αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Χρυσάνθεμου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Τα χρυσάνθεμα (Chrysanthemum coreanum), γνωστά και ως αγιοδημητριάτικα ή οκτωβρούδες (Κύπρος), είναι γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών (ή συνθέτων). Τα χρυσάνθεμα είναι ιθαγενή της Ασίας και της βορειανατολικής Ευρώπης. Τα περισσότερα ήδη βρίσκονται στην ανατολική Ασία και θεωρείται ότι το γένος προέρχεται από τη Κίνα.

| Τα Φυτά του Φθινοπώρου |

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 25 – 125 cm, αναλόγως της ποικιλίας. Η βλάστησή του είναι σχετικά πυκνή και το ριζικό του σύστημα πλούσιο. Τα φύλλα του είναι απλά, σχισμένα, βαθυπράσινου χρώματος και συνήθως χνοώδη. Τα λουλούδια του χρυσάνθεμου αναπτύσσονται πολλά μαζί σε ανθικά στελέχη, ανθεκτικά που έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη. Τα άνθη του χρυσάνθεμου, όπως και σε όλα τα είδη της οικογένειας Compositae, είναι σύνθετα και σχηματίζουν τις κεφαλίδες (μαργαρίτες). 

Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες και είδη χρυσάνθεμων, τόσο άγριες που φυτρώνουν στην εξοχή, όσο και καλλιεργούμενες που διαφέρουν ανάλογα το χρώμα, το σχήμα λουλουδιού, το ύψος και την εποχή ανθοφορίας τους. Μια βασική κατηγοριοποίηση στην αναζήτηση ποικιλιών χρυσάνθεμου για να φυτέψουμε είναι η εξής:

  • Ποικιλίες χρυσάνθεμου ανάλογα με το χρώμα των λουλουδιών: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χρυσάνθεμου με διάφορα χρώματα λουλουδιών σε αποχρώσεις του άσπρου, κίτρινου, κόκκινου, πορτοκαλί, ροζ και μωβ καθώς και ποικιλίες χρυσάνθεμου που τα λουλούδια τους παρουσιάζουν εντυπωσιακές διχρωμίες και τριχρωμίες.
  • Ποικιλίες χρυσάνθεμου ανάλογα το σχήμα λουλουδιού: Θα συναντήσουμε ποικιλίες χρυσάνθεμου με λουλούδια σε σχήμα που θυμίζει την κλασική μαργαρίτα, άλλες ποικιλίες σε στρογγυλό φουντωτό σχήμα πομ-πον ή ακόμα με λουλούδια που έχουν μακριά και λεπτά πέταλα που μοιάζουν με πόδια αράχνης.
  • Ποικιλίες χρυσάνθεμου ανάλογα την εποχή ανθοφορίας: Ανάλογα την εποχή της ανθοφορίας τους, τα χρυσάνθεμα διακρίνονται σε πρώιμες ποικιλίες που ανθίζουν από τα μέσα του καλοκαιριού και όψιμες ποικιλίες που ανθίζουν μέχρι και τα τέλη της άνοιξης. Η διάρκεια της ανθοφορίας του χρυσάνθεμου εξαρτάται από την ποικιλία και από την περιοχή που το έχουμε φυτέψει.
  • Ποικιλίες χρυσάνθεμου ανάλογα το ύψος τους: Διακρίνουμε τις χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη με διάμετρο μέχρι 10 εκατοστών, οι οποίες είναι ιδανικές για φύτευση σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Αντίθετα, τα ψηλά χρυσάνθεμα τα οποία γίνονται “φουσκωτά” σε σχήμα μπάλας και διαθέτουν πολλά μικρά άνθη, φυτεύονται συνήθως στον κήπο.
  • Εδώδιμες ποικιλίες χρυσάνθεμου: Στην Κίνα από όπου κατάγεται το χρυσάνθεμο, εκτός από καλλωπιστικές ποικιλίες, υπάρχουν και ποικιλίες με βρώσιμα λουλούδια που τρώγονται. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ποικιλίες χρυσάνθεμου των οποίων οι βλαστοί τρώγονται σε σαλάτες, ενώ τα άνθη τους γίνονται ρόφημα, το διάσημο τσάι χρυσάνθεμων.

 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα εδάφη. Παρόλα αυτά πιο επιθυμητά είναι τα εδάφη μέτριας σύστασης (αμμοπηλώδη ή αμμοαργιλώδη), πλούσια σε οργανική ουσία, που αποστραγγίζουν καλά.

Κλίμα

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τη φύτευση πρέπει να επιλέγονται ηλιαζόμενες θέσεις, ενώ είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Οι ψηλές ποικιλίες πρέπει να τοποθετούνται σε υπήνεμες θέσεις και χρειάζονται οπωσδήποτε στήριξη.

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φύτευση

Για τη φύτευση του χρυσάνθεμου σε γλάστρα, προτιμάμε χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμου που έχουν πιο συμπαγή μορφή, κατάλληλες ακόμα και για τα πιο ψηλά και εκτεθειμένα μπαλκόνια που επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Σε κάθε περίπτωση, προτιμούμε να τοποθετούμε τα χρυσάνθεμα στο μπαλόνι μας σε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Ανάλογα την ποικιλία και το μέγεθος του χρυσάνθεμου, επιλέγουμε γλάστρες, πήλινες ή πλαστικές, διαμέτρου και ύψους 20-30 εκατοστών που να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό όταν ποτίζουμε. Η φύτευση του χρυσάνθεμου είναι καλό να γίνεται κατά το σούρουπο και όχι τις μεσημεριανές ώρες, για να αποφύγουμε στρεσάρισμα στο φυτό που μπορεί να οδηγήσει στο να μαραθούν τα φύλλα και τα λουλούδια του.

 

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού στον κήπο, δεν είναι εύκολος. Για να δημιουργήσουμε νέα φυτά χρυσάνθεμου εύκολα και οικονομικά, μπορούμε να ακολουθήσουμε 3 βασικούς τρόπους:

  • με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα
  • με σπόρους και
  • με διαίρεση των ριζωμάτων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει κάθε μέθοδος;

  • Πολλαπλασιασμός χρυσάνθεμου με σπόρο: Το χρυσάνθεμο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης ή σε σπορείο στα τέλη του χειμώνα. Τα χρυσάνθεμα που δημιουργούνται από σπόρο θα ανθίσουν την επόμενη χρονιά της φύτευσης, ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουν το ίδιο χρώμα λουλουδιού με αυτό από το οποίο προήλθε ο σπόρος. Η μεταφύτευση των καινούριων φυτών του χρυσάνθεμου σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χώμα γίνεται όταν αποκτήσουν ύψος 20-25 εκατοστών.
  • Πολλαπλασιασμός χρυσάνθεμου με μοσχεύματα: Ο πολλαπλασιασμός του χρυσάνθεμου με μοσχεύματα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάρουμε καινούρια ανθισμένα φυτά μέσα σε λίγους μήνες. Την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του μητρικού φυτού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που περιέχουν τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. Διατηρούμε τα φυτά σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν και να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση. Η χρήση ορμόνης ροζοβολίας βοηθά στην εξασφάλισης μεγαλύτερης επιτυχίας στον πολλαπλασιασμό.
  • Πολλαπλασιασμός χρυσάνθεμου με διαίρεση ριζωμάτων: Ένας πολύ πρακτικός τρόπος δημιουργίας καινούργιων φυτών χρυσάνθεμου, ειδικά όταν είναι φυτεμένα σε γλάστρες, είναι και η μέθοδος της διαίρεσης ριζωμάτων. Όταν τα χρυσάνθεμα αποκτήσουν ύψος 10-15 εκατοστών κατά την περίοδο της άνοιξης, τα αποκόπτουμε από το μητρικό φυτό, χωρίζοντας τη μπάλα του χώματος με τα ριζώματα τους σε δύο μέρη. Αφού τα κορφολογήσουμε μπορούμε να τα φυτέψουμε σε νέες γλάστρες και να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά που θα μας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο.

Μεταφύτευση

Κατά τη μεταφύτευση προσέχετε να διατηρήσετε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες, σπάστε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο και άργιλο για καλή αποστράγγιση. Μετά τη μεταφύτευση ποτίστε με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για να ριζοβολήσουν τα χρυσάνθεμα καλύτερα στο νέο εδαφικό περιβάλλον και να αποφύγετε το μεταφυτευτικό στρες.

 

Πότισμα

Το χρυσάνθεμο χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά την περίοδο της ανθοφορίας του για να εμφανίσουν ζωηρή βλάστηση. Ποτίζoυμε 2 φορές την βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τα χρυσάνθεμα θέλουν συχνότερο πότισμα, κάθε 2 μέρες, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, καθώς και κατά την περίοδο μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών. Το υπερβολικό πότισμα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα στη ρίζα και ξηράνσεις λόγω ανάπτυξης ασθενειών. Επίσης, όταν ποτίζουμε τα χρυσάνθεμα, προσέχουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα τους για να αποφύγουμε την προσβολή από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η σκωρίαση.

 

Λίπανση

Το χρυσάνθεμο έχει σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και λίπασμα για να μας δώσει πολλά λουλούδια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία.

  • Για χρυσάνθεμα που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρους κοκκώδους λιπάσματος, μία φορά το μήνα από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.
  • Για τα χρυσάνθεμα που έχουμε σε γλάστρες, κάνουμε διαφορετική λίπανση. Χρησιμοποιούμε πλήρες υγρό λίπασμα ανθοφορίας ξεκινώντας 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση και επαναλαμβάνοντας κάθε 2-3 εβδομάδες από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Κλάδεμα

Κατά την περίοδο της άνθισης, καλό είναι να αφαιρούνται τα ξεραμένα άνθη. Όταν όλα τα λουλούδια έχουν μαραθεί, κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές τους ρίζες.

Όταν τα φυτά αποκτήσουν 10 ως 15 εκατοστά ύψος, κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορείτε να τα αποκόψετε από το μητρικό φυτό, να τα κορφολογήσετε και να τα φυτέψετε σε νέες γλάστρες. Τα καινούργια φυτά θα σας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο. 

 

Εχθροί και Ασθένειες

 

Εχθροί

Προσβάλλεται πολύ συχνά από αφίδες (μελίγκρες), που αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς. Τα φύλλα κατσαρώνουν και κολλάνε εξαιτίας των μελιτωμάτων που παράγουν τα συγκεκριμένα έντομα. Σε αυτή την περίπτωση και πριν αναπτυχθούν σημαντικοί πληθυσμοί καθαρίζονται τα φύλλα με ένα βρεγμένο πανί. Αυτό επαναλαμβάνεται για 2 – 3 φορές μέσα στην άνοιξη. Έπειτα, οι περιορισμένοι πληθυσμοί των αφίδων ελέγχονται από τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. 

Για να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα και από την κάμπια που προσβάλλει το φύλλωμα των χρυσάνθεμων, ψεκάζουμε προληπτικά με φυσικό διάλυμα ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε τα φυτά μας με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης ή θερινού πολτού.

 

Ασθένειες

Επιπλέον, υπερβολική υγρασία του εδάφους, συνήθως τους φθινοπωρινούς μήνες προκαλεί σάπισμα των ριζών. Σε αυτή την περίπτωση, το χώμα πρέπει να σκαλιστεί και να μειωθεί η ποσότητα του νερού. Συχνά τα φύλλα του χρυσάνθεμου προσβάλλονται από ωίδιο, όπου σχηματίζεται μια λευκή επιφάνεια πάνω στα φύλλα και στη συνέχεια μαραίνονται και πέφτουν. Επίσης, η λευκή σκωρίαση είναι μια πολύ συχνή μυκητολογική ασθένεια του χρυσάνθεμου.

Προληπτικά για την ασθένεια του ωιδίου, μπορούμε να ψεκάσουμε κάθε 2 εβδομάδες τα φυτά με αυτοσχέδιο σκεύασμα διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερό ενώ για έντονη προσβολή, ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας