αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Η καλλιέργεια της ροδιάς

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Οι δενδρώδεις καλλιέργειες αποτελούν για τη χώρα μας ένα σημαντικό κλάδο του αγροτικού τομέα της οικονομίας. Οι σπουδαιότεροι παράγοντες που ευνόησαν την ανάπτυξη τους είναι η μεγάλη θρεπτική αξία των καρπών τους, η δυνατότητα αξιοποίησης ποικιλίας εδαφών και το ευνοϊκό εδαφοκλιματικό περιβάλλον, που επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας.

kalliergeia-rodias

Καλλιέργεια Ροδιάς | Αγροσύμβουλος

Η Αγροσύμβουλος αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατάλληλη καθοδήγηση, μέσα από την ορθή συνεργασία γεωπόνων, περιβαλλοντολόγων, οικονομολόγων και άλλων απαραίτητων επιστημόνων, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την περίοδο παραγωγής.

Η καλλιέργεια της ροδιάς αποτελεί μια από τις πιο ελκυστικές καλλιέργειες για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο της δεντροκομίας, τόσο λόγω της μεγάλης ζήτησης των προϊόντων αλλά και λόγω των γενικότερων συνθηκών της παραγωγικής τους διαδικασίας.

Το ενδιαφέρον για τα αντιοξειδωτικά έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και ειδικά για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην υγεία του ανθρώπου. Ο χυμός ροδίου αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, γι΄ αυτό η καλλιέργεια της ροδιάς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις εναλλακτικές καλλιέργειες που προτιμούν οι Έλληνες παραγωγοί.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Άριστες κλιματικές συνθήκες για τη ροδιά έχουν οι περιοχές με ζεστά και μακρά καλοκαίρια (μέγιστη θερμοκρασία 38°C), ήπιο χειμώνα όπου η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω των -11°C, και χωρίς βροχές κατά την περίοδο ωρίμασης των καρπών.

Προτιμά τα βαθιά αργιλώδη εδάφη, αν και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε αμμώδη και πηλώδη καλά μεταγγιζόμενα εδάφη. Μακρές περιόδους με υπερβολική υγρασία μειώνουν τις αποδόσεις και την ποιότητα των καρπών. Ανέχεται τα ασβεστούχα, αλκαλικά εδάφη (αγωγιμότητα 4,5ds/m) και βαθιά, όξινα πηλοαμμώδη και σε μεγάλη γκάμα εδαφών μεταξύ αυτών των ακραίων περιπτώσεων. Το άριστο pH του εδάφους κυμαίνεται μεταξύ 6,5-7,5. Η ροδιά είναι μέτρια ανεκτική στα άλατα και μπορεί να ανεχθεί άρδευση με νερό που περιέχει 2000- 2500 ppm άλατα.

Απόδοση

Η εμπορικά αξιοποιήσιμη παραγωγή, ξεκινάει το 3ο έτος, µε το µέσο όρο της αναμενόμενης απόδοσης να ανέρχεται στα 1000 κιλά/στρ περίπου. Όσον αφορά την τιμή διάθεσης των ροδιών, σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις των παραγωγών, η τιμή πώλησης κυμαίνεται περίπου στο 1 €/κιλό. Επισημαίνεται ότι η εμπορική αξία του καρπού επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από το μέγεθός του. Έτσι, τα μεγαλύτερου μεγέθους ρόδια (>400 γρ.), πωλούνται ακριβότερα, ενώ τα πολύ μικρού μεγέθους έχουν ελάχιστη εμπορική αξία. Επίσης, ο καρπός πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και καλά διαμορφωμένο στρέµµα για να έχει αυξημένη εμπορική αξία. Ένας καλός οπωρώνας 8-10 ετών, αποδίδει 1,8-2,5 τόνους/στρ εμπορεύσιμα ρόδια, ενώ η απόδοση ελαττώνεται βαθμιαία μετά το 25o – 30ο έτος.

Η σωστή σειρά των διαδικασιών, η αποφυγή απρόβλεπτων καταστάσεων και ο συνδυασμός της εκτέλεσης των εργασιών, μπορεί να συντομεύσει κατά πολύ τις διαδικασίες, να μειώσει τα έξοδα εγκατάστασης και να καταστήσει την επιχείρηση κερδοφόρα νωρίτερα.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας