Η βιολογική καλλιέργεια είναι µια µέθοδος καλλιέργειας κατά την οποία η χρήση γεωργικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και τωνρυθµιστών ανάπτυξης των φυτών, ορµονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές και συνθετικών λιπασμάτων είναι μηδενική.
Με ποιες μεθόδους και τεχνικές αντικαθίστανται οι δράσεις των γεωργικών φαρμάκων;Με καλλιεργητικές τεχνικές, με τη χρήση βιολογικών σκευασμάτων
Οι κανόνες της βιολογικής καλλιέργεια διέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ.834/2007 και στοχεύει στη δηµιουργία ενός συστήµατος αειφόρου διαχείρισης της γεωργίας και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας ενώ παράλληλα θέτει ως στόχο την παραγωγή ευρείας ποικιλίας τροφίµων και άλλων γεωργικών προϊόντων που να ανταποκρίνονται στην καταναλωτική ζήτηση για προϊόντα παραγόµενα µε διεργασίες που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την υγεία των φυτών και ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Η γονιµότητα και η βιολογική δραστηριότητα του εδάφους εξασφαλίζεται:
- Με την καλλιέργεια ψυχανθών
- Με χλωρή λίπανση
- Με την καλλιέργεια φυτών στα πλαίσια προγράµµατος αµειψισποράς
- Με την ενσωµάτωση οργανικών ουσιών
Έλεγχος ζιζανίων
Ο έλεγχος ζιζανίων επιτυγχάνεται µε:
- Βοτάνισµα
- Αμειψισπορά
- Μηχανικά μέσα
Τα προϊόντα και σκευάσματα τα οποία είναι συμβατά με τη μέθοδο της βιολογικής γεωργίας είναι τα μικροβιακά σκευάσματα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης (φυτικά εκχυλίσματα), προϊόντα χαλκού, σάππωνες, παγίδες παρακολούθησης πληθυσμών εντόμων.
Η βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήµατα, που οφείλονται:
• Στις ήπιες κλιµατολογικές συνθήκες.
• Το ανάγλυφο του εδάφους.
• Τον νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας.
• Της μικρότερης ρύπανσης από αγροχημικάµικά.
• Της οικογενειακής μορφής των εκμεταλλεύσεων.