αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Διανομή δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, σε νέους και νέους αγρότες έως 35 ετών, σε  νέους πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και σε  επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά φυσικό πρόσωπο (στα 100 στρέμματα συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει ή μισθώνει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει από την διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γης).

Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Την ηλεκτρονική διαδικασία θα ακολουθήσει διοικητικός έλεγχος προς πλήρη επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων.

Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά την μοριοδότηση:

•           100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.

•           200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής

•           180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών

•           60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)

•           50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν

Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).

Για προϊόντα / τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα / τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.

Το αντίτιμο θα είναι 5 ευρώ το  στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ σύντομα θα μπορούν να τις καταθέτουν  είτε στις Περιφερειακές Ενότητες, είτε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Νομαρχιακά Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την έναρξη των διαδικασιών που αφορούν την μίσθωση δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου έγινε η παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ  της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.

Από σήμερα έως και την 18η Νοεμβρίου 2011 μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για 833 τεμάχια των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αγροτεμάχια, τόσο για τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης αγροτεμαχίων μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, παραδόθηκαν για έλεγχο αγροτεμάχια στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και ακολουθεί για έλεγχο η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών μέχρι 27/10/2011.

Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ νέα τεμάχια με στόχο την ολοκλήρωση της ανάρτησης μέχρι  το τέλος της χρονιάς.

Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. στρέμματα . Στην παρούσα φάση το ΥΠΑΑΤ  στοχεύει στην διάθεση αγροτεμαχίων που προκύπτουν από την επεξεργασία και τον έλεγχο των 1.216.499 στρεμμάτων.

Σε ότι αφορά τις μεγάλες εκτάσεις που προορίζονται για επενδυτικά προγράμματα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί –δημοπρασίες προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις σε σύνολο 584 εκτάσεων, που αναλογούν περίπου σε 605.000 στρέμματα.

Διαδικτυακή ανάρτηση διαθέσιμων αγροτεμαχίων

Η διαδικτυακή πλατφόρμα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, με τη χρήση των κατάλληλων επιλογών, να μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και να βλέπουν τα μόρια τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται και την σειρά κατάταξης τους σε σχέση με τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις μίσθωσης. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με πλήρη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στην εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης μίσθωσης δημόσιας γης.

Στο σύστημα θα εντάσσονται σταδιακά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κάθε Περιφέρειας. Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω ενός οποιουδήποτε περιηγητή ιστού (web browser), μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.opekepe.gr). Όλες οι απαραίτητες οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής περιγράφονται στο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης που έχει αναρτηθεί στην διαδικτυακή πλατφόρμα μίσθωσης δημόσιας γης.

Σας επισυνάπτονται τα κείμενα που δόθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας