αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

2024 Μείωση Νιτρορύπανσης | Προδημοσίευση Νέας Πρόσκλησης

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4.50 out of 5)

Loading...

Ανακοινώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου η προδημοσίευση της Νέας Πρόσκλησης για τη δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα».

Στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.04 θα προκηρυχθεί μια (1) νέα Πρόσκληση που θα αφορά:

α. Τις ειδικές δεσμεύσεις Α (εφαρμογή αγρανάπαυσης) και Β (εφαρμογή αμειψισποράς), για τις συγκεκριμένες επιλέξιμες αροτραίες καλλιέργειες ανά δέσμευση
β. Την ειδική δέσμευση Γ (εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες), για τις συγκεκριμένες επιλέξιμες δενδρώδεις καλλιέργειες για τη δέσμευση

2024 Μείωση Νιτρορύπανσης | Προδημοσίευση Δράσης

Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων της νέας Πρόσκλησης θα πραγματοποιηθούν βάσει της ΕΑΕ έτους 2023 , ενώ το έτος 2024 θα αποτελέσει το 1ο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων.

Περιοχή παρέμβασης

Η νέα Πρόσκληση αφορά την εφαρμογή της Δράσης σε 5 συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης και συγκεκριμένα:

  • Θεσσαλικό Πεδίο
  • Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας
  • Πεδιάδα Ανατολικά & Δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας
  • Περιοχή του Νότιου Τμήματος του ποταμού Έβρου
  • Περιοχή του Βόρειου Τμήματος του ποταμού Έβρου

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της νέας Πρόσκλησης της Δράσης, πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

  1. Να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του ενδιαφερόμενου του έτους 2023, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως αίτηση αναφοράς.
  2. Για την Ειδική Δέσμευση Γ, τα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει επιπλέον να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ 2023 με επιλέξιμη δενδρώδη καλλιέργεια
  3. Να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ 2023 ως αρδευόμενα (σε επίπεδο αγροτεμαχίου και όχι σε επίπεδο καλλιέργειας). Ο υποψήφιος πρέπει, κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης, να διαθέτει τα απαραίτητα παραστατικά απόδειξης της αρδευσιμότητας των αιτούμενων αγροτεμαχίων και να μπορεί να τα επιδεικνύει σε οποιονδήποτε έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
  4. Να βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης
  5. Για την ομάδα καλλιέργειας «Ελιά» στην ειδική δέσμευση Γ, η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων να ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα ανά εκτάριο (Ha), προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα

Αποκλείονται από την ένταξη αγροτεμάχια τα οποία κατά το έτος 2023, εξακολουθούν να είναι ενταγμένα στη δράση 10.1.04, σε άλλη δράση του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» ή του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022.

Δεσμεύσεις Δικαιούχων

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Δράσης είναι διετούς διάρκειας (2024 – 2025). Όσοι / όσες υποψήφιοι/ες πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της νέας Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Δράσης για την καλλιεργητική περίοδο 2024.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας