αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Υδρόβιος Υάκυνθος : Απειλή ή Επιτυχία;

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,86 out of 5)

Loading...

Πώς μετατρέπεις ένα «εμπόδιο» σε κερδοφόρο επιχείρηση; Πώς κάνεις το αδύνατο δυνατό και μετατρέπεις την αποτυχία σε επιτυχία;

Ο Υάκινθος του Νερού μοιάζει σαν ένα εντυπωσιακό και άκακο φυτό που προσφύεται κυρίως σε λημνώδης περιοχές και έχει την τάση να εξαπλώνεται με μεγάλη ευκολία. Η αλήθεια όμως είναι πώς πρόκειται για έναν εισβολέα έξω από το φυσικό του περιβάλλον που πολλές φορές θεωρείται καταστροφικός τόσο για το οικοσύστημα , λόγω της τοξικότητας που παράγει σαν ένα επιβλαβές ζιζάνιο που εδράζει και εξαπλώνεται έξω από τον φυσικό βιότοπό του, όσο και για τον άνθρωπο που δυσκολεύεται να επιτελέσει εργασίες όπως η αλιεία λόγω της έντονης επέκτασης του κυρίως σε υδρόβια οικοσυστήματα.

Τα φυτά του Υάκυνθου συμπλέκονται σε μια τόσο πυκνή μάζα, σαν ένα πλωτό χαλί, ώστε κάποιος άνθρωπος θα μπορούσε να περπατήσει επάνω τους, διασχίζοντας ένα ποτάμι από τη μία όχθη του ως την άλλη.

 

 Η παρουσία του υάκινθου του νερού αναστατώνει όλη τη ζωή πάνω στο νερό.

 

Μπορεί να φράξει υδάτινες διόδους εμποδίζοντας το ποτάμιο ταξίδι, αρδευτικά κανάλια, να καταστρέψει καλλιέργειες ρυζιού, και αλιευτικές περιοχές. Τα φυτά αυτά, σκιάζοντας το νερό, αποστερούν στα ενδημικά υδρόβια φυτά το ηλιακό φως και στα υπάρχοντα ζώα το οξυγονωμένο νερό. Καθώς αποσυντίθενται τα διάφορα στοιχεία, υπάρχει μια απότομη αύξηση των επιπέδων των θρεπτικών ουσιών στο νερό, το οποίο θα πυροδοτήσει αύξηση των φυκιών που μειώνει περαιτέρω τα επίπεδα του οξυγόνου.

Η Achenyo Idachaba, είναι επικεφαλής της επιχείρησης MitiMeth, που εδράζεται στην Νιγηρία και φτιάχνει διάφορες τεχνοτροπίες από υδρόβια φύκη και αγροτικά λύμματα της περιοχής της. Σε ομιλία της σε TED Conference, εξηγεί με πιο τρόπο μετέτρεψε αυτό το «θανατηφόρο», σύμφωνα με την αφρικανική μετάφραση του φυτό, σε μια τρομερά κερδοφόρο επιχείρηση και ενέπευσε τον κόσμο γύρω της να πάρει έμπνευση από την πράξη της.

Κλείνοντας την ομιλία της με την εξής φράση του Michael Margolis :

 Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις για τον πολιτισμό ενός λαού, τότε απλά άκουσε τις ιστορίες του. Και αν θες να αλλάξεις έναν πολιτισμό, τότε άλλαξε τις ιστορίες του..

μας δίνει την κινητήριο δύναμη να μετάβαλλουμε οι ίδιοι τον κόσμο γύρω μας, κάνοντας το αδύνατο, δυνατό!

Δείτε το βίντεο


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας