αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Αγγουριού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,63 out of 5)

Loading...

Το αγγούρι είναι φυτό ετήσιο με στέλεχος αναρριχώμενο. Η ρίζα του είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Τα άνθη είναι μονογενή αρσενικά και θηλυκά στο ίδιο φυτό. Εκτός από την υπαίθρια καλλιέργεια, καλλιεργείται και σε θερμοκήπια για πρώιμη παραγωγή.

Καλλιέργεια Αγγουριού

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Το αγγούρι προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών εφόσον αυτά δεν είναι υπερβολικά ελαφρά ή υπερβολικά αργιλλώδη. Απαραίτητα χαρακτηριστικά είναι η καλή δομή, η αποστράγγιση, η παρουσία ασβεστίου, η ουδέτερη ή ελαφρά αλκαλική αντίδραση.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Εποχή σποράς

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή σποράς;

Όταν αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας!

Η καλλιέργεια του αγγουριού αρχίζει όταν η θερμοκρασίες είναι υψηλές, διότι δεν είναι καθόλου ανθεκτικό στο ψύχος, όταν θεωρητικά το φυτό να αρχίζει να αποθηκεύει ένα ποσοστό θερμίδων που θα του επιτρέπουν να δώσει παραγωγή σε 120-130 ημέρες. Η άριστή θερμοκρασία εδάφους που επιτρέπει γρήγορο φύτρωμα του σπόρου είναι 30 έως 35o C.

Επιλογή Ποικιλίας

Για παραγωγή προϊόντων νωπής κατανάλωσης, επιλέγονται κατά καθαρές ποικιλίες ή σταθεροποιημένα υβρίδια. Στην Ελλάδα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Καλυβιώτικο, Αττικής, Ερμής, Κνωσσού κτλ. Στα θερμοκήπια καλλιεργούνται κυρίως τα υβρίδια: Pepinex, Titan, Sandra, Femina, Noval, Renova, Λητώ και Ρέα. Ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται στο εξωτερικό και παρουσιάζουν οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον είναι η Ashley η οποία είναι μία πρώιμη παραγωγική κατάλληλη για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, η cubit η οποία είναι πολύ πρώιμη, η marcheter η οποία είναι οψιμότερη από τις δύο προηγούμενες.

Καταπολέμηση των ζιζανίων

Πως γίνεται η καταπολέμηση ζιζανίων;

Με βοτάνισμα και μεταφυτρωτικά ή προφυτρωτικά με τα κατάλληλα ζιζανιοκτόνα!

Στην υπαίθρια καλλιέργεια απαιτείται βοτάνισμα όταν τα φυτά είναι ακόμα νεαρά δηλαδή πριν απλωθούν στο έδαφος. Το ελαφρύ φρεζαρίσμα ή σκαλίσμα είναι αποτελεσματικότερα αλλα παράλληλα πιο δαπανηρά. Προφυτρωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κατάλληλη ενσωμάτωση και ζιζανιοκτόνα.

Κλάδεμα

Επειδή τα θηλυκά άνθη παρουσιάζονται στους βλαστούς δεύτερης και τρίτης τάξης (μασχαλιαίους του κεντρικού) και αφού το φυτό έχει αναπτύξει 6ο και 7ο κόμπο, στις επιτραπέζιες ποικιλίες, εφαρμόζεται κορυφολόγημα πάνω από το τρίτο φύλλο με σκοπό την επιτάχυνση της καρποφορίας

Πασσάλωμα

Για καλοσχηματισμένους καρπούς, ειδικά στις μαρκόσπερμες ποικιλίες, είναι απαραίτητο να παρέχεται στα φυτά κατάλληλη υποστύλωση. Το πασσάλωμα διευκολύνει τη ζιζανιοκτονία αφήνοντας ελεύθερες τις λωρίδες μεταξύ των γραμμών τόσο για το πέρασμα σκαλιστικών μηχανών αλλά και για την εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή είναι κλιμακωτή και γίνεται όταν ο καρπός είναι φυσιολογικά άγουρος και παρουσιάζεται καλοσχηματισμένος με ένα λαμπερό πράσινο χρώμα. Η εποχή σποράς εξαρτάται από την εποχή φύτευσης, τις καλλιεργητικές φροντίδες και καιρικές συνθήκες.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.

 


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας