ’ ένα χωράφι, πάτησε ένα φυτό και αμέσως μια γλυκιά μυρωδιά γέμισε τον αέρα. Έσκυψε κι έκοψε ένα κλαδάκι και τότε κατάλαβε πως αυτό ήταν το φυτό με την γλυκιά ευωδιά. Αμέσως φώναξε έναν εργάτη και του είπε να σκάψει σ’ εκείνο το μέρος, όπου και βρήκε εκεί τον Τίμιο Σταυρό. Από εκείνη τη στιγμή, το μυρωδάτο αυτό φυτό λέγεται βασιλικός, γιατί φύτρωσε στο σημείο που ήταν θαμμένος ο Σταυρός, όπου είχε σταυρωθεί ο «βασιλιάς του κόσμου». Γι’ αυτό μοιράζουν βασιλικό στις εκκλησίες στη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας