αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

2021 Νέοι Αγρότες | Εγκύκλιος Εφαρμογής

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Ανακοινώθηκε στις 21/12/2023, η Εγκύκλιος Εφαρμογής για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών στην οποία υπάρχουν προβλέψεις για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων ανώτερης βίας που έχουν δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις ΠΕ Φθιώτιδας, Ευβοίας, Έβρου και Ρόδου. Επίσης, αναφέρονται προβλέψεις σχετικά με την απόδειξη του κύκλου εργασιών που οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι νέοι γεωργοί σε περιπτώσεις ασθενειών, ζημιών, ακαρπίας και παρενιαυτοφορίας.

| 2021 Νέοι Αγρότες | Νομοθεσία |

Έλεγχοι κατ’ έτος υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε έτους από ΔΑΟΚ:

  1. Η υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το ελεγχόμενο έτος.
  2. Η παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης).
  3. Η βαθμολογία που επιτυγχάνεται βάσει των κριτηρίων επιλογής.
  4. Εφόσον πρόκειται για φυτωριακή επιχείρηση, ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης, ελέγχεται η διατήρηση της βεβαίωσης συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση σχετικής δραστηριότητας η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση νέας φυτωριακής επιχείρησης, ελέγχεται η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.
  5. Εφόσον πρόκειται για θάλαμο καλλιέργειας μανιταριών, ελέγχεται η διατήρηση της αντίστοιχης έγκρισης τύπου η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση νέου θαλάμου καλλιέργειας μανιταριών, ελέγχεται η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.
  6. Η υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  7. Ο κύκλος εργασιών κατά την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Εύβοιας, Ρόδου και Φθιώτιδας, οι δικαιούχοι, που είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών, εξαιρούνται από αυτή την δέσμευση/υποχρέωση για τα έτη 2023 και 2024, κατ’εφαρμογή του άρθρου 32 της υπ’ αρ. 3764/2021 ΥΑ.

  1. Έλεγχος Φορολογικών στοιχείων που έχουν υποβληθεί από το έτος ένταξης μέχρι και το έτος υποβολής της τελικής αίτησης πληρωμής.
  2. Η διατήρηση της ιδιότητας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης.
  3. Η διατήρηση από τον αρχηγό της εκμετάλλευσης του τόπου μόνιμης κατοικίας του και της έδρας του νομικού προσώπου σε περιοχή εφαρμογής του υπομέτρου 6.1 εντός της ίδιας Περιφέρειας.
  4. Τα νομικά πρόσωπα έχουν ως αρχηγό – νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό, ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου με ποσοστό τουλάχιστον 51%.
  5. Ο δικαιούχος Νομικό Πρόσωπο διατηρεί ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργική (Ομάδα ΚΑΔ 01 εκτός του ΚΑΔ 01.6 και του ΚΑΔ 01.7)
  6. Η βεβαίωση έναρξης εργασιών και βεβαίωση μεταβολών εργασιών.
  7. Η ιδιότητα του ενεργού αγρότη.
  8. Οι δικαιούχοι πρέπει να εμπίπτουν στον ορισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (σύσταση Επιτροπής 2003/361/ΕΚ).
  9. Οι αρχηγοί εκμετάλλευσης φυσικού ή νομικού προσώπου δεν πρέπει να έχουν εξωγεωργική απασχόληση, μόνιμη εξαρτημένη ή μη εξαρτημένη.
  10. Οι αρχηγοί εκμετάλλευσης φυσικού ή νομικού προσώπου δεν πρέπει να είναι φοιτήτριες-φοιτητές από την έναρξη της φοίτησης έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.
  11. Οι αρχηγοί εκμετάλλευσης φυσικού ή νομικού προσώπου δεν πρέπει να λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και δεν πρέπει να κρίνονται από τον αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ) ως μη ικανοί προς εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα).
  12. Οι αρχηγοί εκμετάλλευσης φυσικού ή νομικού προσώπου δεν πρέπει να είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού.
  13. Για το δικαιούχο νομικό πρόσωπο, προσκομίζεται βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κατόχου γεωργικής εκμετάλλευσης.
  14. Η συμμόρφωση με τυχόν συστάσεις που έγιναν από τους φορείς εφαρμογής του μέτρου.

| Δείτε αναλυτικότερα την λίστα των λοιπών ελέγχων |

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το επώνυμό σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Το τηλέφωνο σας (απαραίτητο)

    Η ηλικία σας (απαραίτητο)

    Ο τόπος κατοικίας σας (προαιρετικό)

    Έχετε υποβάλει ξανά ΟΣΔΕ (υποχρεωτικό)
    ΝΑΙΟΧΙ

    Ημερομηνία Πρώτης Δήλωσης Καλλιέργειας (προαιρετικό)

    Διαθέσιμος Αριθμός Στρεμμάτων σας (προαιρετικό)

    Έχετε συγγένεια με αγρότη (προαιρετικό)
    ΓονείςΠαππούδεςΣύζυγος

    Θέλετε να ενημερωθείτε μέσω σεμιναρίου (προαιρετικό)
    Νέοι ΑγρότεςΠρογράμματα ΑγροτώνΕναλλακτικές ΚαλλιέργειεςΕκτροφές

    Σχόλιο

    Πολιτική Απορρήτου

    Ναι - Αποδοχή Όρων.

    Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος επιλέγοντας Δέντρο.


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Στείλε μας την ερώτηση σου

    Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

    Επικοινώνησε μαζί μας